galéria megtekintése

Hatalmas földrengés, szükségállapot Ecuadorban

3 komment

Hírösszefoglalónk

A Richter-skála szerint 7,8-as erejű földrengés rázta meg Ecuadort. Az országban szükségállapotot rendeltek el, legalább kétszázan meghaltak.

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt 19 kilométeres mélységben. Epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales várósától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is.

 

Eleinte szökőárriadót rendeltek el, de a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál.

Fotó: Guillermo Granja / Reuters

Jorge Glas ecuadori alelnök tévéüzenetében közölte, hogy a hatóságok legalább 41 halottról tudnak. Ők a földrengés epicentrumától több száz kilométerre fekvő Portoviejó, Manta és Guayaquil városban haltak meg. A politikus hozzátette, hogy 300 millió dolláros kár keletkezett az országban.

Később a Reuters már 233 halottról és 1500 sérültről írt.

A hatalmas erejű földrengést követően több mint százhatvan kisebb utórengést is regisztráltak.

Nincs magyar áldozat

Az ecuadori magyar nagykövetség jelenlegi információi szerint nem sérültek meg magyarok az Ecuador partjait megrázó, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengésben. László György, az ecuadori magyar nagykövetség tanácsosa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: nagyjából 40-45 emberből álló magyar kolóniáról tudnak. A nagykövetség munkatársai és családtagjaik jól vannak, és további 20-25 magyarral még állandó kapcsolatban vannak. A diplomata elmondta: a földrengés a fővárost kevésbé érintette, több tengerparti városban és kisebb településeken viszont hatalmas károkat okozott. Ilyen például Guayaquil városa is, de az ott élő néhány magyart már sikerült elérniük. Az ijedségen kívül nem lett nagyobb bajuk – tette hozzá. (MTI)

A héten ez már a második, 7-esnél erősebb földrengés volt: szombat hajnalban Japán déli részét rázta meg egy hetes rengés, rengeteg ház megrongálódott, 41-en vesztették életüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.