galéria megtekintése

„Elképzelhetetlen lesz, hogy valaha e nélkül éltünk!”

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

Nem anarchia, de tisztán demokráciának sem lehet nevezni a Wikipédia működését. A szabad enciklopédiába bárki bármikor írhat és szerkeszthet is, és többnyire mindenki egyenlő eséllyel tud tartalmi vitákban és döntésekben részt venni, a működést azonban szigorú alapelvek irányítják.

„Bonyolult, de működőképes keveréke ez a konszenzusnak, a demokráciának, az arisztokráciának és részben egy kis (szimbolikus) monarchiának” – mondja a Népszabadságnak Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója. Az íróknak és szerkesztőknek mindössze öt alapelvet kell szem előtt tartaniuk, ezek nagy vonalakban a következők: az enciklopédiaszerkesztőknek törekedniük kell a pontosságra és a tényszerűségre, a szócikkeket semleges, elfogulatlan nézőpontból kell írni, minél több álláspontot ismertetnek a szerzők, annál jobb. A szócikkeket bárki terjesztheti, ha megjelöli a hivatkozást, és ami talán a legfontosabb: bárki bármit átírhat, a bejegyzések nem állnak senki fennhatósága alatt. Ugyanakkor előírás, hogy a szerkesztők tisztelettel bánjanak egymással akkor is, ha eltérő a véleményük. És végül az a szabály, hogy nincs szabály: „Ha a szabályok akadályoznak abban, hogy az enciklopédiát gyümölcsözően fejleszd vagy karbantartsd, akkor ne törődj velük” – írja elő az egyik irányelv. Aki ezeket betartja, az akár egyetlen kattintással, regisztráció és az anonimitás elvesztése nélkül bátran szerkeszthet.

„A regisztrációval nem rendelkezők jogköre persze kisebb, mint azoké, akik regisztráltak” – mondja Gervai Péter, neten használt nevén Grin, aki 2003-ban vállalta, hogy az angol mintájára beindítja a magyar Wikipédiát. Mint mondja, csak a bejelentkezett szerkesztők tudnak fájlokat feltölteni vagy lapokat átnevezni. Az anonim felhasználók által létrehozott szócikkek például nem jelennek meg azonnal az oldalon, azt még valakinek ellenőriznie kell. Ez igaz a kezdő, de regisztrált szerkesztőkre is, akiket mentorok, vagyis gyakorlott szerkesztők segítenek. Azok, akik már jó ideje aktívan részt vesznek az internetes enciklopédia elkészítésében, megerősített szerkesztőnek jelentkezhetnek, és ha a közösség tagjai megszavazzák, szerkesztéseik automatikusan ellenőrzötté válnak. Vannak úgynevezett járőrök is, akik folyamatosan figyelik az elavultabb ellenőrzött lapokat és a friss változtatásokat, és az esetleges hibákat, káros szerkesztéseket szűrik.

 

Az adminisztratív hierarchia tetején az adminisztrátorok állnak. A magyar Wikipédia első éveiben Grin volt az egyedüli adminisztrátor, ám ahogy egyre többen szerkesztettek, egyre kevésbé bírta egymaga. Mint mondja, az utolsó hónap alapján nagyjából 490 olyan szerkesztő van, aki legalább öt szerkesztést végzett, 115 olyan, aki 100 felettit, és tíz olyan személy van, aki 1000 feletti szerkesztéssel büszkélkedhet. Ennyi emberre egy adminisztrátor igen kevés volna, jelenleg 33-an vannak, akik adminisztratív jogkörrel rendelkeznek. „Ez sokkal kevésbé szórakoztató ám, mint a szerkesztés. Vandalizmus esetén, vagyis amikor valaki olyan változtatást végez egy szócikken, amely nyilvánvalóan nem odaillő, fel tudjuk függeszteni a szerkesztő jogait. A lapokat lapvédelemmel tudjuk ellátni, azaz a bejegyzés szerkesztésének és/vagy átnevezésének jogát korlátozhatjuk. Ha egy bizonyos téma jelenleg nem érdemli ki, hogy külön szócikket kapjon, akkor létrehozás elleni védelmet tudunk adni, és ezt fel is tudjuk oldani” – sorolja a feladatokat. Emellett egyedül az adminok azok, akik lapokat törölhetnek és állíthatnak vissza.

