galéria megtekintése

Hatalmas ellenállással fenyegetnek a véres adókért

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Fenes Gábriel
Népszabadság

Októbertől újabb szigorításokat vezetett be a görög kormány a sztrájkfenyegetések árnyékában. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a kormány az elvárt reformok harmadát már végrehajtotta, így a nemzetközi hitelezők athéni látogatása után Görögország újra pénzhez juthat.

Megkezdődtek a tárgyalások szerdán a görög vezetés, így Alekszisz Ciprasz kormányfő és Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter, valamint a nemzetközi hitelezők – Európai Központi Bank, Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap – között, hogy felülvizsgálják a harmadik mentőcsomagért ígért takarékossági intézkedések végrehajtását. Görögország hamarosan újabb hárommilliárd eurót hívhat le a 86 milliárdos hiteléből. Az összeg része a 23 milliárd euró első hitelrészletének, amelyből tízmilliárdot már elutaltak Athénnak, tízmilliárdot pedig a görög bankrendszer feltőkésítésére szántak.

Ikertornyok: Ciprasz és Cakalotosz
Ikertornyok. Ciprasz és Cakalotosz
Michalis Karagiannis / Reuters

– A görög kormány végrehajtotta a hitelezők által elvárt reformok egyharmadát – mondta a Népszabadságnak George Pagulatosz görög politikai és gazdasági szakértő. Az Athéni Egyetem professzora szerint a legnagyobb horderejű lépés a nyugdíjrendszer megreformálása volt. A parlament múlt vasárnap fogadta el a nyugdíj- és adórendszert érintő reformokat: 2022-ig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, bevezettek egyfajta minimális állami nyugdíjjárulékot, és a korkedvezményes nyugdíjkorhatár szigorítását is elrendelték.

 

Szigorították az adócsalásért kiszabható büntetéseket, liberalizálták az ország energiapiacát. Pagulatosz számára továbbra sem világos, hogyan valósul meg hosszabb távon a nyugdíjrendszer reformja. Egyszerűbb képlet, hogy júliusban az élelmiszerek áfája 13-ról 23 százalékra nőtt, októbertől a szállásadásé 6,5-ről 13-ra, s a turistaparadicsomnak számító szigetek elveszítették 30 százalékos áfakedvezményüket is.

A kormány és a hitelezők szerdai tárgyalásának napirendi pontjai között szó esik a jövőben végrehajtandó reformokról is. A görög parlament novemberben újabb súlyos megszorításokat készül elfogadni, hogy megkezdődhessen a bankok feltőkésítése és a görög államadósság átütemezése. A Ciprasz-kormány növeli a görög gazdákra és a magániskolákra kirótt adókat, valamint összevonja a nyugdíj-megtakarításokat.

– Nem maradhatunk tétlenek tovább – mondta Janisz Panagopulosz, a legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE vezetője a Reutersnek. A szakszervezet 24 órás országos sztrájkot hirdetett november 12-re. A kormány „véres adóiért” magas, 25 százalékos  munkanélküliséggel fizetnek a görögök. A mezőgazdasági dolgozók szakszervezete is minden helyi szervezetét mozgósítja, és konzultációkba kezd a 13 százalékos adóemelés miatt. A Sziriza-kormány januári hatalomra lépése óta ez az első alkalom, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.

Nem tudni, hogy Ciprasz pártja, amely egy hónapja a szavazatok 35,5 százalékát megszerezve nyerte meg az előre hozott választást, mennyit veszített népszerűségéből, de szerinte ez nem is számít, az országnak szüksége van a reformokra. A 86 milliárd euró törlesztését 15 év múlva kell elkezdeni, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetni, de elengedhetetlen a hitel átütemezése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.