galéria megtekintése

Két férfi, egy eset

Csehországban és Szlovákiában egyaránt az államfő és a miniszterelnök szócsatái, merőben eltérő, olykor már egymást kendőzetlenül bíráló megnyilvánulásai okoznak belpolitikai hullámveréseket. A jelenség hasonló, de a szereposztás teljesen más a két országban.

Milos Zeman az első cseh államfő, aki csaknem három évvel ezelőtt már nem a parlament politikai alkuja, hanem közvetlen választások révén került a tisztségbe. A voksolás második fordulója előtt a közvélemény-kutatások szoros végeredményt jósoltak, ám a véghajrában lezajlott tévévitában Zeman váratlanul előhúzta a Benes-dekrétumok ügyét. Mire meglepett vetélytársa, Karel Schwarzenberg

őszintén azt válaszolta, hogy ha mindez ma történne, akkor Eduard Benes nyilván a hágai bíróság előtt végezné, a szudétanémeteket és a magyarokat kollektív bűnösként megbélyegző rendelkezései, különösen a velük szembeni embertelen bánásmód miatt.

Zeman spindoktorai azonnal kiszúrták ezt a megjegyzést, amelyet tudatosan úgy magyaráztak félre, hogy Schwarzenberg a hírhedt történelmi dokumentum eltörlésére készül. Jórészt ennek, a közvéleményt hiszterizáló manipulációjuknak ­köszönhetően végül Zeman az érvényes voksok 54,8, Schwarzenberg pedig csupán 45,19 százalékát szerezte meg. A cseh szocdemek (CSSD) volt elnöke székfoglalójában persze a szokásos fogadkozást adta elő: minden cseh államfője kívánt lenni.

 

Amire máig képtelen. Nem volt hajlandó elítélni, de még nevén nevezni sem a Kreml katonai invázióját. Máig azt hajtogatja, hogy polgárháború dúl Ukrajnában. Megértően nyilatkozott a Krím félsziget orosz bekebelezéséről. Akkor erősödtek fel a tiltakozások, amikor májusban a cseh kabinet fenntartásai ellenére bejelentette: részt vesz a győzelem 70. évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepségen.

Diplomáciai virágnyelven emiatt rosszallását fejezte ki Barack Obama prágai hangja, Andrew Schapiro amerikai nagykövet, akire emiatt annyira megorrolt rá, hogy bejelentette: kontárkodása következtében ezentúl szóba állni sem hajlandó vele. Bohuslav Sobotka kormányfő a cseh köztévében (CT) kijelentette: hiszteroid megnyilvánulások helyett több diplomáciai bölcsességet és higgadtságot várna el az elnöktől – ő azonban a cseh értelmiségiek és civil szervezetek tiltakozása ellenére sem változtatott a magatartásán. Akkor sem, amikor levelet írtak az orosz elnöknek, hogy fogadja be lakájai közé Zemant, aki már kiérdemelte, hogy életfogytig Moszkvában hajlongjon.

Nem hozta ki a sodrából a prágai emberi jogi aktivisták cselekedete sem, akik szeptemberben felmásztak az elnöki palota tetejére, ahonnan leszedték a cseh államiság folytonosságát jelképező elnöki zászlót, amelynek helyébe hatalmas vörös gatyát húztak fel, mert szerintük ez a posztó beszédesen jelképezi az elnök értékrendjét.

Zeman viszont szóra sem méltatta a legerősebb cseh ellenzéki párt, a TOP 09 új elnöke, Miroslav Kalousek neki címzett figyelmeztetését: „Minél több Moszkva és populizmus, annál kevesebb Európa." Zeman váltig hangoztatja, hogy Oroszország nem mellőzhető forrongó világunk súlyos gondjainak megoldásában, sőt, a migránsválság orvoslásában sem.

Az elnök mostanság megdicsőültnek érzi magát. Éppen egy éve még tízezren mutattak fel neki piros lapot, a távozását követelve sokan tojással dobálták meg, idén azonban ugyanazon a helyen csaknem ugyanennyien éltették. A lelkes fogadtatástól megmámorosodva, a nemzet valódi hangjának kiáltotta ki önmagát. Nem foglalkozott azzal, hogy ezt a rendezvényt a cseh Iszlámellenes Blokk szervezte, amelynek vezetőit idegengyűlölő beszédeik, illetve a közösségi oldalakon posztolt bejegyzéseik miatt az egyik cseh ügyész feljelentette. Az sem késztette őt önmérsékletre, amiről nyilván tudott, s amiről a cseh köztévé oknyomozó riportban számolt be:

lelkendező híveinek többsége vidéki nyugdíjas volt, akiket az elnök emberei különbuszokkal ingyensörért és virsliért szállíttattak a helyszínre.

A cseh kormányfő szerint az elnök immár teljes mellszéllességgel beállt a populisták közé, akik a menekültválságon élősködnek. Ő sem maradt adósa: „Naivitás azt állítani, hogy nincs semmiféle összefüggés a migrációs hullám és a terrorizmus között. Nekem a kormányfővel ellentétben az a szilárd meg­győződésem, hogy a migránsválság jól szervezett tömeges invázió, mert a menekültek százezrei között a dzsihadisták saját embereiket is Európába küldték. Ezt a tényt a párizsi véres merényletek is igazolták. Ezért tartom Csehország belbiztonsági kockázatának a cseh kabinet határozatlanságát. Ők még mindig nem tudatosítják, hogy a terrorveszély egyre közelebb kerül határainkhoz."

