galéria megtekintése

Nagyon helyre akarják tenni a magyarokat Romániában

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, Bukarest
Népszabadság

Ha egy polgármester nem viseli a román nemzetiszínű vállszalagot vagy elmulasztja a nemzeti zászló kitűzését, a mandátuma a törvény erejénél fogva megszűnik. Ez áll abban a törvénytervezetben, amelyet Mircea Dusa védelmi miniszter dolgozott ki.

A politikus, amúgy Hargita megyei parlamenti képviselő, a székelyföldi románok szervezetének egyik vezetőjeként harcosan kifogásolja, hogy a régió magyarjai „nem tisztelik eléggé a román államot”.

A vállszalag viselésének elmulasztásáért eddig is 2500 és 5000 lej (180-360 ezer forint) közötti pénzbüntetés járt, de a magyar polgármesterek inkább kifizetik a bírságot, semmint a válltól derékig érő, 15 centiméter széles piros-sárga-kék szalagot magukra öltsék.

Dusa joggal gondolja tehát, hogy – mint tervezete indoklásában írja – a pénzbüntetés nem eléggé hatékony. Indítványa csak az egyike azoknak az utóbbi időben megszületett parlamenti előterjesztéseknek, amelyekkel valamilyen módon a romániai magyar közösséget próbálják „helyretenni”. Két hete sincs, hogy ugyancsak a kormánypártok 36 képviselője által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azt, aki nem tiszteli eléggé a román nemzeti jelképeket, például adott körülmények között elfintorodik.

 

– Bárki börtönbe kerülhet, aki nem tűnik eléggé hazafinak – foglalta össze a javaslat lényegét a romániai Helsinki Bizottság kezdeményezésére született tiltakozó állásfoglalás, amelyet több civil szervezet aláírt. Ebben kérik a parlamenttől a vélemény- és szólásszabadság korlátozását célzó kísérlet leszavazását, ha pedig a honatyák nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy választóik előtt a haza védelmezőiként tűnjenek fel, akkor az államfőtől remélik a jogszabály kihirdetésének visszautasítását.

Bogdan Diaconu szintén szociáldemokrata képviselőként nyújtotta be törvényjavaslatát, amelyet félreérthetetlenül a székely zászló ihletett.

Az „etnikai zászlók” betiltásáról rendelkező dokumentum jelenleg a képviselőház jóváhagyására vár. 25 ezer lejes (1,8 millió forint) bírságot írna elő arra az esetre, ha az említett zászlót hivatalos alkalmakkor használják,

de akkor is, ha egy választott tisztségviselő vagy közalkalmazott lobogtatja, „függetlenül az alkalomtól és a körülményektől”.

Mircea Dusa védelmi miniszter egy csíkszeredai ünnepségen megcsókolja a román zászlót
Mircea Dusa védelmi miniszter egy csíkszeredai ünnepségen megcsókolja a román zászlót
Veres Nándor / MTI

Diaconu, aki időközben megalapította a bevallottan magyarellenes Egységes Románia Pártot, azért tartja szükségesnek a javasolt intézkedéseket, mert szerinte „az ország egy bizonyos régiójában” „egyes kisebbségek” „megkérdőjelezik az egységes román nemzetállamot”.

A képviselőház nemrég vetette el Diaconu egy másik törvényjavaslatát, amely 25 ezer lejig terjedő bírsággal és legfeljebb ötéves szabadságvesztéssel sújtotta volna a román államot és népet bármilyen módon, például egy Facebook-bejegyzésben megsértő magánszemélyt.

Egy másik javaslata szerint elvennék a román állami kitüntetést attól, aki nyilatkozataiban kétségbe vonja Románia egységes nemzetállam jellegét például azzal, hogy területi autonómiára tesz javaslatot. A tervezet átment a szenátuson, és a képviselőházban vár a döntő szavazásra.

Egy indítvány szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak nyomozó hatósági jogosítványokat kell adni, hogy felléphessen a „Moszkva támogatásával előretörő magyar szeparatizmus ellen”. De született javaslat a külföldről támogatott szervezetek betiltásáról is, miután kiderült: magyar állami vállalatok több százmillió forinttal finanszírozták a Tőkés László – jelenleg fideszes – európai parlamenti képviselőhöz köthető Erdélyi Magyar Néppártot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.