galéria megtekintése

Jó a szemnek, még jobb az agynak

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Nézz ki gyönyörűen, de legyél értelmes! Keresd a fiatalokat, légy ösztönösen digitális! Adj teret a nagy vitáknak! Szeressenek, ne csak csodáljanak! Íme néhány pont abból a tizenháromból, amelyet Katharine Viner, a The Guardian nyáron hivatalba lépő új főszerkesztője sorolt fel a pályázatában.

Az eddigi főszerkesztő, a húsz év után leköszönő Alan Rusbridger posztjáért három nő versenyzett. Viner mellett Janine Gibson főszerkesztő-helyettes, aki az észak-amerikai online kiadás irányítójaként kulcsszerepet játszott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt külső munkatársa, Edward Snowden leleplezéseinek publikálásában és a 2014-es Pulitzer-díj elnyerésében, illetve Emily Bell, a Columbia Egyetem digitális újságírással foglalkozó központjának vezetője.

Bárki nyert volna is a trióból, az biztos, hogy a több mint 190 éves múltra visszatekintő The Guardian lesz az első nagy brit napilap, amelyet nő fog irányítani. A másik nagy változás pedig az, hogy mindhárom pályázó komoly tapasztalatokkal rendelkezik az online újságírás és az új média világában.

 

A szerkesztőségi gárdától a legtöbb támogató voksot kapó Viner 1997 óta dolgozik a The Guardiannél. Az Oxfordban angolból diplomázott újságíró egy yorkshire-i kisvárosban nőtt fel, pedagógus szülei is a baloldali-liberális lapot olvasták. Katharine még egyetemistaként kóstolt bele az újságírásba, amikor egy pályázat nyerteseként két hétig „vendégszerkesztette” a The Guardian női rovatát. Első munkahelye a Cosmopolitan brit kiadása volt, innen igazolt a The Sunday Timeshoz, hogy aztán a világot beutazó neves feature-íróként „visszatérjen” a The Guardian akkor még a Farringdon Roadon lévő székházába.

Fotó: EPA

Amikor tavaly szeptemberben Viner átvette Gibsontól az észak-amerikai online kiadás irányítását, Rusbridger tökéletes választásról beszélt. – Viharsebességgel hódította meg Ausztráliát – mondta.

Valóban, Viner a semmiből teremtett meg egy immár havonta hatmillió látogatót vonzó online lapot. Sikeréhez hozzájárult, hogy a liberális hangvételben sokan az ausztrál médiamágnás lapjainak kellemes ellentétét fedezték fel, ráadásul a The Age és a The Sydney Morning Herald is súlyos pénzügyi megszorításokon esett át – írta a tavaly augusztusi Viner-portréjában a New York-i Capital magazin.

A Londonból érkezett főszerkesztő a legjobb ausztrál hírlapírókat verbuválta, és a közvéleményt legjobban foglalkoztató problémákra – a bevándorlásra, a menekültpolitikára, a klímaváltozásra – összpontosított. A minőségi tartalom mellett leleplező riportokat is közöltek. Például arról, hogy az ausztrál titkosszolgálat milyen módszerekkel kémkedett az indonéz államfő után. A sydney-i küldetés anyagilag is sikeresnek bizonyult, a magát a földrésznyi ország tíz vezető médiuma közé beverekedő online újság 300 százalékra teljesítette a hirdetésalapú bevételeket.

Viner esetében a digitális váltás azért is érdekes, mert pályafutása jelentős részében inkább nyomtatott termékekkel foglalkozott. Ő alakította át csillogó magazinná a The Guardian hétvégi mellékletét, majd a G2-t, a hétköznapokon megjelenő kulturális, szórakoztatóipari, életmód, sport és rejtvény szekciót irányította. A színházrajongó, a neves brit színész-rendezővel, Alan Rickmannel közösen kortárs drámát színpadra állító Viner később a vasárnapi kiadás vezető szerkesztője lett. Bár a vizuális megjelenésre, a szemeket vonzó fotókra és infografikákra mindig külön odafigyelt, két vezérelv lebeg a szeme előtt: 1. az olvasó; 2. amivel a vetélytársak nem foglalkoznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.