galéria megtekintése

„Bármikor kiléphetünk a koalíció­ból”

A Népszabadságnak nyilatkozva Bugár Béla pártelnök részletesen kifejtette, hogy a Most-Híd Országos Tanácsa – a közvélemény és a tagság tiltakozása ellenére – miért döntött úgy, hogy belép a négypárti szlovák kormánykoalícióba. A kabinetben eddigi ellenfeleikkel kell együttműködniük.

Fotó: Somogyi Tibor

– A cinkelt kocka el van vetve, ahogy egy politikai elemző írta, hiszen az erőteljes tiltakozások ellenére mégiscsak összetákolták a pozsonyi négypárti kormánykoalíciót, amelyet a Híd vezetésében sem mindenki támogatott. Miért ragaszkodtak ehhez a nagy vihart kavart megoldáshoz?

– Mert a választások váratlan eredményei alapján nem sok alternatíva maradt, és nem csak számunkra. Az egyik egy hatpárti jobbközép koalíció létrehozása lehetett volna. Ebben a társaságban azonban olyan mozgalom is helyet kapott volna, amelynek értékrendjéről szinte semmit sem tudunk. Vezetőjüknek egyetlen követelése volt: ő dönthesse el, ki legyen a belügyminiszter. Aztán olyan partnereink is akadtak volna, akik idáig nem Robert Fico pártját támadták, hanem a Hídat, a Hálót (Siet) és a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH). Így akarták növelni szavazótáborukat.

 

Mindezek ellenére úgy döntöttünk, hogy spongyát rá, a kormányváltás érdekében próbáljunk szót érteni. Ekkor viszont a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) közgyűlése határozott úgy, hogy csak Robert Fico pártjával, az Irány – Szociáldemokráciával (Smer – SD) hajlandók tárgyalni. Ezzel vetették el azt a bizonyos kockát.

– De miért kellett ilyen viharos gyorsasággal megváltoztatni korábbi fogadkozásaikat, miszerint Ficóékkal és főleg a Szlovák Nemzeti Párttal nem közösködnek. Milyen ára volt a hirtelen pálfordulásnak?

– Politikai karrierem legnehezebb óráit éltem át,

de az úgynevezett parlamenti matematika kérlelhetetlen volt: a Szlovák Nemzeti Párt nélkül még ingatag jobbközép koalíció összefércelésére sem volt kellő politikai erőnk, hiszen legfeljebb 72 mandátumunk lett volna a 150 fős törvényhozásban.

– Kiútként ideiglenes szakértői kormány is szóba jöhetett volna, amely elvezetné az országot az előre hozott választásokig. Erre nem gondoltak?

– Dehogynem, csak ez még több belpolitikai feszültséggel járna, és akár a szélsőjobb további térnyerését is eredményezhetné. Azt sem felejtettük el, hogy miután 2012-ben az egyik koalíciós partner megbuktatta Iveta Radicová kormányát, mindenki abban bízott, hogy a jobbközép pozíciói megerősödnek. Viszont az előre hozott voksolás nyomán a Smer – SD alakíthatott egypárti kormányt. Ráadásul júliustól Szlovákia veszi át az EU soros elnökségét. Ez a tény is kompromisszumkészségre sarkallta a szövetségre lépett négy pártot.

– Duray Miklós és több pozsonyi politológus szerint a Híd aláírta halálos ítéletét, amikor a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal is összeszűrte a levet. Nem tart ettől?

– Újra csak a választások végeredményére utalok, amely alapján a Szlovák Nemzeti Párt nélkül nem lehetett volna jobbközép nagykoalíció, de négypárti szövetség sem. Én azt tartom, hogy az előítélet, a gyűlölködés – különösen döntéshozó politikus esetében – rossz tanácsadó. Anton Danko pártelnökkollégám szerint ez a párt sokáig a korrupció, az arrogancia és az alpári megnyilatkozások jelképe volt, de mindez már nem lesz jellemző rájuk. Ebben bízom.

