galéria megtekintése

Kampányüzemmódba kapcsolt

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Hat EU-biztos kezd kampányolni áprilisban, és adja át biztosi feladatait kollégáinak május végéig.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyekkel foglalkozó finn alelnöke, Viviane Reding igazságügyekben illetékes luxemburgi alelnök, Antonio Tajani, a testület ipari ügyekben illetékes olasz alelnöke, Janusz Lewandowski, a bizottság költségvetési ügyekkel foglalkozó lengyel tagja, Maros Sefcovic, az adminisztrációs teendőkkel foglalkozó alelnök, valamint Neven Mimica horvát EU-biztos, akinek feladata a fogyasztóvédelem: ők mind indulnak az európai parlamenti választásokon.

Az aktívan kampányoló biztosok április 19-től a május 25-i választásokig – a bizottság magatartási kódexének megfelelően – fizetés nélküli szabadságot vesznek ki. Ezalatt sem a bizottság emberi, sem anyagi erőforrásait nem vehetik igénybe. Karel De Gucht, a kereskedelemért felelős belga EU-biztos indul ugyan a flamand liberálisok EP-listáján, de csak a 12. helyen, és nem kíván aktívan részt venni a kampányban, így ő a helyén marad. Olli Rehn, aki az eurózóna válságának kezelésében fő szerepet játszott, már április 9-től szabadságon lesz, hogy minél előbb elindíthassa a korteskedést liberális színekben.

Azoknak a biztosoknak, akik nyernek, június végéig végleg le kell mondaniuk a biztosi posztról, ha inkább az EP-képviselőséget választják.

 
Andor László biztos átmenetileg a fogyasztóvédelmet is felügyeli
Andor László biztos átmenetileg a fogyasztóvédelmet is felügyeli
M. Schmidt János

A bizottság közleménye szerint Sefcovic feladatkörét José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke veszi magához. Rehn feladatait az észt közlekedési biztos és bizottsági alelnök, Siim Kallas látja majd el. A költségvetési tervezésért felelős Lewandowski hivatalát átmenetileg a lett Andris Piebalgs fejlesztési biztos irányítja. Reding portfólióját az osztrák regionális fejlesztésért felelős Johannes Hahn kapja. Az iparés vállalkozáspolitikát pedig az egységes piacért felelős francia EU-biztos, Michel Barnier veszi át. Mimica feladatait, a fogyasztóvédelmi kérdéseket a magyar biztosra, Andor Lászlóra ruházza át a bizottság elnöke, Barroso.

A magyar biztos lapunknak elmondta, hogy Mimica biztossal szerdán áttekintették a feladatokat. A horvát politikus szabadsága ellenére kabinetje továbbra is működik, utazást nem igényel a feladat a következő hetekben. – Nem jelent lényegesen több nehézséget, de fokozottabb odafigyelést igényel – írta le feladatát Andor László, aki azt is hozzátette: Mimica már jelezte, hogy május végén visszatér a bizottságba. A foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos elmondta, hogy a fogyasztóvédelem nem áll messze az ő témájától, hiszen a hátrányos helyzetűek, a kiszolgáltatottak védelméről van szó.

A kampányolás komoly politikai vihart kavar az Európai Parlamentben. Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága csütörtökön jóváhagyott egy olyan állásfoglalás-tervezetet, amely keményen bírálja Martin Schulzot, az EP elnökét, amiért a parlament forrásait használja kampánycélokra. Schulz az Európai Szocialisták jelöltje az Európai Bizottság vezetői posztjára. Korábban azért bírálták, mert EP-elnökként használt profilját a Twitter mikroblogon egyszerűen átalakította a kampányprofiljává, ezzel automatikusan „megszerezve” az elnökséget követő 60 ezer twitterezőt. Ezúttal azonban sokkal komolyabb kritikát fogalmazott meg az EP szakbizottsága. Az állásfoglalásban azt tudakolják, hogyan választotta el Schulz a hivatali feladatait és a szociáldemokraták európai listavezetőjeként való felkészülését, különös tekintettel a kabinetjében és az EP tájékoztatási irodáiban dolgozó személyzetre és az utazási kiadásokra. A csütörtökön elfogadott dokumentumtervezetben a szakbizottság úgy véli, hogy számos tevékenységgel kapcsolatban nem tettek különbséget a két funkció között, és felszólított a tisztségviselők feladatainak egyértelműbb szétválasztására, hogy „ne az uniós adófizetőknek kelljen finanszírozniuk az európai listavezetők választási kampányait”.

A határozattervezetet – amelynek szövegét elfogadták csütörtökön, de a végső szavazás csak a következő plenáris ülésen lesz – egyébként is botrány lengte körül, miután többek között Bart Staes belga EP-képviselő azt állította, hogy Schulz kitörölt a tervezetből egy vele szemben kritikus bekezdést. Armin Machmer, Schulz szóvivője szerint az eljárás normális, és azzal magyarázta az EUobserver hírportál szerint, hogy a titoktartási szabályokkal ellentétes lett volna, ha a bekezdés megmarad, de azt már nem részletezte, hogy miért érint a szöveg titkokat. Az április közepén esedékes végső szavazáson azonban még visszakerülhet ez a bekezdés, amely azt kifogásolja, hogy Schulz két hónapig visszatartott egy dokumentumot John Dalli volt máltai EU-biztos lemondatása ügyében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.