galéria megtekintése

A kormány belebukott a hatalmas vereségbe

2 komment

NOL

Felgyorsult az idő. Francois Mitterrand elnök három évtizede még kilenc napig töprenghetett egy hasonló helyzetben, kései utóda azonban már az első 24 órában óriási nyomás alá került.

Leváltották a miniszterelnököt hétfőn Franciaországban a kormányzó Szocialista Párt veresége után a vasárnapi önkormányzati választásokon. Hivatalos közlések szerint Francois Hollande elnök egy este nyolckor kezdődő beszédében jelenti be, hogy az eddigi kormányfő, Jean-Marc Ayrault helyét Manuel Valls eddigi belügyminiszter foglalja el. Hollande személyes favoritja a eredetileg Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter volt a posztra, de ő végül elutasította a felkérést.

Hollande-nak most van esélye rendezni a sorokat a 2017-es elnökválasztás előtt
Hollande-nak most van esélye rendezni a sorokat a 2017-es elnökválasztás előtt
Charles Platiau / Reuters

Valls 51 éves, katalán származású szocialista politikus. Különlegessége, hogy honosított francia állampolgár. 2012 óta áll a belügyi tárca élén. A miniszterelnöki kinevezésről szóló bejelentés után Ayrault kormánya beadta a lemondását.

 

Julien Dray, az elnök egyik közeli tanácsadója hétfő reggel az Europe1 rádióban igyekezett hétfő reggel tompítani a helyhatósági választási eredmények kiváltotta vihart, hogy Hollande-nak „beszélni kell a franciákhoz", és változtatnia a miniszterelnök személyén is, „akármilyen igazságtalan is ez" Ayrault-val szemben. Vasárnap estére ugyanis beigazolódtak az egy héttel korábbi első forduló után már megfogalmazódott félelmek: a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) önkormányzati szinten 46:41 arányban legyőzte a kormányzó baloldalt, amely 155, tízezresnél nagyobb lélekszámú várost kénytelen átadni, köztük Toulouse-t, vagy a 112 éve egyfolytában baloldali Limoges-t.. – Gyenge vigasz csak, hogy megtarthatták Párizst, ahol a szocialista Anne Hidalgo lett ezzel a főváros első női irányítója, és a baloldal kezén maradt a második legnagyobb Lyon is.

Az új miniszterelnök Valls lesz
Az új miniszterelnök Valls lesz
Charles Platiau / Reuters

Az eredménnyel halaszthatatlanná vált a kormányváltás. Hollande, aki az elmúlt két évben sem tudott nagy sikereket felmutatni, most kap nagy esélyt, hogy rendezze sorait a 2017-es elnökválasztás előtt - mondja Fejérdy Gergely, a francia politika kutatója, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Senki nem képzeli, hogy a kormány ugyanezzel a csapattal áll ki az ellenzék elé a jövő hét keddi nemzetgyűlési vitára – írta hétfőn a Le Monde. Ayrault, aki délelőtt hosszasan egyeztetett Hollande-dal, szemtanúk szerint „majd szétdurrant". A kormányfő elismerte, vereséget szenvedett a kormány és a parlamenti többség, de ő maga, „aki 35 évig volt Nantes polgármestere", „nem az elitegyetemekről érkezett, hanem ismeri a való életet". Az elmúlt hetekben a francia közvélemény favoritja  Valls mellett a külügyeket irányító, de három évtizede, nagyon fiatalon a kormányfői poszton is debütált Laurent Fabius neve is felmerült, mint Ayrault lehetséges utóda. Ahogyan azt is rebesgetik, kormánytag lehet a kabinettel szemben egyébként kritikus Ségolene Royal, a szocialisták 2007-es (sikertelen) államfőjelöltje, Hollande négy gyermekének anyja, kettővel ezelőtti élettársa.

A személyi ügyeken túlmutató nagy kérdés persze az, merre mozdulhatna el a francia politika, hogyan tudná a kormány megfordítani a tiltakozó szavazatokat (az eddig egy várost sem irányító szélsőjobb, a Nemzeti Front csaknem hét százalékot kapott, és 11 nagyobb települést is elhódított), s változtatni a választói közönyön. Rekord, 37 százalékos lett a voksolástól távol maradók száma. Az irányváltás annál sem könnyebb, mivel nem jók a gazdasági kilátások, és az alulfoglalkoztatottakkal, valamint a rosszabb helyzetű tengerentúli megyékkel együtt jelenleg is ötmillió az álláskeresők száma a 66 milliós országban.

– Hollande-nak az a fő problémája, hogy nem tudott sarkosan dönteni. Most sem nagy a mozgástere, de a megoldást talán leginkább azt jelentené, ha letenné a voksát egy gazdaságpolitikai fordulat mellett. Ez adókedvezményeket, az adó-, és bérterheket enyhítő lépéseket jelenthet - mondja Fejérdy Gergely, hozzátéve: a túlságosan is jobboldalinak tartott gazdaságpolitika viszont a szocialisták balszárnyát idegenítheti el.

Újságírók és fotóriporterek az Élysée-palota előtt. Nagyon várják, hogy az elnök mit mond
Újságírók és fotóriporterek hétfőn az Élysée-palota előtt. Nagyon várják, hogy az elnök mit mond
Charles Platiau / Reuters

A bal-, illetve a jobbközép közötti „köztársasági frontnak" köszönhetően, amelyet a két választási forduló között igyekeztek kiépíteni, a Nemzeti Front rettegett „kék hulláma" végül is elmaradt. Megmenekült például Avignon Marine Le Pen pártja uralmától. Előzőleg a nemzetközi színházi fesztivál azzal fenyegetőzött erre az esetre, hogy elköltözik. Mégis, a májusi európai parlamenti választásokon a Front további előretörésére lehet számítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.