Az egyik alapító, Jimmy Wales
Az egyik alapító, Jimmy Wales
Stephane Mahe / Reuters

Mint minden közösségben, itt is akadnak konfliktusok. A Wikipédia egyik alapelve, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Minden cikknek és minden egyes regisztrált felhasználónak létezik egy úgynevezett vitalapja, ahol szabadon lehet értekezni a hibákról, kétes adatokról, és ahol üzenni lehet egymásnak. Ha patthelyzet alakul ki, és nem sikerül dűlőre jutni valamely kérdésben, a Véleménykérés oldalon bevonhatnak más szerkesztőket is a probléma rendezésébe, vagy önkéntes közvetítőket kérhetnek fel a nagyon polarizált, elsősorban tartalmi vitákhoz, de személyes konfliktusok (illetve szerkesztési nézeteltérésből kibontakozó személyes konfliktusok) rendezésére is.

Előfordul, hogy valaki a Wikipédia irányelveit és útmutatásait sorozatosan figyelmen kívül hagyja, mások munkáját és személyét semmibe veszi. Ilyenkor az adminok megszüntethetik ideiglenesen az adott lap szerkeszthetőségét, és elnémíthatják a rendbontókat egy időre, de akár örökre is. A magyar online enciklopédia életében eddig hét embert tiltottak ki végleg, közülük ketten szélsőséges politikai nézeteket vallottak, ám elsősorban nem ez vezetett a szakításhoz, hanem a kooperáció teljes hiánya. „Egyetlen olyan oka lehet annak, ha valakit azonnali hatállyal, mérlegelés vagy a közösség bevonása nélkül kitiltunk, ha valaki perrel fenyegetőzik” – teszi hozzá Grin. Mint mondja, nem tud róla, hogy itthon bárki tett volna feljelentést, de a végső búcsúhoz már az is épp elég, ha valaki észérvek helyett jogi argumentumokat hoz. Onnantól kezdve nem vehet részt a közösség életében. Utánpótlás pedig mindig van, havonta 30-50 új szerkesztő érkezik.

Adam Czernenko

„Az angol nyelvű Wikipédiában 4,6 millió szócikk van, a magyarban több mint 268 ezer. Van hová fejlődnünk” –mondja, mikor a magyar oldal jövőjével kapcsolatban faggatom. Globálisan azonban más kihívások előtt áll a jelenleg 287 nyelven elérhető online enciklopédia. Jimmy Wales szerint a legfontosabb, hogy a fejlődő országokat is sikerüljön elérni. „A következő generáció már úgy nő majd fel, hogy a Wikipédiát a világ infrastruktúrája részének tartja, és elvárja, hogy azonnali és ingyenes hozzáférése legyen a minőségi információhoz. Elképzelhetetlen lesz számukra, hogy valaha e nélkül éltünk!” – teszi hozzá mosolyogva. A 48 éves üzletember úgy gondolja, a Wikipédia hasznos eszköz az oktatásban is, és szerinte ahelyett, hogy néhányan azon vitatkoznak, helyes-e a diákoknak a dolgozataik elkészítésekor használni az enciklopédiát, inkább azt kéne megtanítani, hogyan és hogyan ne használják azt. Ezzel Mekis Péter, az ELTE logika tanszékének oktatója is egyetért. „Olvastam egy cikket, melyben az egyik professzor sérelmezte, hogy a diákok szemináriumi és szigorlati dolgozatírásra fordított energiái javarészt pocsékba mennek, hiszen írásukat alig olvassa valaki. Innen jött a Wikipédia szócikkíró szeminárium ötlete” – mondja lapunknak.

Az órák során valamivel kevesebb mint 100 bejegyzés született, eleinte főleg logikai és matematikafilozófiai témakörben, majd egyre színesedett a paletta. Idővel nem csak a filozófia szakosoknak hirdette meg a kurzust, egy időben sok könyvtár szakos hallgató járt a szemináriumra. Most azonban úgy gondolja, egy ideig parkolópályára kerül a szócikkíró óra. Mint mondja, kicsit belefáradt az egészbe.

