galéria megtekintése

„Háborút vívunk, s nem állunk nyerésre”

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Százezer oldalnyi tanúvallomáson és periraton kellett átrágnia magát, az egész szobát megtöltő dokumentumok átolvasása három hónapot vett igénybe. Háromszázhét személy ellen indult eljárás és háromszázötöt ítéltek el korrupció, hűtlen kezelés és/vagy hivatali visszaélés miatt.

– Az Elf-botrány bizonyította, hogy létezik a politikától független igazságszolgáltatás. Egyetlen politikus vagy vállalatvezető sem érezhette magát érinthetetlennek, nem lehetett többé a mentelmi jog mögé bújni – idézi fel a Franciaországot jó két évtizeddel ezelőtt alapjaiban megrázó Elf-Aquitaine botrányt Eva Joly. A Gro Eva Farseth néven Norvégiában született, de 18 éves kora óta Franciaországban élő jogász volt az a vizsgálóbíró, aki leleplezte az olajipari óriáscég körül a politika és az üzleti világ által font vastag korrupciós hálót. Joly nevéhez több más nagy port kavaró eljárás is fűződik. Például a Roland Dumas elleni büntetőeljárás: a volt szocialista külügyminiszterről, a francia alkotmánybíróság lemondani kényszerült elnökéről bebizonyosodott, hogy befolyásával visszaélve juttatta különböző előnyökhöz egykori szeretőjét, Christine Deviers-Joncours-t.

Ugyan több, magát érinthetetlennek gondoló nagykutyát elkapott, Eva Joly meglehetősen visszafogott a korrupció elleni globális küzdelem értékelésekor.

– Valóságos háborút vívunk, s nem úgy tűnik, hogy nyerésre állunk. A nagyvállalatok és a politikusok mindent elkövetnek, hogy akadályozzák az igazságszolgáltatást. Az Elf-botrány ugyan lerombolta az érinthetetlenség mítoszát, de a piszkos kezűek még rafináltabbak lettek, még átláthatatlanabb, még bonyolultabb hálózatot szőnek – mondta a lapunknak adott interjújában a 2009 óta a francia zöldeket az Európai Parlamentben képviselő és a minap Budapesten járt Joly.

 
Eva Joly. Kérlelhetetlen a hatalmon lévőkkel szemben
Eva Joly. Kérlelhetetlen a hatalmon lévőkkel szemben
Veres Viktor / Népszabadság

A magyar fővárosban a többi között a közérdekű bejelentők (angolul whistleblower, franciául lanceur d’alerte) védelméről beszélt. Pozitív példaként hozta fel szülőhazáját, Norvégiában ugyanis törvények védik a közérdekű bejelentőt, s az ilyen ügyekben az igazságügy célkeresztjébe került tisztségviselőknek, valamint cégeknek kell bizonyítaniuk ártatlanságukat. Arra, hogy Norvégiától több nyugati állam is messze van, intő példa szerinte a Volkswagen körüli botrány. A környezetszennyezési mutatók meghamisítása ugyanis évek óta folyt, sokan tudtak róla, mégsem volt senki, aki merte volna vállalni, hogy riadóztatja például a sajtót vagy az ügyészséget.

A korrupció Joly szerint azért is káros, mert növeli a már létező társadalmi különbségeket, és torzítja-rombolja a demokratikus játékszabályokat. A kenőpénzek révén többnyire az elit jut jogtalan előnyökhöz. A volt vizsgálóbíró úgy gondolja, hogy a korrupció erkölcstelenségére, társadalmi romboló erejére már általános iskolás korban el kellene kezdeni érzékenyíteni a gyerekeket.

– Alapállásban bizalmatlan és kérlelhetetlen vagyok a hatalmon lévőkkel szemben. Ugyanakkor elismerem a kiválóságot, azt, ha valaki kitűnik valamiben. A teljesítmény azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy magát a törvényen felülinek tartsa – mondta arra a kérdésre, hogy miként birkózik meg a kettős identitással. Büszke arra, hogy mindkét kultúrában otthon van. Az, hogy a norvégok allergiásak az elitista megközelítésre, sokat segített, hogy végigvigye az Elf-ügyet és több más dossziét. Ha nem tudott volna úgymond visszamenekülni Oslóba, sokkal nehezebben vészelte volna át az ellene Franciaországban indított lejárató-karaktergyilkos kampányt.

A francia belpolitika kapcsán a zöldek 2012-es államfőjelöltje nem tagadta, mélységesen csalódott Francois Hollande-ban. Joly és az ökopárt a szocialista politikus támogatására szólított fel a második fordulóban. Hiába kötöttek Hollande-dal úgynevezett zöldpaktumot, a párizsi Élysée-palota lakója 2012-es győzelme óta lenézi, megveti a zöldeket. Egyetlen ígéretét sem tartotta be, pontosabban egyiket sem meri beváltani – így mindig várat magára az üvegházhatást okozó gázok kibocsátóinak megadóztatása. A 2017-es újraindulását előkészítő Hollande ráadásul most azzal próbál népszerűségre szert tenni, hogy két új szuperexpressz (TGV) vonal építésével rukkolt elő. Joly szerint mindkét projekt súlyosan környezetromboló, a TGV-kre szánt eurómilliárdokból inkább a meglévő vasúti összeköttetéseket kellene korszerűsíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.