– Egyesek szerint a koalíciós tárgyalásokon a Híd és a Háló vezetői tartották kezükben az ütőkártyát, hiszen nélkülük a Smer – SD aligha alakíthatott volna kormányt. Mégis kevés tárcát, még kevesebb fontos posztot alkudtak ki. Nem tartja kudarcnak tárgyalásaik végeredményét?

– A választási eredmények behatárolták lehetőségeinket. Ezért nem személyi kérdésekre, hanem a kormányprogramra összpontosítottunk. Céljaink kilencven százalékát sikerült elfogadtatnunk. Egyez­ségre jutottunk többek között a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról, a nemzetiségi kisiskolák hálózatának megőrzéséről, a leszakadt régiók infrastruktúrájának korszerűsítéséről, a kis- és közepes vállalkozók terheinek fokozatos csökkentéséről, valamint a Dél-Szlovákia és Pozsony közötti gyorsforgalmi út építésének felgyorsításáról. Csak ezután bólintottunk rá a koalícióra.

– Mi a biztosíték arra, hogy ez a dokumentum nem írott malaszt marad?

- Bármikor kiléphetünk a koalíció­ból, amely nélkülünk elveszíti parlamenti többségét.

Máris sikerült elérnünk, hogy Malina Hedvig ügyét Magyarországon tárgyalják,

ezáltal megszűnik az éppen tíz éve bántalmazott, jelenleg Győrben élő, csallóközi származású asszony szlovákiai zaklatása. Az első igazi szakítópróba pedig rövidesen következik, hiszen mielőbb jóvá kell hagyni az oktatási törvény módosítását. Aztán fokozatosan a kormányprogram további fejezeteit. Ha mindez sikerül, akkor alighanem a mai tiltakozók, talán még az árulózók közül is mind többen elfogadják döntésünket.

Fotó: Somogyi Tibor

– Tapasztalt politikusként hisz abban, hogy a belügyminiszter, az egész igaz­ságszolgáltatás hirtelen megváltozik, és mostantól következetesen fellép az elburjánzott korrupció ellen?

– Ha jelöltünk, a minden politikai térfélen szaktekintélynek elismert Lucia Zitnanská igazságügy-miniszter asszony úgy érzi, hogy akadályozzák a törvényesség helyreállításában, akkor azonnal távozik a posztjáról, s vele együtt mi is a koa­lícióból.

– Különösen a szlovákiai magyarok várják nagy érdeklődéssel, megindul-e végre a felvidéki magyar–magyar párbeszéd...

– A választások után személyes meghívólevelet küldtem a Magyar Közösség Pártja vezetőinek. Lemondták a találkozót. Mi készen állunk a párbeszédre.

– Nemrég Semjén Zsolt kártékonynak minősítette a Most-Híd tevékenységét. Most viszont annak a kormánynak a tagja, amelynek elnökét évek óta szoros szálak fűzik Orbán Viktorhoz. Ez a tény megváltoztathatja pártjának budapesti megítélését?

– Rajtunk semmi sem múlik, a magyar kormánynak kell majd megítélnie, vajon milyen eredménnyel képviseljük a szlovákiai magyarság érdekeit, s ennek alapján esetleg újragondolni a hozzánk fűződő viszonyát.

Névjegy

Bugár Béla

ö éves, eredeti foglalkozása gépészmérnök. Alapító tagja volt a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomnak. 1998-ban ez a tömörülés az Együttélés Politikai Mozgalommal és a Magyar Polgári Párttal együtt hozta létre a Magyar Koalíció Pártját, amelynek ő lett az elnöke. 2007-ben – miután nem választották újra – kilépett, és egy évvel később tár­saival meg-alapította a Most-Híd pártot. Ő az egyetlen olyan szlovákiai politikus, aki a rendszerváltás óta megszakítás nélkül tagja a törvényhozásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.