galéria megtekintése

Öngyilkosságba kergették a bécsi börtön leghíresebb foglyát?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 27. számában
jelent meg.

Harta Berta
Népszabadság

Mostanra csaknem teljes biztonsággal megállapították, hogy Rahat Alijev öngyilkos lett. A kazah elnök volt vejét, a bécsi börtön leghíresebb foglyát a zárkájában találták holtan.

A boncolás, a folyosói kamera felvételei, a cella elektromos zárjának adatai és a börtön személyzetének vallomásai egyaránt kizárták az idegenkezűséget. Változást már csak a toxikológiai vizsgálatok hozhatnak, de azokra még napokig várni kell. Az 52 éves Alijev kedden a zárka vizesblokkjában egy ruhafogasra akasztotta fel magát – a kamera erre a területre már nem lát –, kötélként nedves kötözőpólyát használt.

A kazah államfő legidősebb lányának férjeként fényes karriert befutó orvos-közgazdász 2007-ben lett kegyvesztett apósánál, Nurszultan Nazarbajevnél. Belekeveredett ugyanis az egyik legnagyobb kazah bank, a Nurbank körüli botrányba: miközben megpróbálta rátenni a kezét a pénzintézetre, elrabolták és meggyilkolták annak két vezetőjét. Azóta a kazah titkosszolgálatok végigkergették a fél világon. Halála napján egy zsarolási perben lett volna koronatanú.

Alijev tavaly júniusban – amikor már az Interpol elfogatási parancsot adott ki ellene egész Európára – jobbnak látta, ha „bécsi barátainál” önként feladja magát, és ott várja ki, hogy tisztázzák a kettős gyilkosság vádja alól. A hatalmas bécsi börtönbe, a Justizanstalt Josefstadtba került, eleinte két köztörvényes elítélttel. A nehézfiúk hamar felfedezték benne a gazdag, különleges elbánásban részesülő személyt.

 

Zsarolni kezdték Alijevet, 3000 eurót követeltek tőle, és azzal ijesztgették, hogy „ha nem vigyáz magára”, kiviszik a vizesblokkba, és kötözőpólyával felkötik egy szögre, öngyilkosságnak álcázva a dolgot. A kazah követelte, hogy helyezzék át magánzárkába. Állítólag a naplójában is rögzítette félelmeit, a napló azonban eltűnt a cellából.

Alijev a hatalmi maffia vezető tagja volt
Alijev a hatalmi maffia vezető tagja volt
Shamil Zhumatov / Reuters

Ezért is vonja kétségbe Rahat Alijev három osztrák sztárügyvédje, hogy öngyilkosság történt volna. Még a tárgyalás előtti napon beszéltek vele, harcra késznek tűnt, gondosan előkészítette tervezett beszédét. Fogadta a fodrászt, frissen feketére festve akart megjelenni. Alijev a börtönkórház részlegén tartózkodott, a halála előtti este még a zárkaajtó résén beadták neki a szívgyógyszerét. Manfred Ainedter ügyvéd legfeljebb azt tudja elképzelni, hogy védencét öngyilkosságba kergették: választás elé állították, hogy végez magával, vagy a családját teszik el láb alól.

Alijev, miután a hozzájárulása nélkül elválasztották Nazarbajev lányától, ismét megnősült. Osztrák állampolgársággal is rendelkező új feleségével és két gyermekével Cipruson és Máltán kezdett új életet, miután 2011-ben a bécsi hatóságok kiutasították. Felesége után Alijevről Sorazovra változtatta a nevét.

A nómenklatúra elkényeztetett ifjoncából a kazah hatalmi maffia vezető tagjává avanzsált Alijev semmivel sem maradt el apósától hatalom- és pénzéhségben. Ezzel együtt 2008-ban, amikor hazájában kétszer húsz évre elítélték puccskísérletért, illetve a két bankár megöletéséért, Ausztria nem tett eleget a kazah kiadatási kérelmeknek, mondván: az emberi jogokat sárba tipró rendszerben nem születhet elfogulatlan ítélet. A kényes információk birtokában lévő Alijevet a kazah titkosszolgálat háromszor próbálta meg elrabolni Ausztriából.

Ezt megelőzően, a kétezres években a kazah politikus kétszer is nagykövet volt Bécsben, az EBESZ-hez is delegálták, a két kiküldetés között pedig az első külügyminiszter-helyettes tisztét töltötte be. Óriási kapcsolatrendszert épített ki, ügyvédeket, üzletembereket, politikusokat állított maga mellé. A jelenlegi néppárti igazságügy-miniszter, Wolfgang Brandstetter azt is megtette neki, hogy ausztriai lakhelyként saját címére vette „kazah barátját”.

Ettől nyilvánvalóan nem függetlenül, Ausztria évekig altatta Alijev ügyét, sőt útlevelet is adott neki, hogy elhagyhassa az országot. Míg az osztrák kormánykoalíció néppárti tagjai Alijev támogatásával foglalkoztak, a szocialisták inkább Nazarbajev érdekeit igyekeztek képviselni. Az osztrák fővárosban csak akkor kezdtek érdemi nyomozásba, amikor Nazarbajev magas rangú tanácsadói – Bill Clintontól Gerhard Schröderen át Alfred Gusenbauer volt osztrák kancellárig – fellármázták az Európai Uniót és Amerikát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.