galéria megtekintése

Inkább lenne terroristafeleség, vagy öngyilkos merénylő

1 komment

V. D.
NOL

Napra pontosan két évvel ezelőtt rohamozta meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a chiboki lányiskolát, és rabolt el 276 lányt. Sokaknak sikerült elszökniük, a fogságban élők közül 15-en pedig egy videóban adtak életjelet magukról.

- Ó, az én Saratum! – kiállított fel Rifkatu Ayuba, amikor a CNN munkatársa megmutatta neki és néhány másik anyukának a Boko Haram által nyilvánosságra hozott felvételt.

Két elrabolt diáklány édesapja szólal fel az abudjai megemlékezésen
Két elrabolt diáklány édesapja szólal fel az abudjai megemlékezésen
Afolabi Sotunde / Reuters

- Nem látom a lányomat, de már merek reménykedni, hogy életben van – jegyezte meg Yana Galang. 219 lánynak még mindig nem bukkantak a nyomára, közülük mindössze 15 szerepel a kétperces videón, amely tavaly decemberben készült. A lányokat az egyik osztálytársuk is felismerte, akinek aznap sikerült megszöknie. A neve elhallgatását kérő kislány a sövényhez futott, amikor a fegyveresek berontottak az iskolába. Mint mondja, a mai napig vannak rémálmai az átélt szörnyűségek miatt, ha pedig hírt hall elrabolt társai felől, sírógörcse lesz.

 

– Csak vissza akarjuk kapni a gyerekeinket – mondta Galang, aki a videó után még inkább bízik benne, hogy lánya életben van. Az újrakezdés azonban azoknak sem könnyű, akiknek sikerült megszökniük a fegyveresek marka közül.

– Az emberek Boko Haram-feleségnek hívnak, bűnözőként kezelnek. Nem akarnak a közelükben tudni – panaszolta a BBC újságírójának a 17 éves Zara John. Gyakran gondol arra, jobb lenne visszatérni a Boko Haram ellenőrzése alatt álló Sambisa erdőbe, hogy új életet kezdjen férjével. Szereti őt, kedves volt hozzá, miközben a félig keresztény, félig muzulmánokból álló családja és a közösség ellenséges vele. Három hónapos terhes volt, mikor hazatért, és szavazást tartottak arról, megtartsa-e a gyereket. Végül a többség az abortusz ellen döntött, azonban soha sem fogadták el az apja után a Usman nevet viselő fiút, akit múlt héten megmart egy kígyó.

– Örültek, hogy meghalt, hogy a Boko Haram vére nem mérgezi tovább a családunkat. Azt mondták, ez Isten akarata – jegyezte meg sírva a lány. A kisfiú 9 hónapos volt. Zara nagybátyja a brit újságírónak azt mondta, unokahúga annyira maga alatt van, hogy egyszer azt is felvetette, inkább visszatérne, és önként jelentkezne öngyilkos merénylőnek. Arról, hogy a Boko Haram gyilkológépet farag a lányokból, egy másik túlélő, a 16 éves Fati két napja beszélt a CNN-nek.

Rebecca Issac, a Boko Haram fogságából kiszabadult diákok egyike a Chibok iskola megemlékezésén
Rebecca Issac, a Boko Haram fogságából kiszabadult diákok egyike a Chibok iskola megemlékezésén
Afolabi Sotunde / Reuters

Mint mondta,  sokan azért vállalják, hogy robbanóövet vesznek és úgy indulnak el egy forgalmas helyre, mert abban bíznak, hogy valaki kiszúrja őket, és így megmenekülhetnek a fogvatartóik elől. Ez bizonyára nem minden gyerekre igaz. Az UNICEF jelentése szerint az iszlamista terrorszervezet ráadásul gyakran bedrogozza a merénylőket egy-egy támadás előtt. Mint a riport megjegyzi, 2014. január és 2016. február között öt robbantóból egy gyerek volt, és a gyermek robbantók kétharmada lány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.