galéria megtekintése

Hat lehetőség van, hogy a britek mégis bent maradjanak az Európai Unióban

33 komment


Horváth Gábor

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint több módja is van annak, hogy Nagy-Britannia a népszavazás eredménye ellenére mégis az Európai Unió tagja maradjon.

A 2007-ben elfogadott Lisszaboni Szerződés a tagállamok kilépési procedúrájával foglalkozó, 50. cikkelye – dacára annak, hogy Orbán Viktor szerint „minden benne van" – távolról sem elég részletes. Nem is lehet, mindössze öt bekezdésből, angolul 261 szóból áll.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Rögtön az első ponttal baj van, mert a tagállamok saját alkotmányos szabályaik szerint jelenthetik be kiválási szándékukat, márpedig a briteknek nincsen írott alkotmányuk.

 

Valamiért Tony Blair exkormányfő is így fogalmazott: „Még nem írnám ki magunkat az EU-ból... Nem hiszem, hogy mostanság új népszavazás lesz, de semmit sem zárok ki. Várjunk, majd meglátjuk!"

Alább bemutatunk néhány olyan forgatókönyvet, amely mégis megtartaná a briteket az unióban. Mindegyiknek vannak kockázatai, de miért, a kilépésnek nincsenek?

1

A britek lassan ráébrednek, hogy a kilépve sem tudnak falat húzni a bevándorlók elé, mert azzal az európai piactól is elvágnák magukat. Bár kicsit későn, de mostanra az is világos, hogy a kampányban beígért, a briteknél maradó „heti 350 millió font” hazugság (Nigel Farage UKIP-elnök szerint csak „hiba”) volt.

Fotó: Rob Stothard / Reuters

Ez szintén növelheti a kilépésre szavazók csalódottságát. Ezért a következő kormányfő, akinek a leköszönő David Cameron udvariasan átengedte a lehetőséget, esetleg mégsem jelenti be ősszel a kilépési folyamat kezdetét, hanem az időhúzást választja.

2

Egyes jogi vélemények szerint nem is a kormánynak, hanem a parlamentnek kell döntenie, márpedig a 650 képviselőből nagyjából 500 a maradást pártolja és a szavazás során nem köti kezét a csupán ajánló jellegű referendum eredménye. Különben is, hivatkozhatnak arra, hogy a kilépés párti kampány utólag beismerten hamis érveket használt.

3

Az új tory kormány idő előtti választások kiírásával is elháríthatja a nyomasztó felelősséget. A Konzervatív Párt legutóbb 11,3 millió vokssal szerzett abszolút többséget, a referendumon ennél több, 16,1 millió szavazatot kapott a „maradás”.

Ha a most mindössze nyolc mandátummal rendelkező Liberális Demokrata Párt és a Munkáspárt egyértelműen „európai” kampányt folytat, a „maradók” alakíthatnak kormányt, amivel minden újra megváltozik.

4

Cameron azt mondta, egy éven belül biztosan nem lesz új referendum az EU-tagságról. Ám mivel a még meg sem kezdett tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak, a vége előtt még simán megkérdezhetik a briteket, biztosak-e a távozásban.

5

A válás feltételeit rögzítő megállapodásról is lehet referendumot tartani, amelyen a polgárok megint csak meggondolhatják magukat. A megoldás előnye, hogy még évek telnek el, mire időszerűvé válik, s aki időt nyer...

6

Nicola Sturgeon, a skót autonóm kormány feje szerint Skócia alkalom adtán megtagadhatja a hozzájárulást a kilépési tárgyalástól.

fotó: Dylan Martinez / Reuters

Ez ugyan sem az erőviszonyok, sem a politikai logika miatt nem jelenthet végleges vétót, de az ötlet önmagában is jelzi: sokaknak „jár az agya”, miként lehetne visszacsinálni a dolgokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.