galéria megtekintése

Hófehérke és az ügynök

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 02. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Tizennégy jelölt, köztük két nő és két erdélyi magyar politikus indul a román államfői posztért. A legnagyobb esélyes a szociáldemokrata kormányfő, Victor Ponta. A jobboldalról Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere lehet az, aki egy hónap múlva bejuthat a döntő második fordulóba.

Tizennégy jelölt pályázik a két hivatali terminus, összesen tíz év után leköszönő Traian Basescu román államfő posztjára, az indulók között van egy volt kommunista ügyész és a frissen lemondott kémfőnök. A hivatalosan október 2-án kezdődő, egy hónapos kampányban az összes felmérés értelmében Victor Ponta miniszterelnök rajtol a legjobb esélyekkel. A kormányon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) 2010 óta irányító 42 éves politikus korteshadjáratában románságát és ortodox vallását helyezi előtérbe, választási programjának címe: A románok nagy egyesülése.

Klaus Johannis (balra) hívei között. A jobboldali parlamenti ellenzék talált közös jelöltet
Klaus Johannis (balra) hívei között. A jobboldali parlamenti ellenzék talált közös jelöltet
Bogdan Cristel / Reuters

A jobboldali jelöltek közül a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) színeiben induló Klaus Johannisnak van a legnagyobb esélye bekerülni a második fordulóba. Az 55 éves erdélyi szász eredetű politikus a legendás német megbízhatóságra építi kampányát, és arra az ígéretre, hogy Romániát a jól végzett munka országává teszi. Korábban sok bírálatot kapott szófukarsága miatt, újabban hívei éppenséggel azt kívánhatják, hogy bárcsak beszélne kevesebbet. Legutóbb is azt találta mondani, hogy a titkosszolgálatok nagyon helyesen teszik, ha fedett ügynököket helyeznek el a médiában és a pártokban.

 

Pár órával a jelentkezési határidő előtt jelentette be a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, hogy függetlenként indul az elnökválasztáson. Teodor Melescanu (73) érdekes politikai pályát futott be: az 1990-es években baloldali külügyminiszter volt, majd a jobboldali liberálisok alelnökké választották, mielőtt a pártja esküdt ellenségének számító államfő kinevezte a kémszolgálat élére. A jobboldal tartalékjelöltjének tekintik arra az esetre, ha a legfelsőbb bíróság megakadályozná az összeférhetetlenséggel vádolt Johannis részvételét az elnökválasztáson.

Victor Ponta kormányfő saját kampányfotóival
Victor Ponta kampányfotói
Bogdan Cristel / Reuters

A magyar szavazóknak nem kell sokat keresgélniük a voksolás napján, a szavazólapokon legelöl szerepel Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A döntést ugyanakkor bonyolítja, hogy ezúttal – először – egy második magyar jelölt is lesz. Az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) képviselő Szilágyi Zsolt – aki Tőkés László EP-képviselő irodavezetője – az utolsó pillanatban jelentette be, hogy a várakozásokkal ellentétben sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást.

Ma már az egzotikus jelöltek közé sorolható Gheorghe Funar, aki az 1990-es években sok fejtörést okozott az erdélyi magyaroknak, kolozsvári polgármesterként pedig világhírnévre tett szert azzal, hogy utasítására Erdély fővárosában a kukákat is a román nemzeti zászló színeire festették át. Funar most azt ígéri: miután az első fordulóban megnyeri az elnökválasztást, „egy hónapon belül” felszámolja az RMDSZ-t, valamint kétszeresére emeli a minimálbért, nyugdíjat, egyéb juttatásokat.

Elena Udrea szép Romániát ígér
Elena Udrea szép Romániát ígér
Bogdan Cristel / Reuters

Az elnökjelöltek között két nő van. A függetlenként induló Monica Macovei európai parlamenti képviselő, egykori kommunista ügyész, volt igazságügy-miniszter, aki az elkötelezett jobboldali választók szavazatára pályázik. Ugyancsak a jobboldali szavazatokra pályázik Elena Udrea, az egykori idegenforgalmi miniszter korábban többnyire a világ legnagyobb divatcégeitől rendelt ruháival és több ezer eurós táskáival került a lapok címoldalára. Ma Udrea vezeti a Basescu-közeli pártként számon tartott Népi Mozgalom Pártot (PMP), amelyet Sebastian Lazaroiu elnöki tanácsos a román politika „Hófehérkéjeként” harangozott be három éve, amikor még semmi sem vetítette előre az államfő és az akkori elnöki párt szakítását.

Udrea „szép Romániát” ígér, valamint azt, hogy megszabadítja az országot „a 000-ás ügynöktől”, értsd Pontától. Ezzel egyszerre minősítette a kormányfő teljesítményét és utalt a leköszönő államfő kijelentésére, miszerint az elnökjelöltek között fedett ügynök van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.