galéria megtekintése

Kolozsvár újra a magyaroké is

A Kolozsvári Magyar Napok hatása a kezdeményezők valamennyi várakozását felülmúlta, annak köszönhetően ma jobb magyarnak lenni a Kincses Városban – mondja Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Az előrendezvényekkel együtt tíznaposra bővült, augusztus 21-én zárult fesztivállal idén Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulójára is emlékeztek.

– Ez a hetedik Kolozsvári Magyar Napok (KMN). Milyennek látja az elsőhöz, illetve a kezdeti elképzelésekhez képest?

– Ezelőtt tíz-tizenöt évvel, ­Gheorghe Funar nacionalista kurzusa után nemigen lehetett hinni abban, hogy ilyen nagyszabású rendezvénysorozatot rendezhetünk. Amikor belevágtunk, mi is csak remélni mertük, hogy valami hasonló kialakul belőle, sok volt a kétely még a szervezőtársaimban is. Azóta a legszebb álmainkat is fölülmúlta a valóság. Azt hiszem, minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozata ez a nyolc nap, illetve most már több, mert egyre több felvezető rendezvénynapot kell beiktatnunk ahhoz, hogy az ötszáz programot le tudjuk futtatni.

Gergely Balázs a Kolozsvári Magyar Napok pódiumán
Fotó: Bethlendi Tamás

 

– Sikerült-e a nyitás a román többség felé, ami a KMN egyik fontos kezdeti célkitűzése volt?

– Először is nagyon sok visszajelzést kapunk a magyarság részéről, hogy „kiegyenesedtek a gerincek”, és hogy egy évre szóló útravalót ad ez az egy hét. Tehát mindenképpen jobb magyarnak lenni a rendezvény hatására. De túl azon, hogy a magyar embereket feltölti a rendezvénysorozat, nagyon fontos járulékos haszon a román többségi társadalom véleményének a megváltozása rólunk. És ez kitapintható.

– Csak elfogadják a kolozsvári magyarok ünnepét vagy részt is vesznek benne?

– Az első évek tapogatózó, de leginkább passzívan szemlélődő hozzáállása után egyre többen részt is vesznek. Nemcsak az olyan eseményekre ülnek be, ahol a nyelvi korlátok nem jelentenek akadályt – zenére, táncra vagy gasztronómiára gondolok elsősorban –, hanem különböző bemutatókon, előadásokon is részt vesznek, ahol szinkrontolmácsot biztosítunk. Felmérések szerint a Kolozsvári Magyar Napokat a románság is a város három legfontosabb rendezvénye között tartja számon. Nekünk ez óriási öröm és pozitív visszajelzés, hiszen így fokozottan értelmet nyer, amit csinálunk.

– A kommunizmus idején, majd a Funar-korszakban mindent elkövettek, hogy a magyarság ne jelenjen meg a nyilvánosságban. Elmondható, hogy a magyarság most szimbolikusan visszafoglalta a várost?

– Én nem szívesen használnám ezt a kifejezést, mert azt hiszem, hogy éppen ez az, amin túl kellene lépnünk: hogy az egyik vagy a másik közösség el- és visszafoglalja a szimbolikus tereket Kolozsvárott. Az lenne a lényeg, hogy osztozzunk a tereken, és úgy érzem, hogy ilyen irányba tesz lépéseket a két ­közösség. ­Apró súrlódások nyilván még léteznek, illetve ott van a lassan nevetségessé váló helységnévtáblaügy, de meggyőződésem, hogy ezeken is rövid időn belül túllépünk. És ez nem azért fog megtörténni, mert annyira erősen ütjük a vasat – hiszen nincs akkor politikai súlyunk, hogy szövetségesek nélkül végigcsináljuk –, hanem mert szép lassan a ­román társadalom is túllép bizonyos rossz beidegződéseken, felnőnek újabb generációk. Ez már nem az a román­ság, amelynek nagy többségét a hatvanas évektől telepítették be, és amely teljesen idegen volt a várostól és múltjától. A fiatal nemzedék már a magáé­nak érzi Kolozsvárt, a város múltja iránt is fokozottan érdeklődik, és ez magával hozhat egy spontán változást. Én nagyon bízom ebben, mert Kolozsvárnak akkora a kisugárzása egész Erdélyre, de akár Bukarest irányába is, hogy ami itt történik, az hatással lehet az egyéb változásokra is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.