galéria megtekintése

Hatalmas vigyorral jött az euroszkepticizmus

7 komment

R. Hahn Veronika

Azok, akik nem szenvedhetik Nigel Farage-nek, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetőjének a diadalittas vigyorát, jobban tették, ha hétfő reggel távol tartották magukat a hírcsatornáktól.

Nigel Farage
Nigel Farage
Olivia Harris / Reuters
Az Európa- és bevándorlásellenes párt az előrejelzéseket tökéletesen igazolva földrengésszerű győzelmet aratott a brit EP-válaszstáson. Már csak a skóciai és északír körzetből hiányoztak az eredmények, amikor a UKIP behozhatatlan előnnyel a voksok 27,5 százalékával vezetett a Munkáspárt (25,4) és a kormányzó Konzervatív Párt (24) előtt. Ahogyan az egyidejűleg megrendezett részleges helyhatósági választáson, az integrációt leginkább támogató Liberális Demokraták az EP-választáson is a futottak még kategóriában végzett. A kormánykoalíció kisebbik pártja egyetlen képviselővel, a nyolc százalékot szerzett Zöldek mögött is egy százalékkal lemaradva az ötödik helyre szorult. Magától értetődő, hogy a lib-dem aktivisták és vezetők most Nick Clegg pártelnök és miniszterelnök-helyettes lemondását.

Farage első nyilatkozatában azt találta mondani, hogy a „UKIP néphadserege" világosan hallatta a hangját a szavazáson, és minden megyéből küldhet képviselőt Strasbourgba. A brit történelemben száznyolc éve ez az első alkalom, hogy nem a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt nyert meg egy országos méretű választást. Ha Farage-on múlna, már a jövő héten megrendezné a brit EU-tagságról szóló eldöntendő népszavazást, belátva, hogy ennek realitása igen csekély. Rendkívüli győzelmét egyébként azzal indokolta, hogy végre leesett a tantusz, az emberek megértették, hogy az EU-tagként nem tudják irányítani saját hazájukat, és hogy nincs lehetőségük saját határaik ellenőrzésére. A sikeren felbuzdulva a UKIP-vezér bejelentette, hogy a jövő májusi parlamenti választáson minden körzetben indít jelöltet. Arról egyelőre nem szól a fáma, változtat-e a UKIP azon az enyhén szólva szánalmas teljesítményen, amelyet a részvételi és szavazási aránya jelent az EP ülésein.

Az európai szélsőjobb szakértője, Matthew Goodwin, a Nottinghami Egyetem professzora szerint a UKIP a társadalom által a leginkább magukra hagyott britek szószólójává lépett elő, és a nyolcvanas évek elejének Michael Foot vezette Munkáspárt óta a munkásosztályhoz legközelebb álló part, amely az Európai Unióval, a bevándorlással és a westminsteri politikával szemben ellenséges emberek megnyerésével ért el áttörést. A Sky News választási műsorában megszólaltatott politológus úgy látja, pusztán a népszavazás ígéretével nem lehet ezeket a választókat visszacsábítani a nagy pártokhoz.

 

Hétfő reggeli rádiónyilatkozatában David Cameron azt hangoztatta, hogy a britek kiábrándultak az Európai Unióból. A Konzervatív Párt vette a lapot, megértette az EP-választás üzenetét. A kormányfő már a június 4-i királynői trónbeszédben a bevándorlás mérséklésére irányuló törvényjavaslatokat terjeszt elő. A jelenlegi hat hónapnál hosszabb ideig kell majd az újonnan érkezetteknek várni, mielőtt igénybe vehetik a jóléti szolgáltatásokat, amelyek azután csak három hónapig élvezhetők, amennyiben az illető nem tud elhelyezkedni. Grant Shapps pártelnökkizárta, hogy a parlamenti választás előtt helyi vagy országos egyezségre lépne a UKIP-pel.

Ami a Munkáspártot illeti, katasztrofális 2009-es szerepléséhez képest vitathatatlanul jobban teljesített. Az ellenzéki alakulat hét képviselővel többet delegálhat Európába – de a konzervatívok szerény mértékű legyőzése nem biztosíték arra, hogy a Downing Street 10-be egy év múlva Ed Miliband költözhet be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.