galéria megtekintése

Kemény kézzel az undokok élén

0 komment


Horváth Gábor

 Évek óta Nagy-Britannia második legbefolyásosabb asszonyának tartják Theresa May brit belügyminisztert, de a 150 ezer tory párttag még nincs meggyőzve.

Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan nők fogják vezetni a nyugati világ három legfontosabb országát. Hillary Clinton, Angela Merkel és Theresa May ráadásul több dologban is hasonlít: mindhárman kemény kezű, vasakaratú politikusok, akiket nem annyira az ideológia, hanem inkább a problémák megoldásának vágya vezérel. Az amerikai elnökjelölt vagy a brit kormányfői poszt várományosa persze nem mehet biztosra, a választások mindig tartogathatnak meglepetéseket. A levélben szavazó konzervatív párttagok döntése majd csak szeptember 9-én derül ki, akkor nevezik meg az új pártvezért és kormányfőt.

Theresa May a Downing Street 10-ben
Theresa May a Downing Street 10-ben
Peter Nicholls / Reuters

Londonban most azt latolgatják, hogy Theresa May, bár biztosan ott lesz a Konzervatív Párt parlamenti képviselői által a tagság elé terjesztendő két jelölt között, nem feltétlenül tudja majd meggyőzni alkalmasságáról a 150 ezer szavazót. Egyrészt a maga óvatos módján, de mégiscsak az Európai Unióban maradás mellett volt, míg a tagság kilépés párti. Másrészt sokan még mindig nem bocsátották meg neki, hogy 2002-ben nem túl tréfásan Undok Pártnak nevezte a torykat. Azon is sok múlik, ki jut mellette tovább a csütörtöki fordulóból. A két kilépés-párti rivális közül Michael Gove-val évekre visszanyúló, személyeskedéstől sem mentes politikai viszálya van, míg a másik, Andrea Leadsom tábora választási manipulációval vádolja. A minden érintett által kategorikusan cáfolt teória szerint May egyes támogatói szervezetten „átszavazhatnak" Gove-ra, hogy kigolyózzák a belügyminiszterre veszélyesebbnek ítélt vetélytársnőt.

 

A dolog amúgy jellemző lenne Mayre, aki olyan politikus hírében áll, aki nem szívesen piszkolja be a kezét, viszont azt gond nélkül tűri, ha stábja hátba döfi az ellenségeit. Az 59 esztendős, fiatal kora óta szenvedélyesen politizáló Theresa Mary May (leánykori nevén Brasier) Oxfordban tanult földrajzot, ott mutatta be neki későbbi férjét, Philip Mayt bankárt Benazir Bhutto, az 2007-ben meggyilkolt pakisztáni miniszterelnök. Nagy bánatára egészségügyi problémák miatt nincs gyermekük, így, mint mondta, a séta és a főzés lett a hobbija. Két sikertelen próbálkozás után 1997-ben jutott parlamenti mandátumhoz, és már két évvel később az ellenzéki árnyékkormány tagja lett. Az Undok Párt megreformálásáról szóló beszéde végképp a párthierarchia csúcsaira röpítette, és az is párját ritkítja, hogy immár több mint hat éve belügyminiszter. A női egyenjogúság harcos híve, több nőt szeretne vezető pozícióban látni. Mélyen vallásos politikusként először ellenezte az egynemű házapárok jogát az örökbefogadáshoz, ám mostanra ezen a téren váltott, szerinte alkalmazkodni kell az új, elfogadó társadalmi nézethez.

A most legsürgetőbb kérdésekben türelmes, megfontolt lépéseket ígér. Kizárja, hogy jogi csűrcsavarral meghiúsítsák az ország kiválását az Európai Unióból, de az év vége előtt nem akarja beindítani a tárgyalásokat Brüsszellel – előbb tisztáznia kell, hogy az ország milyen kiindulási pozíciót hajlandó elfoglalni. Kompromisszumkészségére jellemző, hogy bár hosszú ideje érvel az európai emberi jogi konvencióból való brit kilépés mellett, azt ígéri, miniszterelnökként nem fogja forszírozni a dolgot, mert a kérdésben nem tudhat maga mögött parlamenti többséget. Legfontosabb ígérete most is az, mint 2010-ben, amikor belügyminiszter lett: évi százezerre csökkenti a nettó bevándorlást. Ezen a téren jellemző a 2014-es statisztika, akkor 298 ezer fő volt a mérleg és a szám nem csökkent, hanem ellenkezőleg, évről évre növekedett.

Igazságtalan, de elkerülhetetlen

Theresa Mayt sem kerülte el a politikusnők örök sorsa: a sajtó nem feltétlenül azzal foglalkozik, hogy mit mond, hanem gyakran azzal, hogy miként néz ki és mit visel. Bár ez férfival aligha fordulna elő, a Downing Street 10. kulcsainak várományosa esetében a kamerák elsőként általában a lábát keresik, mert híresen extravagáns cipőket hord. E téren éles kontrasztban áll mind az első brit miniszterelnök-asszonnyal, Margaret Thatcherrel, mind II. Erzsébet királynővel, akikre mindig a klasszikus brit elegancia volt a jellemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.