galéria megtekintése

Milliószám spammelik a gaz imperialista Obamát

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 07. számában
jelent meg.

Ortutay L. Gyula
Népszabadság

Lelkesen vagy kényszeredetten, de a venezuelai általános iskolák tanulói írják leveleiket Barack Obama amerikai elnökhöz, hogy „tartsa tiszteletben” hazájukat.

Nicolás Maduro elnök reményei szerint legalább egymillió ilyen levelet fogalmaznak meg az állami tanintézetek diákjai, s további tízmillió aláírás gyűlik össze (ismét csak főleg az állami munkahelyeken), amelyben elutasítják az „amerikai imperializmus fenyegetéseit”. Továbbá követelik, hogy Washington vonja vissza a hét venezuelai tisztségviselő, köztük a fegyveres erők, a titkosszolgálat és a rendőrség vezetői elleni vízumtilalmat és egyesült államokbeli bankoknál vezetett számláik (!) befagyasztását.

Venezuelai kislány Amerika-ellenes „arcdísszel”
Venezuelai kislány Amerika-ellenes „arcdísszel”
Christian Veron / Reuters

Közben három latin-amerikai regionális szervezet (ALBA, Unasur, CELAC) fórumán a résztvevők védelmébe vették az egykori buszsofőrből lett államfő rendszerét. Ugyanakkor az Unasur és a CELAC tanácskozásán figyelmeztették a néhai Hugo Chávez politikai örökösét, hogy az idén esedékes választások tisztaságával vegye el a külső és belső bírálatok élét. Maduro – éppen az amerikai fenyegetésre hivatkozva – teljhatalmat kért és kapott a chavezista többségű törvényhozásban: 2015 végéig elnöki rendeletekkel kormányozhat.

 

Kérdés, hogy a Venezuela körüli feszültség milyen hatással lesz az április 10-én Panamavárosban kezdődő Amerikák Csúcstalálkozójára. A nyugati félteke államfőit felvonultató konferencia legnagyobb várakozással kísért eseményének Obama és Raúl Castro találkozója ígérkezik, amerikai–kubai elnöki megbeszélésre fél évszázada nem volt példa.

Könnyen lehet, hogy a venezuelai ügy igazából nem jött rosszul egyik félnek sem. Obamát a republikánusok egy része, különösen a kubai emigrációnak otthont adó Floridából bírálják hevesen, amiért tavaly látványos nyitást kezdeményezett a diktatórikus kubai rezsim felé.

A másik oldalon Raúl Castro tarthat attól, hogy az USA felé való nyitással, így például az amerikai turisták tömeges megjelenésével a kommunistának mondott, de súlyos gazdasági problémákkal küszködő rendszer politikailag is vészesen fellazulhat.

Fidel egy év után tévés állóképen

Egy év után ismét nyilvánosság előtt mutatkozott Kuba egykori vezetője, Fidel Castro. A 88 éves exelnökről a kubai tévé állóképeket közölt, ezeken egy Havannába látogató venezuelai delegációt köszöntött. A tudósítás szerint az esemény március 30-án, hétfőn történt egy oktatási központban, de csak április 4-én, szombaton számolt be róla az állami média. (Euronews)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.