galéria megtekintése

Tudhatták, hogy a merénylők jönni fognak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Azonosították a békepárti tüntetők ellen október 10-én elkövetett ankarai merénylet tetteseit, de ettől nem jutott nyugvópontra a helyzet Törökországban. A parlamenti választásokig alig két hét van hátra, s ez idő alatt elképzelhetők újabb összecsapások – állítják a török helyzet elemzői.

Meg lehetett volna előzni a török fővárosban 102 halottat követelő öngyilkos terrortámadást. A kormányzat ugyan hírzárlatot rendelt el a nyomozással kapcsolatban, de több tekintélyes független török lap tények sorát hozta nyilvánosságra.

Az egyik merénylő Yunus Emre Alagoz volt. Az ő fivére, Seyh Abdurrahman Alagoz hajtotta végre a majdnem hasonlóan véres öngyilkos robbantást július 20-án Surucban, a török–szír határvároskában.

Ott baloldali fiatalok készültek, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam (IS) terrortámadásában elpusztított Kobane szíriai város újjáépítésében. Pár nappal a suruci tömeggyilkosság után a Radikal című lap figyelmeztetett: újabb, még véresebb merénylet várható. A lap már 2013 óta figyelemmel kísérte a délkelet-törökországi Adiyaman városában működő szélsőséges társaságot. A két Alagoz testvér az ártalmatlannak hangzó Iszlám Teaház cégérrel működtette az Iszlám Állam toborzóirodáját. Ők maguk is többször jártak Szíriában, ahol kiképzést kaptak.

 

A „teaház” folyamatosan gyűjtötte és továbbította az újoncokat a terroristákhoz. A lap cikkei, figyelmeztetése azonban nem voltak elegendők. A múlt héten kiderült: az Alagoz fivérek nővére közvetlenül fordult a kormányfőhöz és az elnöki hivatalhoz testvérei tevékenysége miatt. A Surucban végrehajtott robbantás után Yunus Emre állítólag eltűnt a hatóságok látóköréből. Utólag azt állítják, hogy mivel ő nem követett el bűncselekményt, nem is körözhették.

A Davutoglu-kormánynak ez a magatartása magyarázza, hogy miért kiabálták a tüntetők a merénylet után: „Gyilkos kormány, gyilkos elnök!” – magyarázta egy lapunknak telefonon nyilatkozó kurd aktivista. A magát csak Zekinek nevező férfi szerint a hatalomnak,

a titkosszolgálatnak tudnia kellett a merénylők lépéseiről, hollétéről.

A jogi magyarázatra pedig azt mondja: százával tartóztattak le kurd önkormányzati vezetőket, polgármestereket csupán annak a feltételezésnek az alapján, hogy együttműködnek a betiltott Kurd Munkáspárttal (PKK).

Ő úgy vélekedik, hogy a kormánypárt „neveli fel” azokat az erőket, amelyek az úgynevezett Hezbollah pártban ténykednek. Márpedig innen nagyon könnyű a kapcsolódás az IS-hez. Mahmut Bozarslan elemző szerint a török kormánypárt szembe akarta fordítani a szunnita kurdokat az alevita (a síitákhoz közel álló muzulmán felekezet, innen kerül ki Bassár el-Aszad szíriai elnök és támogatóinak zöme – a szerk.) kurdokkal.

A kormány az alevitákat és a kurd nacionalizmust jelölte meg fő ellenfeleként. Ezekből szervezték a Hezbollahot, s innen eredeztethetők az IS-párti merénylők is. Adiyamanban állítólag 300 tagja van az IS-nek. A szíriai kurd fegyveresek több, a városból származó IS-harcost fogtak el – írta az al-Monitorban Bozarslan. Tény, hogy miközben a szálak a török rendőrség szerint is az IS-hez vezetnek, a kormány továbbra is a PKK-t jelölte meg a merénylet lehetséges tetteseként.

„Ismerjük a gyilkost!” feliratú plakátokkal tüntetnek Isztambulban a kormányra célozva
„Ismerjük a gyilkost!” feliratú plakátokkal tüntetnek Isztambulban a kormányra célozva
Ozcan Soysal / AFP

A kormány–PKK közti háborúskodás eközben egész Délkelet-Törökországban észlelhető. Zeki arról beszélt, hogy a kormánycsapatok sorra szállják meg a kurd településeket, s ott többnapos kijárási tilalommal lehetetlenítik el a lakosok életét. Másrészt a PKK fegyveresei nyíltan ellenőrző pontokat működtetnek, s mindennaposak a rendőrség elleni támadások.

A feszültség növelésével Recep Tayyip Erdogan elnök arra számít, hogy pártja, az AKP visszanyeri abszolút többségét a parlamentben, s ezzel alkotmányreformot hajthat végre, ami neki szinte szultáni hatalmat adna.

A legutóbbi felmérések szerint azonban ez a kiélezett biztonsági helyzet ellenére sem valószínű, s a kurd HDP is újra bekerülne a parlamentbe. Az elemzők most úgy tartják, hogy sem a szíriai háború, sem a menekültválság nem segít Erdogannak. Igaz, az ellenzék is megosztott, nincs sok esélye egy széles anti-AKP koalíciónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.