Dr. Krzysztof Wojciechowski, a nyugat-lengyelországi Slubice városban található Collegium Polonicum igazgatója szerint azonban a Wikipédia nem való az egyetemre. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő maga nem olvassa rendszeresen. Azonban vitatja a szócikkek megbízhatóságát, mondván, azok nem elég tudományosak. Ennek ellenére nagyon tiszteli az alkotókat. „A Wikipédia első tíz évében a lengyel szerzők voltak a negyedik legaktívabb wikipédisták. A lengyel bejegyzések számát csupán az angol, a német és a francia nyelvűek előzték meg, és én mérhetetlenül büszke voltam és vagyok is. Ezért gondoltam arra, hogy egy szoborral tiszteleghetnénk az online enciklopédia szerkesztői előtt, akik teljesen önzetlenül, minden fizetség nélkül segítik a többieket” – mondta lapunknak dr. Wojciechowski, aki elárulta, hogy a világ első Wikipédia-emlékművét, melyet október 22-én avattak fel, a slubicei önkormányzat finanszírozta. Az örmény szobrász, Mihran Hakobján alkotása (ez látható nagy képünkön) nem olcsó mulatság, az alkotás 25 ezer dollárba, vagyis hatmillió forintnak megfelelő összegbe került.

Joggal merül fel a kérdés, miért lesz valaki wikipédista, ha nem kap érte fizetséget, miközben egy jó bejegyzés megírása minimum többórás elfoglaltságot jelent. Gervai szerint a szerkesztők szeretik megosztani tudásukat a többiekkel, örülnek, hogy kölcsönösen tanulhatnak egymástól, és a közösség is fontos mozgatórugó. Ugyanakkor ebből valóban nem lehet megélni: az online adatbázis ingyenes és nonprofit, a Wikipédiában nincsen reklám, azt a floridai székhelyű Wikimédia Alapítvány üzemelteti, mely bevételeit adományokból és pályázati pénzekből biztosítja.

„Van, aki havonta átutal 1000-1500 forintot, mint afféle előfizetési díjat a használatért cserébe” – mondja Gervai, aki a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke és alapító tagja. A közhasznú társadalmi szervezet a Wikimédia Alapítvány világszerte működő 39 helyi társszervezetének egyike. Mint mondja, a megrendelt és pénzért szerkesztett Wikipédia-bejegyzések nincsenek tiltva, az egyetlen kitétel, hogy az adott szócikk ne legyen polarizált, ne csak aránytalanul jó dolgokat említsen meg. A magyar szerkesztőknek tehát elméletileg van módjuk pénzkeresésre, ha egy cég felkéri őket, hogy írjanak egy átfogó cikket róluk vagy egy termékükről. „A megbízónak azonban el kell fogadnia, hogy az objektivitás követelménye ugyanúgy vonatkozik az így készült szócikkekre is, mint bármelyik másikra: tehát hogy negatívumok is megjelennek róla” – mondja Gervai Péter, aki hozzáteszi: azzal is számolni kell, hogy az adott szócikk elkészülte után fél órával már nem biztos, hogy ugyanúgy fog kinézni, mint az első verzió, hiszen ezekre is igaz, hogy bárki kedvére szerkesztheti.

Wiki-viták

A legkülönfélébb témákkal kapcsolatban alakulhatnak ki viták. Valaki október 22-én például kezdeményezte a magyar Wikipédia rövid szüneteltetését az internetadó elleni tiltakozásul („Javaslom hogy a magyar Wikipédia közösség kérje, hogy a Wikimedia Alapítvány az internetadóról szóló parlamenti szavazás napját megelőző napon a magyar nyelvű Wikipédia szolgáltatást függessze fel!”). A kezdeményező orosz és olasz példákra hivatkozott, a javaslatot többen támogatták, de sokan ellenezték is. Más a Maché együttes alapítójának, Maloveczky Miklós szócikkének létjogosultságát kérdőjelezte meg, mondván, nem nevezetes. Más úgy gondolja, hogy ha a XVIII. századi szerzeteseknél, akiknek sokszor még önálló művük sem jelent meg, illetve XX. század eleji, kevés online forrással rendelkező mozgalmi személyeknél, akik mártírhaláluk miatt vonultak be csupán a történelembe, elfogadnak mindössze két forrást, akkor nevezetes együttesek tagjainál is hasonlóan kellene eljárni, és a szóban forgó zenésznek két helyen is szerepel az életrajza. Vitát gerjesztett Eidus Bentianról, az orosz és magyar munkásmozgalom harcosáról írt szócikk is. A szerkesztők a Wikipédiával kapcsolatos ötleteiket, problémáikat, javaslataikat rendszerint a Kocsmafalon vitatják meg egymással, melyet bárki elolvashat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.