galéria megtekintése

Alapjövedelmet adnának a szorongás ellen

6 komment


Karafiáth Luca

A feltétel nélküli alapjövedelemről tartanak népszavazást Svájcban. A támogatói forradalminak tartják, ám a felmérések szerint a többség ellenzi az ötletet.

Enno Schmidt már húszszázalékos támogatottsággal is elégedett lenne. – Nem rossz arány az ahhoz képest, hogy mekkora szemléletváltásra van szükség egy ilyen forradalmi gondolat elfogadásához – mondta a Népszabadságnak az Alapjövedelem Svájc aktivista csoport társalapítója, aki amellett kampányol, hogy az alpesi országban vasárnap esedékes népszavazáson minél többen voksoljanak az alapvető szükségletek költségeit fedezni hivatott, alanyi jogon mindenkit megillető alapjövedelem bevezetésére.

Azzal persze ő is tisztában van, hogy sikerre egyelőre nem számíthatnak: a felmérések szerint a szavazók 72 százaléka ellenzi a havi 2500 frank körülire (több mint 700 ezer forintra) tervezett juttatás ötletét.

– A feltétel nélküli alapjövedelem az első pozitív vízió a 21. századi társadalmi rend megreformálására, és előbb-utóbb be fogják vezetni – fejtegette lapunknak Schmidt.

 

Számos közgazdász viszont veszélyesnek és megvalósíthatatlannak tartja az elképzelést. Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter például a The New York Timesnak azt mondta, hogy az alapjövedelem bevezetése végső soron rontaná a szegényebb rétegek helyzetét. Érvelése abból indul ki, hogy az így növekvő költségvetési terhet csak a már meglévő szociális juttatások átcsoportosítása révén lehetne feloldani.

Schmidt azonban vitatkozik ezzel.

Genfben kampányolnak az ötlet hívei
Genfben kampányolnak az ötlet hívei
Denis Balibouse / Reuters

– Ha az állam mindenkinek kifizetné a feltétel nélküli alapjövedelmet, akkor azt levonnák a munkabérekből, amelyek így csökkennének. Ha pedig a munkaerő olcsóbbá válik, akkor az árak is alacsonyabbak lesznek. Így a régi és új árak közötti különbözet lehetővé tenné az államnak, hogy növelje a fogyasztási cikkekre kivetett adót, amiből pedig finanszírozhatná az alapjövedelmet – hangzott sajátos logikájú okfejtése.

Az ötlet ellenzői attól is tartanak, hogy a feltétel nélkül kapott fizetés szélesítené a nem dolgozó, az államon élősködő potyautas réteget, mert a pénz már nem lenne a munka fő motivációja. Schmidt szerint viszont az alapjövedelem a pénzhajhászás helyébe más mozgatóerőket állítana, és ezzel rávilágítana a munka valódi értékére. – Az anyagi bizonytalanság szorongást kelt az emberekben. A szorongás pedig leblokkolja a kreativitást és az innovációt, miközben stresszt, betegségeket és szélsőségesebb esetben családon belüli erőszakot szül – magyarázta az aktivista.

Arra is emlékeztetett, hogy az alapjövedelemként kapott összeg a legtöbb ember számára nem lenne elegendő a kívánt életszínvonal eléréséhez, és a különböző, szűkebb körben elvégzett felmérések eredményei is alátámasztják: az emberek túlnyomó többsége a stabil bevétel mellett is tovább dolgozna. A megnövekedett anyagi biztonság pedig az ötlet támogatói szerint nagyobb szabadságot adna a most mókuskerékben őrlődő dolgozóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.