galéria megtekintése

Hazaárulás az autonómia

4 komment


Miklós Gábor

Kudarcba fulladt a megbékélési folyamat a török kormány és a kurdok között. A legnagyobb kurd párt vezetője ezért is követel ­immár ­autonómiát a területnek, ami miatt a kormányzat eljárást indított ellene. A térség sokak szerint a szomszédos Szíria sorsára juthat.

A lázadókat meg kell semmisíteni! Ezt a parancsot adta ki pár napja Recep Tayyip Erdogan a kurd tüntetők ellen. Most pedig hazaárulással vádolja a kurdok legnagyobb pártjának társelnökét. Az ok: Selahattin Demirtas nem sokkal korábban a kurd területek autonómiájáról beszélt, mint lehetséges jövőről. Hetek óta tartanak a véres összecsapások a kurd fiatalok – sokszor kamaszok – és a biztonsági erők között Törökország délkeleti részein. Kurd források állítják: a török fegyveres erők 200 ezer embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. 

Tüntetést oszlatnak kedden Diyarbakirban
Tüntetést oszlatnak kedden Diyarbakirban
Sertac Kayar / Reuters

Ami történik, az véres és brutális: egyes települések képe Szíriát idézi. A milliós nagyváros, Diyarbakir Sur nevű kerülete csatatérré lett. Kődobálás, barikádok, lövöldözés az utcákon, ahol a börtönben lévő Abdullah Öcalan hatalmas poszterekről figyeli az eseményeket. Cizrében egy féléves csecsemőt ért halálos találat, amikor a biztonsági erők szétlőtték a családja házát. Ahogy a bébit nagyapja az elsősegélyhelyre vitte volna, őt is halálos lövések érték.

 

– A világ Szíriára és Észak-Irakra figyel, miközben nálunk is háború dúl – állítja Ahmat, akit két éve ismertem meg Diyarbakirban. Egy civil szervezetben dolgozott, amely a menekülteket támogatta. Azt jósolja, hogy hamarosan az itteniek indulnak útnak, mert szerinte a helyzet a Sur negyedben már rosszabb, mint Gázában volt, amikor Izrael büntető háborút indított a terrorista Hamasz ellen. 

Erdogan már nemcsak a tüntető, kődobáló kurd kamaszokkal, de a Népek Demokratikus Pártjával (HDP) szemben is hatósági fellépést sürget. A balközép pártot, amely 59 képviselővel az ankarai parlament harmadik ereje, terroristának nyilvánította, amióta az bevette politikai szótárába az „autonómia” kifejezést, sőt megpendítette a kurd függetlenség lehetőségét is. Az elnöki felháborodás nyomán az államügyészség nyomozást indított Demirtas és más kurd politikusok ellen.

A török politika korábban a kurd nép és nyelv létezését is tagadta. Kurd nyelven megszólalni bűncselekménynek számított, a kurdokat hivatalosan „hegyi törököknek” nevezték. Nemcsak a török, de a helyi kurd társadalom is differenciált. A balközép pártokon, a gerillák szimpatizánsain kívül jelen vannak konzervatív tömegek, a kormányzó iszlámista párt hívei, az Iszlám Állam helyi lerakatai is. A többség azonban a HDP mögé állt, s ez a párt tárgyalt az évtizedek óta terroristának címzett Kurd Munkáspárt nevében a megbékélésről. A békefolyamat azonban megszakadt, s kiújultak a harcok.

Talán téves a stratégia

Török dráma, kurd tragédia – mondja a helyzetről Nuray Mert a Hürriyet angol nyelvű kiadásában. A publicista szerint a konfliktus hátterében egy kurd tévedés is meghúzódik: úgy gondolják, hogy török területen képesek megismételni, ami Észak-Irakban történt, azaz ott is létrehozhatnak egy autonóm államot.

Korábban úgy látszott, hogy a rendezés kiegyezéssé lesz, amelyben főszerepe lesz az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalannak, a PKK alapítójának. Apo (azaz Bácsi), ahogy a kurdok emlegetik, továbbra is vitathatatlan vezető. A hatóságok azonban majd egy éve elszigetelve tartják, nem engednek hozzá kurd politikusokat, akiknek útján korábban üzeneteket küldhetett pártjának. Ebben a helyzetben a radikális szárny vette át a vezetést. – A harcban azért csak kamaszok vannak jelen, mert a PKK tapasztaltabb emberei Szíriában küzdenek az Iszlám Állam ellen – mondja egy Fuat nevű helyi kolléga. Szerinte a barikádokon sokszor 12-15 éves kisfiúk vannak, akik nem is engedelmeskednek a helyi politikai vezetőknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.