galéria megtekintése

Tíz napig bírtak ellenállni a homofób hivatalok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, Washington
Népszabadság

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntései törvénynek számítanak, azokat mindenkinek be kell tartania. Néhány déli állam azonban eleinte megpróbált ellenállni annak, hogy a kilenctagú, alkotmánybíróságként is szolgáló testület legalizálta a melegházasságot az Egyesült Államok teljes területén. Ám csak tíz napig tudtak kitartani.

Mississippi, Louisiana és Texas államokban néhány, az anyakönyvekért felelős hivatalnok vallási okokból megtagadta a házassági engedélyek kiadását az azonos nemű pároknak, ám ellenkezésüket hamar fel kellett adniuk. Katie Lang, a texasi Hood megye hivatalvezetője tartott ki legtovább.

Eleinte azt mondta, hite nem engedi, hogy hivatala kiadja az engedélyeket. Hamarosan közölte, hogy félreértették, mert munkatársai ki fogják adni azokat, csak személyesen ő nem. Tíz nappal később még mindig nem kapott senki engedélyt a Hood megyei hivataltól, állításuk szerint azért, mert még nem érkeztek meg a szükséges nyomtatványok. Ám amikor hétfőn egy 27 éve együtt élő meleg pár, Jim Cato és Joe Stapleton ügyvédje perrel fenyegette meg a hivatalt, órákon belül elkezdték kiállítani a papírokat – írta a Dallas Morning News.

 
Hit és remény. Ezúttal a melegjogok támogatói hivatkoznak rá
Hit és remény. Ezúttal a melegjogok támogatói hivatkoznak rá
Jim Bourg / Reuters

Ezzel az Egyesült Államok minden megyéjében lehetővé vált az LMBTQ-közösség tagjai számára a házasság. Számos melegjogi civil szervezet gondolkodik azon, hogy vajon merre menjenek tovább most, hogy elérték céljukat? Az NPR közrádió szerint van olyan szervezet, amely egyszerűen becsukja kapuit, ám a legtöbben inkább átalakítják tevékenységüket. A déli államok húzódozása azt is mutatja, hogy a melegek jogegyenlőségéért és elfogadásáért folytatott harc még nem ért véget.

Számos államban továbbra is elveszítheti valaki a munkáját amiatt, hogy homoszexuális, vagy megtagadhatnak tőle bizonyos szolgáltatásokat. Jason Rahlan, az ország legnagyobb melegjogi szervezetének munkatársa szerint a csoport nem fog elbocsátani senkit. A Human Rights Campaign ezentúl a melegek diszkriminációját tiltó törvényekért fog harcolni, illetve olyan politikusok mellett fognak kampányolni, akik támogatják az ügyüket.

Jason Wu, egy massachusettsi jogvédő szervezet igazgatója az NPR-nek azt mondta, örül neki, hogy a náluk dolgozó számos tehetséges aktivista ezentúl majd szélesebb értelemben koncentrálhat a melegjogokra. Ő annak is örülne, ha az eddigi harc állomásai és annak hősei bekerülnének a történelemtankönyvekbe.

A célok között szerepel az is, hogy meggyőzzék a melegházasságot egyelőre ellenzőket, fogadják el a homoszexuálisok jogegyenlőségét. A déli, konzervatív államokban a kérdéshez ugyanis a vallásszabadság felől közelítenek, és szakértők szerint ez lehet a vita következő fontos állomása. A legfelsőbb bíróság döntését üdvözlő beszédében Barack Obama is hangsúlyozta: azok, akik ellenzik az azonos neműek házasságát, ezt komoly és mély vallási okokból teszik. Az ő vallásszabadságukat pedig továbbra is garantálni kell.

A CNN szerint konzervatív bírók és civil szervezetek az első, a szabad vallásgyakorlást garantáló alkotmány-kiegészítésre hivatkozva indítanak majd támadást a melegházasság ellen, kampányolhatnak az LMBTQ-közösség jogegyenlőségét vitatva vagy működtethetik vállalkozásukat vallásos szellemben. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke felvetette: mi lesz, ha egy katolikus kollégium csak heteroszexuális pároknak lesz majd hajlandó szállást adni?

Vagy ha egy vallásos örökbefogadási szervezet csak heteroszexuális párok számára közvetít ki gyerekeket? Elveszítik az adómentes státuszukat? „Nem kétséges, hogy hasonló kérdések hamarosan a legfelsőbb bíróság elé kerülnek” – írta a konzervatív, a döntés ellen különvéleményében élesen kirohanó Roberts. Szerinte „a vallásos emberek, sajnos, nem számíthatnak túl jó elbánásra a mai bírósági többségtől.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.