galéria megtekintése

Keresik az új Tony Blairt

0 komment

R. Hahn Veronika

Váratlanul súlyos választási veresége után lassan ébredezik a brit Munkáspárt. Az elemző szerint vissza kell térni Tony Blair korábbi sikeres politikájához. Az új vezetőről a tagok szavaznak, eredményt szeptemberben hirdetnek.

Nem kapkodja el a következtetések levonását a brit Munkáspárt. A ­Labour súlyos vereséget szenvedett a május 7-i parlamenti választáson, ám nem hozott még nyilvánosságra átfogó elemzést a kudarc okairól. A miniszterelnök-jelölt Ed Miliband lemondása után nem sietik el az ellenzék vezérének megválasztását sem. Az új vezetőről a hosszú, forró nyári kampány után, de még az éves pártkonferencia előtt, szeptember 12-én értesül a közvélemény.

A döntést a Munkáspárt regisztrált tagjai hozzák meg, akik egy-egy szavazattal rendelkeznek. Eddig hárman jelentették be indulásukat: Andy Burnham árnyék-egészségügy- és Yvette Cooper árnyék-belügymininiszter, valamint a magát a „változás jelöltjeként" beállító, Tony Blair volt kormányfő követőjének tartott Liz Kendall.

A legnagyobb ellenzéki párt fontos döntéssel lepte meg a közvéleményt. Ügyvivője, Harriet ­Harman és Hilary Benn árnyék-külügyminiszter a The Sunday Timesban megjelent nyílt levélben ­jelentette be, hogy a párt zöld utat ad az ­EU-hoz tartozásról szóló népszavazásnak. A Labour azért szavaz majd együtt a parlamentben a kormánnyal, mert belátta, hogy a választópolgárok több mint negyven év óta először beleszólást kérnek London és Brüsszel viszonyába.

 
Új szereplők a Labour vezetésében (balról jobbra): Andy Burnham, Yvette Cooper, Mary Creagh, Tristram Hunt és Liz Kendall
Paul Hackett / Reuters

A Labour aktívan kampányol majd az uniós tagság folytatása mellett, és arra ösztökéli David Cameron miniszterelnököt, hogy az európai kapcsolatok újratárgyalása során próbáljon meg változásokat elérni a bevándorlás és a jóléti szolgáltatások területén.

A Népszabadság által megkérdezett Justin Fisher, a londoni Brunel Egyetem politikai, történeti és jogi tanszékének a Munkáspártot jól ismerő vezetője annak tulajdonítja a választási vereséget, hogy „nem ment át az üzenet". A Labour nem tudta magát elég vonzóvá tenni azokban a választókörzetekben, ahol az emberek hagyományosan a két nagy párt közül választanak, azaz Közép- és Délkelet-Angliában. Nem szolgáltatott elég indokot arra, hogy öt év ­tory kormányzást követően visszatérjenek a Munkáspárthoz.

Ed Miliband személyiségével is baj volt. A választók rátermettebbnek tartották David Cameront a miniszterelnöki pozícióra, mint a fiatalabb Milibandet, aki 2010-ben nagy meglepetésre felülkerekedett bátyján, a népszerű volt külügyminiszteren, Daviden a munkáspárti vezetőválasztási küzdelemben. Az ellenzék vezéreként azonban nem győzte meg az országot, hogy a gazdaság jó kezekben lenne nála. Végzetesnek bizonyult, hogy csak a kampány finisében igyekezett meggyőzni a szavazókat, hogy nem készül koalícióra a skót nacionalistákkal.

Ha a párt nem kíván hosszabb időre berendezkedni az ellenzéki padsorokban, olyan vezetőt kell választania, aki az ízig-vérig Labour-szimpatizánsokon – a szegényebb Északkelet-Anglián – túl a már említett középső és délkeleti területek jómódú lakossága számára is vonzó lehet. A választás eredménye alapján nyilvánvaló, hogy vissza kell térni a balközépre, azaz a korábban Tony Blair által elfoglalt platformra. A Munkáspártnak ezt megelőzően sosem sikerült sorozatban kétszer nyernie, míg Blair „New Labourje" háromszor is eredményes volt. 

Cameron nem jön Budapestre

A brit sajtóban felröppentett tervekkel ellentétben, a brit kormányfő a csütörtök–pénteki körútján nem keresi fel Budapestet. David Cameron a júniusi EU-csúcs előtt minden tagállam vezetőjével szeretne találkozni. A múlt pénteki, rigai csúcstalálkozó nyilvánvalóan megfelelő keretet szolgáltatott a magyar kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélésre. Cameron csütörtökön Helle Thorning-Schmidt dán és Mark Rutte holland kormányfővel, majd Francois Hollande francia elnökkel tárgyal. Pénteken pedig Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral találkozik.

(R. H. V.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.