galéria megtekintése

Kelet és Nyugat között választanak Moldovában

1 komment

NOL

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Moldovában. A szavazásra széles körben úgy tekintenek, mint az EU- és az oroszpárti erők közötti küzdelemre.

A választások előtti közvélemény kutatások azt mutatták, hogy a parlamenti választásokat az EU-párti erők nyerik, de kemény alkuk várhatóak a szavazás után. A választáson húsz parlamenti tömörülés és négy független jelölt indul. A voksolás előestéjén kitiltottak egy oroszbarát pártot a parlamenti választásokból. A lépést Moszkva bírálta.

Leanca szavaz. Fájhat a feje a kommunisták miatt
Leanca szavaz. Fájhat a feje a kommunisták miatt
Gleb Garanich / Reuters

A választásokat beárnyékolja a Moldovával szomszéd Ukrajnában zajló véres konfliktus, amely tavaly novemberben kezdődött, amikor a Viktor Janukovics exelnök és Mikola Azarov miniszterelnök vezette akkori ukrán kormány az EU és Oroszország közül inkább az utóbbit választotta. A döntés tömegdemonstrációkhoz vezetett, amelynek következményeként februárban Janukovicsot elüldözték a hatalomból. Ukrajnához és Grúziához hasonlóan Moldova júniusban aláírta az EU-val a társulási és szabadkereskedelmi szerződést,

Moldovában mintegy 2,7 millió állampolgár jogosult a szavazásra. Az egykamarás parlament 101 képviselőjét arányos képviseleti rendszerben választják meg, a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság lakosai azonban nem vesznek részt a voksoláson. A bejutási küszöb független jelöltek esetében két százalék, önállóan induló pártoknál öt százalék, két pártból álló választási blokk esetében hét százalék, három vagy több pártból álló választási blokkoknál 9 százalék

 

A moldovai miniszterelnök, Iurie Leanca azt szeretné elérni, hogy országa 2017 tagjelöltté, 2020-ra pedig teljes jogú tagjává váljon az Európai Uniónak. A Leanca vezette Moldovai Liberális Demokrata Párt koalíciós partnere, a Demokrata Párt csak mérsékelten Európa-párti. Az EU-integráció mellett talán leginkább elkötelezett párt, a liberálisok tavaly elhagyta a kormánykoalíciót és öt képviselőjével ellenzékből politizál. A közvélemény-kutatások azt jelzik előre, hogy ez három tömörülés a szavazatok 43 százalékát kaphatja meg.

Reuters által idézett közvélemény-kutatások szerint a vezető ellenzéki erőt jelentő Kommunista Párt – amely máig a sarlót és kalapácsot használja a pártjelvényeiben – az élen futhat be, a szavazatok 24 százalékával. Bár a Vladimir Voronin egykori elnök vezette tömörülés jó kapcsolatot ápolnak Moszkvával, és azt követeli, hogy az EU vizsgálja fel az oroszországi kereskedelmi kapcsolatokat, Moldova pedig az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, a párt képviselői elkötelezettek az európai integráció mellett. Voronin orosz kapcsolatrendszere már nem a régi a transznisztriai oroszbarát szakadárok törekvései miatt.  Sőt. A kommunista párt egyik szavazója azt mondta, azért szavaz a tömörülésre, mert szeretné elérni, hogy országa Európához tartozzon. A férfi úgy gondolja, ha Voroninra szavaz, akkor a párt úgy képes integrálni Moldovát az EU-ba, hogy figyelembe veszi az ország gazdasági fejlődését. 

Választás közben, választás előtt
Választás közben, választás előtt
Gleb Garanich / Reuters

De a kommunistákon kívül esélyes a választásokon egy másik oroszbarát párt is. A szocialisták jó szereplése komplikálhatja a helyzetet. Ők populista kampányt folytattak, amelyhez többek között orosz popsztárokat is segítségül hívtak. És az oroszbarát erők várhatóan szavazatokat nyernek a Szülőföld Párt betiltásával is. A tömörülést azért tiltották be, mert azt illegális külföldi pénzekből finanszírozták. A párt elnöke Oroszországba menekült, de tagadja a vádakat.

BBC megemlíti, hogy az ellenzéki pártok azt remélik, tőkét kovácsolnak a növekvő gazdasági problémákból, amelyeket a kormány még nem tudott kezelni. Moldova Európa egyik legszegényebb országa, és a helyzet csak tovább romlott, miután az oroszok betiltották a moldovai mezőgazdasági termékek importját.

A szavazás reggel 7-kor kezdődött és este 9-ig tart. Exit poll nincs. Az első eredmények várhatóan éjfél körül érkeznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.