Fotó:  David W Cerny / Reuters

Mire a kormányfő néhány órával később azt üzente neki, hogy az európai biztonságot az Iszlám Állam harcosai és más terroristák veszélyeztetik, nem pedig azok, akik miattuk menekülnek. „Ezért a terroristák ellen kell határozottan és keményen küzdeni, a háborúk elől menekülőkön pedig segíteni. Kormányom így cselekszik" – szögezte le Bohuslav Sobotka. A riposztozás egyre gyakoribb. Jirí Dienstbier prágai emberjogi miniszter úgy véli: az elnök a migránsválságot kihasználva, a cseh társadalom fasizálódásának melegágyát készíti elő. Erre az elnök a köztévében így válaszolt: „Nézze, én idős úriemberként bölcs mosollyal fogadom ezt a kamaszkorra jellemző arcátlanságot."

Északi szomszédunknál viszont Robert Fico miniszterelnök képviseli az óvatos, de egyértelmű Kreml-barát politikát. Ott volt a moszkvai évfordulós ünnepségen is, a katonai parádén viszont Milos Zemanhoz hasonlóan nem jelent meg. Andrej ­Kiska elnök pedig többször határozottan elítélte a kelet-ukrajnai orosz katonai beavatkozást. A szlovák kormányfő harsog a terrorveszélyről, az elnök viszont felelősségteljes magatartást vár el minden politikustól. Az államfő ugyan szintén nem ért egyet a kötelező menekültkvótákkal, ám úgy véli, hogy másfél-kétezer menekült önkéntes befogadása nem jelentene semmiféle biztonsági kockázatot. Mire
Fico gyakran ismételgetett,

Magyarországon sem ismeretlen érve az, hogy az európai értékrend összeegyeztethetetlen az iszláméval. Szlovákiának elég gondja akad a hazai romák integrálásával, már csak emiatt sem fogad be migránsokat, akiknek – a szlovák kormányfő szerint – a kilencven százaléka amúgy is gazdasági bevándorló.

Azonnal kihasználta azt a tényt is, hogy a dzsihadisták Szlovákiát is besorolták az „ördögök koalíciójába". Ezért is indítványozott gyorsított eljárásban alkotmánymódosítást, amely alapján lényegesen bővülhet a rendőrség, az igazságszolgáltalás, továbbá a polgári és a katonai titkosszolgálatok jogkörei. A kötelező menekültkvóták ügyében pedig feljelentette az Európai Bizottságot a luxemburgi bíróságon.

A szlovák államfő sokkal higgadtabb és árnyaltabb véleményt képvisel: „Aki politikusként vagy akár csak egyszerű polgárként minden menekültben leendő terroristát vagy kizárólag gazdasági bevándoroltat lát, az tulajdonképpen idegengyűlölő és rasszista jelszavakat ismétel és erősít fel. Ha ezt a többség elnézi nekik, vagy pedig elfordítjuk a tekintetünket és hallgatunk, akkor valójában a fehér ­Szlovákiát hirdetőket támogatjuk, és beláthatatlan következményekkel járó csatát veszíthetünk" – ­hangsúlyozta Andrej Kiska. Figyelmeztetésére a miniszterelnök csupán annyit válaszolt, hogy az elnök azt mond, amit akar, a felelősség azonban nyilvánvalóan
a kormányáé.

Fotó: Francois Lenoir / Reuters

Jirí Pehe, a két utódállam belpolitikai helyzetének kiváló ismerője szerint mindkét országban a migránsválsággal kapcsolatban hangoskodnak, de egyelőre nem képviselnek jelentős politikai erőt az idegengyűlölő szélsőségesek. Lényegesen megcsappant azoknak a száma is, akik minden aggodalom és fenntartás nélkül fogadnák be az Európában rekedt milliónyi embert.

A nagy többség indokolt dilemmákkal szembesül: vajon a migránsválság biztonsági kockázatai vagy a humánus megfontolások az előbbre valók? S ha emberi arcunkat mutatjuk feléjük, nem zúdulnak-e újabb milliók a földrészünkre?

Ez a dilemma nem új, legfeljebb új témával gazdagodott. Az egyik tábor szerint ugyanis mindkét ország ismét bekerült a globalizálás örvényébe, amelyből a többi uniós országgal együtt, Brüsszel sokkal határozottabb lépéseivel kászálódhat ki. Egyre többen viszont úgy vélik, hogy mindez tragikus zsákutca, amelyet politikai irányultságunk, többek között az Oroszországhoz fűződő kapcsolatunk újragondolásával, főleg a kis nemzetek határaik, ­sajátosságaik és önállóságuk megvédésével, leginkább pedig bezárkózással, többek között a menekültek elutasításával kerülhetnek el – vélekedik a neves cseh politológus. Aki hozzátette: – Minden valamirevaló politikus felelőssége, hogy ezekre és egyéb dilemmákra felelősségteljes választ adjon, megnyilvánulásaival ne hozza helyzetbe az ugrásra kész jobboldali, de más szélsőségeseket sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.