galéria megtekintése

Kérdés, hogy a spanyolok meddig tűrnek még

1 komment


Körösi Ivett

A konzervatív Néppárt után második helyen végzett a radikális baloldali koalíció a vasárnapi parlamenti választáson.

A tavaly decemberi parlamenti választások után ismét győzött Spanyolországban a Néppárt (PP), ám az igazi diadalt a második helyen befutó radikális baloldali koalíció, az Unidos Podemos aratta. A GAD3 által végzett exit poll eredmények szerint a PP 30,4 százalékot szerzett, a radikális baloldali Podemost és a Spanyol Kommunista Pártot is soraiban tudó Unidos Podemos 24,8 százalékot. A Spanyol Szocialista Párt (PSOE) 21,8 százalékkal a harmadik helyre csúszott, a centrista kispártra, a Ciudadanosra a spanyolok 13,2 százaléka voksolt.

Rajoy pártja nyert, de nem tud kormányt alakítani
Rajoy pártja nyert, de nem tud kormányt alakítani
Javier Barbancho / Reuters

Az eredmények hasonló töredezettséget és kiábrándultságot tükröznek, mint a tavaly decemberi voksolás: ezúttal is messze maradtak a pártok a 176 mandátumos parlamenti többségtől. Az egyetlen, és igen jelentős változás, hogy a néhány hete alakult szövetség, az Unidos Podemos második helyre tornászta fel magát.

 

A neheze, a kormányalakítás azonban még hátravan, hiszen az elmúlt fél évben a pártoknak nem sikerült közös nevezőre jutniuk. Olyan feltételeket szabtak egymásnak, amelyek kizárták a megegyezés lehetőségét.

Antoni Gutiérrez-Rubí, a Navarrai Egyetem oktatója nem zárja ki, hogy második nekifutásra sem sikerül kormányt alakítani. Kérdés, hogy a gazdasági válságból épphogy kilábaló, még mindig 21 százalékos munkanélküliséggel küzdő spanyol társadalom meddig tűri el ezt a helyzetet. A politológus szerint ugyanakkor van rá némi esély, hogy megalakul az Unidos Podemos és a szocialisták alkotta baloldali koalíció. Válaszra vár, hogy a 2014-es alakulása táján határozottan euroszkeptikus húrokat pengető Pablo Iglesias lenne-e a kormányfő, és miként hatna mindez a Brexit utáni Európában és Spanyolországban.

– Nem vagyok biztos abban, hogy a Podemos kormányzó pozícióban ugyanúgy viselkedne, mint eddig. Nem ez lenne az első eset, hogy egy politikus eltérően kormányoz a kampányban ígértekhez képest. Nem szabad lebecsülni a Podemos és Pablo Iglesias taktikai képességét. Cseppet sem kételkedem abban, hogy kitűnően alkalmazkodna egy újfajta valósághoz – magyarázta lapunknak a szakértő.

Iglesias hatalomra kerülhet egy baloldali koalícióban, de a szakértő szerint kormányon már máshogyan fog viselkedni
Iglesias hatalomra kerülhet egy baloldali koalícióban, de a szakértő szerint kormányon már máshogyan fog viselkedni
Juan Medina / Reuters

Kétségtelen, hogy ha nem akarják újabb fél évre megbénítani a törvényhozást, akkor egyes pártoknak muszáj lesz fejet hajtaniuk, hogy végre legyen kormánya az ibériai országnak. Jelen esetben úgy tűnik, hogy a „nagyok" – a spanyol belpolitikát az elmúlt négy évtizedben uraló Néppárt és a szocialisták – lesznek kénytelenek engedni, ha akarnak egy szeletet a hatalomból. Az emberek a gazdasági válság után végképp kiábrándultak a PP-ből és a PSOE-ből is – akár egy krimisorozatban, minden hétre jutott valamilyen korrupciós botrány. – A kétpártrendszer már tavaly decemberben kimúlt – írta vasárnap az El País.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.