galéria megtekintése

Harmincötezer menekült torlódott fel a török határon, katasztrófa fenyeget

5 komment

Hírösszefoglalónk


Humanitárius katasztrófa fenyeget a szír–török határon, ahol legalább 35 ezer menekült torlódott fel a szír oldalon. A török hatóságok nem engedik át őket, mondván, hogy a jelenleg Törökországban tartózkodó 2,5 millió szíriai menekült ellátása is meghaladja képességeiket. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint csak akkor kelhetnek át a menekültek a határon, „ha szükséges”. A török segélyszervezetek ezért most a határ szír oldalán próbálnak segíteni az ott ragadtaknak. Sebtiben állítják fel a sátortáborokat és szállítanak nekik élelmet és gyógyszert. A kilisi átkelő szíriai oldalán valóságos város alakult ki. Csak a súlyos sérülteket vihetik át török kórházakba.

A segítők eközben attól tartanak, hogy a harcok közeledtével nem tudják majd ellátni a rászorulókat Szíria területén. Iráni és orosz katonai segítséggel ugyanis tovább nyomultak a szíriai kormánycsapatok a török határ felé Észak-Szíriában. Bassár el-Aszad szír elnök hadserege az Irán által támogatott szárazföldi milíciáknak és az orosz légierő csapá­sainak köszönhetően a múlt héten fordított a négy éve húzódó szíriai polgárháború állásán Aleppo térsé­gében.

Aszad elnyomó rezsimje ellen 2011-ben lázadt fel több fegyveres csoport. Oroszország négy hónapja kezdett bombázni Szíriában, a támadások Moszkva szerint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen irányulnak, ám a nemzetközi közösség szerint a kezdetektől Aszadot segítik a felkelők elleni harcban.

 

A kormánycsapatok már 25 kilométerre megközelítették a török határt, az Aszad-ellenes lázadók pedig úgy nyilatkoztak: nemcsak kiszorítja őket két éve elfoglalt állásaikból az offenzíva, hanem egyenesen megsemmisíti őket. A kormányerők előrenyomulása miatt függesztették fel pénteken Genfben az ENSZ szervezte szíriai béketárgyalásokat is.

A BBC elemzése szerint Törökország ellenkező előjelű követelésekkel néz szembe. A nemzetközi és euró­pai közösség azt ismételgeti, hogy Ankara segítsen a szíriai menekülteken, ugyanakkor azt is elvárja, hogy megállítsa az Európa felé tartó menekülthullámot. Angela Merkel hétfőn ismét Ankarában tárgyalt. A német kancellár sürgette, hogy a török kormány azonnal kezdje meg az Euró­pai Unió által a menekültválság kezelésére felajánlott hárommilliárd euró elköltését a kiszabott célokra.

„Szükség van egy látható projektre. Nem segít egyetlen szír gyereken sem, és nem javít egy szír menekültekkel teli török osztálytermen sem, hogy azt mondtuk, adunk hárommilliárd ­eurót. Ők új iskolát akarnak a városban, és azonnal” – idézte a Reuters Merkelt.

A német kancellár és Davutoglu azt is bejelentette, hogy közösen kérik majd a NATO segítségét az Égei-tenger azon részének a megfigyelésé­ben, ahol a menekültek átkelnek Törökország és Görögország között. E „halálszakaszon” hétfőn 27 menekült vesztette életét, amikor csónakjuk felborult a tengeren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető