galéria megtekintése

Harc a sonkás szendvics ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Az iszlám európai terjedésének veszélyéről tartott előadást Budapesten Zvi Yehezkeli izraeli újságíró. Arab nyelvtudását kihasználva több iszlám közösségbe is beépült, hogy megtudja, mit gondolnak a szélsőségesek, amikor azt hiszik, maguk között vannak.

– A nyugatiak egyáltalán nem ismerik az iszlámot. Abból indulnak ki, hogy – mint az ő demokratikus rendszereikben – a józan többség akarata előbb-utóbb felülkerekedik a szélsőségek felett. Azonban az iszlám nem ilyen. Náluk minél vallásosabb valaki, annál nagyobb eséllyel érvényesítheti akaratát a többség felett – mutatott rá Zvi Yehezkeli izraeli újságíró, dokumentumfilmes vasárnap a budapesti Uránia Filmszínházban az Európa robban – Iszlám közösségek belülről című előadásában.

A 44 éves Yehezkeli szolgált az izraeli hadsereg különleges alakulatainál, majd iszlám tudományból szerzett diplomát. Jól beszél arabul, négy éve sikeresen beépült több nyugat-európai szélsőséges iszlám közösségbe. Kíváncsi volt, mondta, hogy mit gondolnak valójában rólunk otthon és a mecsetekben azok, akiket mi egyszerűen radikális iszlamistáknak nevezünk. Előadásában egyébként nem használta ezt a kifejezést, folyamatosan jelző nélküli iszlámról beszélt.

Szerinte Európa minden eddiginél súlyosabb összecsapás felé rohan, de ezt a számos véres merénylet ellenére sem hajlandó tudomásul venni. Akkora a félelem a rasszizmustól és polgárháborútól, akkora hangsúlyt kap a politikai korrektség, hogy a kontinens hagyományos demokráciái képtelenek ellenállni az iszlám rohamos terjedésének.

 

– Angliában hetente ezren térnek át a muzulmán hitre, az angolok többsége mégis azt vallja: „majd ha az iszlám a kocsmákban is megjelenik, akkor felvesszük a kesztyűt”. Zvi Yehezkeli szerint akkor már késő lesz. Sőt, már ma is későn van. Európából ezrek csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez. Zömmel harmadik, negyedik generációs arab bevándorlók, akik nem kérnek szüleik munkanélküli életmódjából, a megvetettségből, a kilátástalanságból. Nem akarnak „multikultiban” élni, harcolni akarnak.

Az Iszlám Állam ellenében szervezett ima a berlini Skalitzer Strassén
Az Iszlám Állam ellenében szervezett ima a berlini Skalitzer Strassén
Hannibal / Reuters

– A legutóbbi időkig a Nyugat csak legyintett: hadd menjenek, kit érdekelnek! Uniós polgárokként gond nélkül haza is térhettek, senkit nem érdekelt, hogy Thaiföldön búvárkodtak, vagy Szíriában emberek lefejezésében vettek részt. (Yehezkeli kérdésre válaszolva elmondta: tíz olyan izraeli állampolgárról tudnak, akik megkíséreltek az Iszlám Állam szolgálatába lépni, de elmondása szerint őket a Moszad megakadályozta ebben.)

Zvi Yehezkeli azt mondta, azért épült be az elmúlt években több iszlám közösségbe, mert arra volt kíváncsi, valójában hogyan gondolkodnak, mik a terveik. Ezek a csoportok rendkívül tudatosan használják a médiát a céljaik népszerűsítése és elérése érdekében. Mindig azt mondják, amit a sajtó hallani akar. Neki azonban, akit arabnak hittek, és többszörösen leinformáltak (a riportfilmek arról tanúskodnak, hogy nem túl sikeresen), merőben más képet festettek a jövőről. Európa teljes iszlámosításának vízióját festették le előtte.

– Száz évre visszamenően egyetlen eszme nem terjedt olyan gyorsan, mint az iszlám – mondta. Ez azért aggasztó, mondta, mert akik áttérnek az iszlám hitre, kevés kivételtől eltekintve a radikális hitszónokokkal találkoznak, az ő útmutatásaik szerint kezdik gyakorolni hitüket. Maximálisan kihasználják a nyugati demokráciák intézményeinek védekezésképtelen állapotát. Példaként említett egy dán iskolát, ahol évek óta hagyományosan sonkás szendvicset és kólát kaptak a gyerekek uzsonnára. A muszlim közösség tiltakozott, ők nem esznek disznóhúst.

A közösség vezetői jogosnak tartották a tiltakozást, és elrendelték, hogy a muzulmán gyerekek attól kezdve marhahúsos szendvicset kapjanak. De ez sem volt jó: a muszlim vezetők szerint ugyanis a gyermekeik már attól is rosszul lesznek, ha végig kell nézniük, amint a többiek sonkát esznek. Végül mindenki marhahúsos szendvicset kapott. Mondhatnánk, hogy itt csak egy szendvicsről van szó, pedig nem. Az eset az iszlám egy kis győzelmének története.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.