galéria megtekintése

Jézus ágyékkötő nélkül

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 19. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

„A kereszténység az erősek vallása, a harcosok vallása” – vallja a radikális pravoszláv misszionárius.

„Így nem szabad Krisztust ábrázolni!” – kiáltotta dühödten egy hosszú szoknyát viselő, fiatal nő, majd a földhöz vágott egy kiállítási tárgyat, valószínűleg egy linóleummetszetet. A jelenetet, amelyet több orosz internetes portál is bemutatott, a moszkvai Manyezsban rögzítették.

Rendőrök vitték el Enteót májusban, miután követői segítségével megzavart egy melegfelvonulást Moszkvában
Rendőrök vitték el Enteót májusban, miután követői segítségével megzavart egy melegfelvonulást Moszkvában
Maxim Zmeyev / Reuters

A Kreml közvetlen közelében álló kiállítóteremben egy pravoszláv radikális szervezet, az Isteni akarat tagjai rendeztek botrányt, egyes orosz sajtóértékelések szerint egyenesen „pogromot”. Mintegy tízfős csoportjuk – élén a szervezet alapítójával, az inkább felvett nevén, Enteóként ismert Dmitrij Corionovval – pénteken egy frissen megnyílt tárlat ellen tiltakozott. Szerintük ugyanis az 1950-1960-as évek szovjet avantgárd művészeinek alkotásaiból összeállított, Szobrok, amelyeket nem látunk című kiállítás több darabja is istenkáromló.

 

A rendezők, miután heves szóváltásba keveredtek a hívatlan látogatókkal, feljelentést tettek: közlésük szerint négy műtárgyat megrongáltak a tiltakozók. Enteo viszont ezt tagadja, s azt állítja, hogy egyetlen, „az IKEA-ból származó tányér” tört össze, és ők maguk is a hatóságokhoz fordulnak, mert úgy vélik, a kiállítás – például a Jézust ágyékkötő nélkül „pornográf módon” ábrázoló alkotás – sérti a büntetőtörvénykönyvnek a vallásos hitet védelmező paragrafusát. A kiállítás bezárását követelik, ezért vasárnap is tüntettek a Manyezsnál, sőt azzal fenyegetőznek, hogy ötezres tiltakozó megmozdulást szerveznek a kiállítóterem elé.

A jórészt fiatalokból álló Isteni akarat és a 26 éves, magát misszionáriusnak valló Enteo – aki a szervezet honlapja szerint az orosz elitegyetemen, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetében tanult – nem ismeretlen az orosz közvélemény előtt. Látványos akciókkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Többször is részt vettek például melegellenes és abortusztilalmat sürgető megmozdulásokban.

Az idén júniusban egy a terhességmegszakítás lehetőségének korlátozására irányuló törvénytervezetet ért kormányzati kritika ellen emeltek szót egy ötven méter hosszú molinóval, rajta „Ha Oroszország nem számolja fel az abortuszt, Isten felszámolja Oroszországot” felirattal. De zavartak már meg más kiállítást és színházi előadást is, idén januárban pedig annak a felvonulásnak a résztvevőivel kerültek összetűzésbe, amely egy 2009-es, moszkvai politikai gyilkosság áldozataira, Sztanyiszlav Markelov ügyvédre és Anasztaszija Baburovára, a Novaja Gazeta ellenzéki lap újságírójára emlékezett.

Enteo minden alkalommal a pravoszláv hit és a keresztény erkölcsiség védelmével indokolja az akciókat, a radikális módszereket pedig – például a Manyezs esetében – azzal magyarázza, hogy sérelmeikkel, az általuk vélt törvénysértésekkel hiába fordulnak a hatóságokhoz, azok nem tesznek semmit. Ugyanakkor sértődötten utasítja vissza azokat a véleményeket, amelyek szerint tettük az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet múzeumi rombolásaihoz fogható.

– Ez nagyon olcsó propagandafogás

– mondta a Lenta.ru hírportálnak adott interjújában az ifjú misszionárius, aki egy internetes bejegyzése szerint meggyőződéses geocentrista, vagyis hiszi, hogy „Föld a világmindenség forgásának mozdulatlan középpontja és tengelye, és a Nap forog körülötte”. Ugyanakkor meglehetősen harcias nézeteinek is hangot adott:

„A kereszténység az erősek vallása, a harcosok vallása, a vértanúk vallása, a vallás, amely az egész világot meghódította”

– mondta, sőt azt fejtegette, hogy a szentek tanításaiban lehet találni közvetlen felhívást arra, hogy erőszakkal teremtsék meg a társadalmi egyensúlyt, hogy „bármilyen más hitűek féljenek meggyalázni a pravoszláv szentélyeket”.

Az Isteni akarat és a hozzá hasonló szélsőséges pravoszláv szervezetek abszolút kisebbséget képviselnek, de bizonyos rokonszenvet élveznek a társadalom egy részében – mondta a Népszabadságnak Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ független közvélemény-kutató társaság igazgatóhelyettese. – Számokat nem tudok mondani, hogy a lakosság 30 vagy 40 százaléka szimpatizál-e az ilyen akciókkal, de az tény, hogy Oroszország alapvetően konzervatív ország, és a művészi provokációk könnyen tiltakozást, értetlenséget váltanak ki – mondta. Szavai szerint ezt csak erősíti, hogy a konzervativizmus, a hagyományos értékek tisztelete „politikai divat” a mai Oroszországban, és a jelenlegi hatalom bázisát éppen az ilyen nézeteket vallók adják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.