galéria megtekintése

Három izraeli dandár készül a támadásra

4 komment

NOL

Az Egyesült Államok nem ellenzi, de nem is támogatja az izraeli szárazföldi szárazföldi offenzívát a Gázai övezet ellen.

Negyedik napjába lépett az izraeli hadsereg hadművelete a Gázai övezet ellen. Palesztin források szerint már száz halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak, amelyet a sűrűn lakott övezetre mértek. Az izraeli oldalon három dandár sorakozott fel, készen arra, hogy a szárazföldön is támadást intézzen a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász ellen. A Times of Israel szerint az Egyesült Államok nem ellenzi, de nem is támogatja a szárazföldi offenzívát.

Palesztin rakéta után
Palesztin rakéta után
Ronen Zvulun / Reuters

Izraelre a Gáza elleni hadművelet, a Protective Edge elindítása óta 548 rakétát lőttek ki, köztük egyet pénteken Libanonból, amely Galiliában csapódott be. Asdódban benzinkutat talált el egy Hamász-rakéta, amelynek az összesen nyolc sérültjéből az egyiket válságos állapotban szállították kórházba, jelentős a rombolás, gyakran tör ki pánik, és semmi jel nem utal arra, hogy közeledne a tűzszünet. A Hamász fő célpontja a Ben Gurion repülőtér, amelynek az elkerülésére a szélsőséges palesztin szervezet katonai szárnya, az Izzedin al-Kasszam Brigádok is felszólította a légitársaságokat

A Hamász egyébként nyilvánosan kéri a gázaiakat, hogy viselkedjenek élő pajzsként, a propagandistái pedig dicsérik azokat, akik a házak tetején várják, hogy jöjjenek az izraeli vadászgépek – vagyis várják a biztos halált. Pénteken az izraeli haderő légifelvételeket tett közzé, amelyen bemutatják, hogy a rakétaraktárak, kilövőhelyek, kiképző létesítmények mind lakóházak közelében vagy alattuk vannak elhelyezve. Egy rakétabázishoz vezető alagút egy palesztin iskola alatt vezet. Az izraeli hadsereg telefonhívásokkal figyelmeztet a közelgő légicsapásokra. Gázai közlések szerint a palesztin halálos áldozatok között 74 civil – köztük 23 gyermek – van.

 
Netanjahu szerint a Hamasz-vezérek viselik a felelősséget a nagyszámú civil áldozat miatt
Netanjahu szerint a Hamasz-vezérek viselik a felelősséget a nagyszámú civil áldozat miatt
Gali Tibbon / Reuters

Benjamin Netanjahu péntek délután nyilatkozatot adott a sajtónak, amelyben azt mondta, nincs olyan nemzetközi nyomás, amely megakadályozhatná, hogy Izrael fellépjen az elpusztítására törő terrorszervezet, a Hamász ellen. A miniszterelnök megismételte, hogy továbbra is fenntartják a szárazföldi támadás lehetőségét. A hadsereg folytatja a műveletet, amíg az izraeliek nem kapják vissza nyugalmukat. Netanjahu azzal vádolta a Hamasz és a másik szélsőséges palesztin szervezet, Iszlám Dzsihad fegyvereseit, hogy a civilek mögé bújnak, és ők viselik a felelősséget a civileket érő csapásokért, miközben a Hamasz-vezérek a gázai központi kórház alatti óvóhelyen kerestek menedéket.

Indonézia fővárosában, Jakartában a palesztinok mellett tüntettek
Indonézia fővárosában, Jakartában a palesztinok mellett tüntettek
Darren Whiteside / Reuters

Netanjahut csütörtök este Barack Obama amerikai elnök felajánlotta, hogy az Egyesült Államok kész közvetíteni az izraeliek és a palesztinok között, de az izraeli kormányfőt tűzszünetre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mahmud Abbasz palesztin elnök is. Utóbbinak a Hamasz azzal vágott vissza, hogy a palesztin elnök a „pálya széléről" nézi a konfliktust. Izrael kezdte a háborút, de nem ők fogják megmondani, mikor lesz vége – mondta Fauzi Barhum szóvivő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.