galéria megtekintése

Idegesíti őket a Brexit, de az oroszok még inkább

10 komment

NOL

Az orosz fenyegetés a fő téma NATO varsói csúcstalálkozóján, amelyet beárnyékol a Brexit. Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő utoljára vesz részt a szövetség legfelsőbb szintű tanácskozásán.

Az amerikai elnök abban bízik, hogy Nagy-Britannia továbbra is jelentős mértékben hozzájárul az európai biztonsághoz, és „rendezett átmenetben” tud megállapodni az Európai Unióval. Barack Obama a The Financial Times brit napilapban megjelent cikkében fejtette ki nézeteit a NATO varsói csúcstalálkozója előtt. A lengyel fővárosban Obama elnökként az utolsó NATO-csúcson vesz részt, és búcsútalálkozó lesz ez David Cameron brit kormányfőnek is, aki a Brexitet megerősítő népszavazás után bejelentette lemondását.

A vendéglátó miniszterelnök, Beata Szydlo David Cameron brit kormányfővel
A vendéglátó miniszterelnök, Beata Szydlo David Cameron brit kormányfővel
Agencja Gazeta/Agata Grzybowska / Reuters

 

Obama Varsóban már találkozott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, a megbeszélést követő sajtóértekezleten pedig közölte, a Brexit-szavazás bizonytalanságot teremtett ugyan az európai integráció jövőjét illetően, de meggyőződése, hogy az EU és London folytatja a pragmatikus együttműködést, hiszen senki sem érdekelt „elhúzódó, ellenséges” tárgyalásokban.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Biztos abban, hogy Nagy-Britannia és az EU megtalálja az együttműködés módját, és London a szövetség erős, elkötelezett tagja marad.

Az előzetes hírek arra utalnak, hogy ez valóban így van. A Brexit beárnyékolja ugyan a varsói NATO-csúcsot, de a tanácskozás fő témáját így is a fenyegetésként értékelt orosz lépések adják. Egyebek között döntés születik arról, hogy a szövetség jövőre négy zászlóaljat telepít a balti szovjet utódállamokba (Észtországba, Lettországba és Litvániába), valamint Lengyelországba. Michael Fallon brit védelmi miniszter már be is jelentette, hogy hazája 500 katonát ad az Észtországba és 150-et a Lengyelországba készülő egységekbe.

Stoltenberg ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az észak-atlanti tömb nem akar konfrontációt Oroszországgal, folytatódniuk kell a tárgyalásoknak Moszkvával. „Nem akarunk új hidegháborút. A hidegháború történelem, és annak is kell maradnia” – jelentette ki. Alekszndr Grusko, az Oroszországot a NATO mellett képviselő nagykövet ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy „egy új vasfüggöny” építésével „konfrontációs spirál” alakulhat ki, a NATO-erők telepítésének terve „katonai következményekhez” vezet. A moszkvai Kreml szóvivője pedig közölte: szoros figyelemmel követik a varsói csúcsot, amelyen a reményei szerint „a józan ész” kerekedik felül. Dmitrij Peszkov abszurdnak nevezte az orosz fenyegetésről szóló kijelentéseket, és hangoztatta: Moszkva kész a párbeszédre és az együttműködésre a NATO-val.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.