galéria megtekintése

„Ha Oroszországnak sikerül, akkor mind meghalunk”

25 komment


Veres Dóra
NOL

Tízezrek menekülnének Törökországba az orosz segítséggel előrenyomuló szír kormányerők Aleppó térségében folyó offenzívája elől, csakhogy a határ zárva van.

„Több ezer Azaz városából menekült ember várakozik a határ túloldalán. Az oroszok elől menekültek. Át akarok menni és elhozni a rokonaimat. Hiszen folyamatosan a szíreket bombázzák. Ha Oroszországnak sikerül, akkor mind meghalunk” – nyilatkozta a Reuters riporterének a 43 éves Ahmed Szadul. Azonban a hatóságok nem engedték át a már a dél-törökországi Kilisben élő szír férfit és négy gyermekét a határon. 

Fotó: Osman Orsal / Reuters

Török segélyszervezetek ételt osztanak és próbálják elhelyezni a határ szír oldalán összegyűlt tömeget. Az ENSZ becslése szerint 20 ezren várakoznak a Bab al-Szalam határátkelőnél, ugyanakkor Kilis kormányzója szombat délelőtt 35 ezer emberről adott hírt a lezárt határövezetből.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Vonulni, leülni
Vélemény
Matolcsy tábornok
Vélemény
Több mint testőr

A második legnagyobb szíriai városban, Aleppóban évek óta mindennaposak a harcok a kormányerők és a felkelők között. A lakosság  szörnyű kínokat él át, ám a mostani áradat azért indult útnak, mert a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők az oroszok segítségével egyre inkább a korábban a kormányellenes felkelők által ellenőrzött Aleppó közelébe érnek. A szíriai állami televízió pénteki híradása szerint már sikerült elfoglalniuk a várostól 25 kilométerre északra fekvő Ratyant - írja a BBC

Hasszan Hadzs Ali, a felkelők vezetője ugyanakkor azt mondta a Reutersnek, a kormányerőknek egyelőre nem sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonni a várost, amelyért véres harcok dúltak. „Aleppó északi részét körbezárták, és a humanitárius helyzet aggasztó" - tette hozzá.

Fotó: Ammar Abdallah / Reuters

A békeidőkben több mint kétmilliós lakosú Aleppó a polgárháború kitörése előtt fontos kereskedelmi központ volt, 2012 óta azonban véres csatatérré vált. A város keleti részében harcoló felkelők beszámolója szerint Aleppóban hetek óta nincs áram, elfogyott a benzin, nincs ivóvíz, sem elegendő élelmiszer.

„Az orosz gépek nem állnak le. Minden percben légicsapás éri a várost. Egyszerre öt-hat orosz gép repül, és eddig több mint három helyi piacot tettek a földdel egyenlővé, rengeteg civilt sebesítve meg" - idézi a Guardian Bahaa al-Halabi szíriai aktivistát, aki hozzátette: a bombázások elől menekülő, a török-szír határon rekedt emberek többségének fedél nélkül kell átvészelni a hideg téli éjszakákat, hiszen Törökország egyelőre nem hajlandó beengedni őket. 

A Reutersnek a 32 éves Abdulkerim Hannura, aki a határ szíriai oldalán dolgozik vám- és pénzügyőrként elmondta, hogy az oroszok 15 napja szünet nélkül bombázzák a szír falvakat. „Folyamatosan érkeznek a török oldalra azok is, akik Szíriába akarnak átmenni, mert abban reménykednek, hogy szeretteiket át tudják vinni Törökországba. Mindenki próbálja menteni a rokonait, a családját" – mesélte.

Fotó: Osman Orsal / Reuters

Pénteken maga Recep Tayyip Erdogan török elnök is Oroszország és a szír kormány légitámadásait tette felelőssé a menekültáradat miatt, megjegyezve, hogy Moszkva és Damaszkusz együtt 400 ezer ember haláláért felelős. Az elnök úgy fogalmazott, hogy Oroszország inváziót hajt végre Szíriában, és azzal is megvádolta, hogy „kirakatállamot” akar létrehozni régi szövetségese, Bassár el-Aszad szír elnök számára. Egy nappal korábban Oroszország azzal állt elő, hogy Törökország titokban egy katonai beavatkozásra készül Szíriában, ezt a feltételezést azonban Erdogan nevetségesnek minősítette.

A csaknem öt éve tartó szíriai konfliktus következtében mintegy 250 ezer ember vesztette életét. 11 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, négymillióan a környező államokba és Európába távoztak.
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.