galéria megtekintése

Hosszú háború jöhet

0 komment

NOL

Az ENSZ azonnali tűzszünetet követelő felszólításai ellenére kedden is kemény harcok folytak a Gázai övezetben a Hamász és Izrael között. A gázai televízió- és rádiószékházat kedd reggel romokban hagyta két izraeli támadás. Az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokát likvidálták.

A gázai kikötő össztűz alatt
A gázai kikötő össztűz alatt
Finbarr O'Reilly / Reuters

Hosszú háború is kialakulhat a Gázai övezetben Izrael és a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász konfliktusából – derül ki abból a figyelmeztetésből, amelyet kedden tett közzé Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A politikus hétfő este Móse Jaalon védelmi miniszterrel és Beni Gantz vezérkari főnökkel az oldalán állt a nyilvánosság elé bejelentést tenni erről. Elmondása szerint az izraeli hadsereg (IDF) mindaddig nem állítja le a három hete tartó hadműveletet, a Protective Edge-t, amíg el nem éri a célt, vagyis sikerül felszámolni a Hamász föld alatti alagútrendszerét.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A rossz Orgován
Vélemény
Tele a padlás
Vélemény
Az ő ideje
Vélemény
Vétójog
Vélemény
Könyöklés

Ezt a több száz alagútból álló hálózatot a palesztin szélsőségesek csempészetre és a zsidó állam elleni támadásokra is felhasználják.

Hétfő éjjel öt izraeli katona halt meg, amikor a Hamász egyik alagúton érkező egysége Nahal Oz mellett megtámadta az övéket. A palesztin szélőségeseknek egy emberével végeztek, mielőtt visszavonultak volna. Négy kalasnyikovot és két gránátvetőt hagytak maguk mögött menekülés közben.

Az izraeli hadsereg teljes városnegyedek azonnali elhagyására szólította fel a gázai lakosságot
Az izraeli hadsereg teljes városnegyedek azonnali elhagyására szólította fel a gázai lakosságot
Mohammed Salem / Reuters

A támadásra válaszul csak a légierő 150 célpontra mért csapást az éjjel, gázai egészségügyi források szerint 32 embert ölve meg. A halálos áldozatok között van Ahmed Nadzsam Abu Hamda, a Hamász mellett a másik nagy gázai palesztin szélsőséges szervezet, az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoka, de találat érte Iszmáíl Haníje volt palesztin miniszterelnök és a fia házát is. Sérültekről innen nem érkezett jelentés. A Reuters szerint a ház a támadás pillanatában üresen állt.

A légicsapások után kedd reggel az izraeli tüzérség indított egy nagyszabású támadást a Gázai övezetben. Két csapás romokban hagyta azt a gázavárosi épületet, amelyben a Hamász televíziója és rádiója, az al-Aksza is működik.

Az amerikai hírügynökség, az AP egyik videója szerint az első találat a székház felső szintjeit érte, ami után az épület kigyulladt, a környékre pedig záporként hullott a törmelék. Az al-Aksza a támadás miatt nem szakította meg a televíziós adást – írja a Háárec –, de a rádió elnémult. Az épületből több más csatorna is műsort sugároz.

Gázából Izraelbe visszatérő katona
Gázából Izraelbe visszatérő katonák pihennek meg a határon
Baz Ratner / Reuters

Később az izraeli egységek négy gázai mecsetet támadtak meg, amelyeket a Hamász fegyverraktárként használt. Az egyik mecset egy alagút bejáratát is rejtette.

Ég egy gázai erőmű is, amelynek a területén egy üzemanyagtartályt talált el az izraeliek egyik lövedéke. Az erőművet lezárták, az igazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy a létesítménynek vége van, a tűzoltóknak egyszerűen nincs kellő felszerelésük ahhoz, hogy megküzdjenek a lángokkal.

Az IDF hétfő éjjel szórólapokon figyelmeztette lakhelyük elhagyására azokat a palesztinokat – több tízezer embert –, akik a Gázai övezet három kilométeres határ menti sávjában élnek. Emiatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatalosan is hangot adott az aggályainak.

Az ENSZ korábban azonnali tűzszünetre szólította fel a két felet, és volt is szó egy 24 órás fegyvernyugvásról a muzulmán ünnepet, a ramadánt lezáró ünnep, az íd al-fitr miatt, de ezt egymásra mutogatva először a Hamász, aztán pedig Izreal utasította el.

Izrael július 8-án indította el a Protective Edge hadműveletet a Gázai övezet ellen, válaszul a Hamász rakétáira. A három hét alatt a különféle harcokban és csapásokban a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 1072 palesztin vesztette életét, és 6450-en sérültek meg. Július 18-án Netanjahu az IDF szárazföldi offenzívájának is zöld jelzést adott. Azóta Izraelnek 53 katonája esett el a harctéren, 106-ot pedig kórházban ápolnak. Egyikük élet-halál között lebeg, nyolc másik válságos, de stabil állapotban van.

Naftali Bennett gazdasági miniszter, a kormányzó Likud fő koalíciós partnerének, a Habajit Hajehudinak az elnöke kedden kora délután kiadott egy Netanjahut kritizáló közleményt, amely szerint nem elég megállni a Hamász alagútrendszerének a felszámolásánál, az nem elég jelentős célkitűzés, a hadműveletnek mindaddig folytatódnia kell, amíg a palesztin szélsőségeseket le nem győzik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.