galéria megtekintése

„Isten mégsem volt brazil” – káosz az olimpia előtt

A héten szavaz a brazil törvényhozás alsóháza, hogy megindítsák-e a felelősségre vonási eljárást a korrupciós botrányba keveredett Dilma Rousseff elnök ellen. A krízist mélyíti, hogy az államfő mindhárom lehetséges utódja ellen korrupciós vizsgálat folyik. A lapunknak nyilatkozó helyiek szerint négy hónappal a riói olimpia előtt egyre nagyobb a feszültség és a kilátástalanság a dél-amerikai országban.

„Isten brazil volt” – mondják gyakran a helyiek, mert sok mindenben bővelkedik ez a gyönyörű ország. Mostanában viszont egyre inkább az a benyomásom, hogy Isten mégsem volt brazil – jellemzi lapunknak a belpolitikai botrányok nyomán kialakult közhangulatot Sao Paulóból a középiskolai tanárként dolgozó Thiago. Az ötvenes évei végén járó férfi szerint az ország legnagyobb korrupciós botrányába keveredett elnöknek, Dilma Rousseffnek mihamarabb távoznia kell. Egyetért azokkal, akik szerint a törvényhozás alsóházának vasárnap meg kellene szavaznia az elmozdítási eljárást (impeachment) Rousseff ellen. (A 65 tagú illetékes kongresszusi bizottság hétfőn 38-27 arányban Rousseff elmozdítása mellett foglalt állást, amivel formálisan is megnyílt az út az alsóházi szavazás előtt.)

Az államfő elmozdítását követelő tüntetők Brazíliavárosban
Az államfő elmozdítását követelő tüntetők Brazíliavárosban
Adriano Machado / Reuters

– Nincs remény Brazília számára. Az impeachment biztos, hogy rövid távon jót tenne az országnak: a kormány hitelét vesztette, az államügyeket sem tudja hatékonyan irányítani, mert rengeteg szövetséges fordított hátat a kormányzó Munkáspártnak (PT). Ha Rousseff távozik, a piaci megítélésünk biztosan javulni fog, de hogy később mi lesz, azt nem tudom – teszi hozzá Thia­go, aki szerint Brazíliában mostanában azzal viccelődnek, hogy a belpolitikai történések izgalmasabbak, mint az egyik legnépszerűbb amerikai politikai thrillersorozat, a House of Cards.

 

Tény, egy hollywoodi sztáríró is csak nehezen tudna izgalmasabb forgatókönyvvel előállni. Nem elég, hogy a törvényhozás alsóházának kétharmada vélhetően megszavazza április 17-én az impeachmentet – amit egyébként nem a korrup­ciós botrány miatt kezdeményezett az ellenzék, hanem azért, mert a ­2014-es újraválasztási kampány idején az elnök pénzügyi machinációval igazította ki a költségvetési hiányt –, az utódja is bajban van. Ha Rousseffnek távoznia kell, Michel Temer alelnök, az egykori szövetséges PMDB exelnöke lép a helyébe, ám a héten ellene is kezdeményezték az elmozdítási eljárást, ugyanazok miatt a vádak miatt, mint Rousseff esetében. Ha ő is elbukik, a szintén a centrista PMDB-t képviselő Eduardo ­Cunha házelnök foglalja el ideiglenesen az elnöki posztot, ám őt pénzmosással és korrupcióval vádolják. A szenátus elnöke, Renan Calheiros a negyedik a sorban, ellene – mi másért? – korrupció miatt folyik vizsgálat.

A helyzet kilátástalan, a társadalom végletekig megosztott. Mindennaposak a tüntetések: vagy a korrupcióba és a gazdasági visszaesésbe belefáradt középosztálybe­liek vonulnak utcára, vagy a Munkáspárt hívei, a PT szociális programjainak sokat köszönhető alacsonyabb rétegek tagjai demonstrálnak. – Ha a puccsista jobboldalnak sikerül eltávolítania Rousseffet a hatalomból, annak nagyon rossz vége lesz. Rengetegen tiltakoznának. Biztosan eluralkodna a káosz és az erőszak az utcákon – fejti ki a Népszabadságnak Belo Horizontéből a civil szférában dolgozó Helder Quiroga.

Mau­ricio Fernandes riói újságíró szintén hasonlóan „szégyenteljes" puccskísérletnek tartja a Rousseff elmozdítására irányuló törekvéseket. Ennek ellenére úgy véli, hogy a tizenhárom éve kormányzó Munkáspárt valóban óriási hibákat követett el. – Sok mindent köszönhet nekik a brazil lakosság, többek között azt, hogy kiterjesztették a szociális juttatásokat és fellendítették a gazdaságot. De sajnos mindeközben ők maguk is korrumpálódtak – mutat rá Fernandes.

A hétfői bizottsági szavazással egy időben a Munkáspárt hívei ötvenezres tömegtüntetést tartottak. Ezen Ignácio Lula da Silva, Rousseff elődje és mentora azt mondta, a bizottsági szavazás vereséget jelent ugyan, de „nincs jelentősége”, a lényeg úgyis a vasárnapi megméretés az alsóházban. Itt az elmozdításpártiaknak kétharmados többségre – az 513 képviselőből 342-re – van szükségük ahhoz, hogy az ügy a szenátus elé kerüljön, ahol elég az egyszerű többség, hogy Rousseffet 180 napra felfüggesszék. Az Estadao című lap felmérése szerint az 513 alsóházi képviselőből egyelőre 293 van az impeachment mellett, 103 ellene, és 106-an még nem döntötték el, hogyan fognak szavazni. Jaques Wagner, Rousseff kabinetfőnöke a maga részéről optimistán azt nyilatkozta, simán meglesz az a 200 képviselő, akivel meggátolják az elmozdítási eljárás elindítását. Hivatalosan 171 elég.

A belpolitikai csatározás közepette az emberek egyre inkább türelmüket vesztik. Az Ararasban élő Karo­line Longo Porto szerint „a nép szenved”: – Magas az infláció, a kormány nem fektet be az oktatásba, a közbiztonságba és az egészségügybe. Rengeteg adót fizetünk, de semmit nem kapunk cserébe. A krízis következtében rengetegen elvesztették az állásukat. A fiatalok nem találnak munkát. Teljes a reménytelenség.

Torkig vannak a politikai elittel

Valamivel kevesebb brazil állampolgár támogatja az impeachmentet, mint egy hónappal ezelőtt, ám még így is 61 százalékos többségben vannak azok, akik szerint Dilma Rousseff elnök ellen kezdeményezni kellene a elmozdítási eljárást. A Datafolha közvélemény-kutató friss felméréséből kiderül, hogy a braziloknak nincs éppen jó véleménye a politikai elitről, ugyanis több mint 50 százalékuk gondolja úgy, hogy Dilma lehetséges utóda, Michel Temer ellen is kezdeményezni kellene az impeachmentet. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.