galéria megtekintése

Putyin szerint nincs más, csak az orosz gáz

2 komment

NOL

A válság viszont még két évig fog tartani. Minderről az orosz elnök a csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján beszélt.

Még két évig fog tartani az orosz rubel válsága – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján. Az államfő külföldi tényezőket tett felelőssé a rubel mélyrepüléséért. Szerinte a helyzet stabilizálódik majd, de két év, mire Oroszország túljut a válságon.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Az orosz elnököt megkérdezték, hogy ez a gazdasági helyzet a Krím miatt alakult-e így, amire úgy válaszolt, Oroszország azért fizet, mert önálló államként, nemzetként akarja megőrizni magát." Szerinte csak a katonai erő biztosítja, hogy Oroszországgal számoljon a világ, és „ne terítsék ki" az orosz medve bőrét. A spekulánsokra amúgy nem haragszik, és nem is őket okolja a helyzetért.

 

Sajtótájékoztatóján az orosz elnök egyértelműen kiállt az ukrán válság békés rendezése mellett. „Nincs más megoldás" – mondta, sürgetve a minszki megállapodássorozat teljesítését is. Kijelentette, nem kételkedik abban, hogy Petro Porosenko ukrán államfő is ezt akarja, de ő „nincs egyedül", mások viszont Kijevben ettől eltérő – például a harcok folytatására szólító – álláspontot képviselnek. Ismét államcsínynek nevezte az idén februári hatalomváltást, és a Nyugat képviselőit is okolta azért, hogy a február 21-én a Majdan tiltakozói és a kijevi hatalom között létrejött megállapodás nem valósult meg. Utalt arra, hogy nem tartották vissza a szélsőségeseket, ígérgettek Ukrajnának, míg az orosz álláspont szerinte mindvégig objektív volt.

Putyin nem zárta ki, hogy a Déli áramlat gázvezeték helyett Törökország felé tervezett csővezetéknek végül lesz európai elágazása. Olcsóbb és megbízhatóbb gázszállítás, mint az oroszországi, nincs, és a közeli jövőben nem is lesz – mondta.

Ami a külföldi tényezőket illeti, Putyin falak felépítésével vádolta meg a Nyugatot. Szerinte ennek jele a NATO keleti bővítése és a rakétapajzs létesítése is. Miközben a világ a berlini fal leomlásának évfordulóját ünnepli, folytatódik az elválasztó vonalak kiépítése, ami jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémáját képezi – tette hozzá.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Bár a BBC tudósítója kérdésében új hidegháborúról és arról beszélt, hogy Oroszország, személy szerint annak elnöke is szerepet játszott ennek kialakulásában, Putyin csak „feszültségként" értékelte a helyzetet. Szerinte Moszkva ezért csak annyiban felelős, hogy egyre keményebben védi a nemzeti érdekeit, és nyugati partnerei – főként az Egyesült Államok – éppen ezzel elégedetlen. Példaként egyebek közt felidézte, hogy Oroszország az 1990-es években leállította, és csak néhány éve újította fel a stratégiai bombázók hosszú távú nemzetközi járőrözését, az USA viszont mindvégig folytatta. „Hát akkor ki provokál kit?" – kérdezett vissza az orosz elnök.

Putyint megkérdezték arról is, nem bánja-e, hogy kegyelmet adott Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezérnek, aki először azt mondta, soha többé nem foglalkozik politikával, utána viszont már elnöki ambíciókról beszélt. És melyik országban fog indulni? – kérdezett vissza az orosz elnök, amire az újságírókon végigfutott a nevetés. Azt nem bánja, hogy kegyelmet adott, hiszen Hodorkovszkij a haldokló édesanyjára hivatkozva kérte. „És ez szent dolog. Irónia nélkül mondom" – indokolta a döntést Putyin.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Palotaforradalomtól az orosz elnök nem tart. „Mert „nincsenek palotáink, a Kremlt pedig jól őrzik" – hangzott a viccnek szánt válasza az erre vonatkozó kérdésre, de hozzátette, a biztonság nem ezen alapul, hanem az orosz nép támogatásán. Ilyen támogatást pedig a kül- és a belpolitika is élvez, mert az emberek érzik, hogy a többségük érdekében cselekszik a hatalom – mondta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.