galéria megtekintése

Gyilkos ámokfutás a béke szigetén

0 komment

Kőműves Anita

Újra halálos lövöldözés helyszíne volt a texasi Fort Hood katonai támaszpont.

Ivan Lopez, az amerikai hadsereg volt teherautó-sofőrje helyi idő szerint szerda délután terepszínű egyenruhában előrántott egy néhány nappal korábban vásárolt Smith & Wesson revolvert és tüzet nyitott. Három emberrel végzett és tizenhatot megsebesített, mire egy katonanő az útját állta. Lopez ekkor a megadás jeleként először a magasba emelte mindkét kezét, de végül maga ellen fordította a fegyverét, és öngyilkos lett.

A hatóságok még vizsgálják a lehetséges indítékot. Terrorizmusra utaló jeleket nem találtak. Felmerült az is, hogy személyes vita, konfliktus előzhette meg a lövöldözést.

Őrségben az ámokfutás utáni Fort Hood-i sajtótájékoztatón. Lopez nem tarthatott volna magánál fegyvert
Őrségben az ámokfutás utáni Fort Hood-i sajtótájékoztatón. Lopez nem tarthatott volna magánál fegyvert
Erich Schlegel / Reuters

 

Lopezről egyelőre csak vázlatos képet lehetett rajzolni. A 34 éves férfit februárban helyezték át Fort Hoodba egy másik, meg nem nevezett bázisról. Feleségével és három év körüli kislányával alig egy-két hete költözött jelenlegi lakásába, egy nem túl előkelő környékre a támaszpont közelében. A szomszédok szerint Lopezék egy átlagos amerikai család életét élték. Bár van, akik szerint inkább maguknak valók voltak, a szomszédok többsége úgy nyilatkozott, hogy Lopezék mosolyogtak és integettek, amikor találkoztak valakivel. A szomszédok együtt nézték a híreket a lövöldözés után, Lopez felesége is aggódva szaladt ki közéjük, vajon nem volt-e a férje is az áldozatok között. A televízióból tudta meg, hogy a férje volt a lövöldöző, ekkor „hisztériás rohamot kapott" – jelentette a CNN.

Lopez korábban kilenc évig a Puerto Rico-i nemzeti gárda tagja volt. 2008-ban lépett be az amerikai hadseregbe, 2010-ben pedig négy hónapot töltött Irakban – írja a WP. Nem sebesült meg, de saját állítása szerint „agyi károsodást" szenvedett. Szorongással, depresszióval és más pszichés problémákkal kezelték. Folyamatban volt annak megállapítása is, hogy a hadszíntéren tapasztaltak után vajon poszttraumás stressz szindrómában szenved-e. Ennek megállapítása, a diagnózis felállítása a veteránok esetében hosszú folyamat, egy CNN-nek nyilatkozó szakértő épp ezért furcsállotta is Lopez áthelyezését. Szerinte a kezelést nem lett volna szabad megszakítani.

Fort Hoodot – ahol közel ötvenezren élnek és dolgoznak – hat órára lezárták, szirénák és hangosbeszélők figyelmeztettek mindenkit, hogy maradjon és keressen menedéket ott, ahol épp van. Az amerikai lapok leírásaiból az derül ki, hogy a bázis és a hozzá hasonló katonai támaszpontok a biztonság és béke szigetei. Az ötvenes évek idilli Amerikáját idézik a nyírt gyeppel, ahol senki sem hajt gyorsan és ahol a szülők hagyják messze elkóborolni a gyerekeket, mert úgysem esik bajuk – írja a Washington Post.

John McHugh, a hadseregért felelős  védelmi államtitkár és Raymond Odierno tábornok, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek vezérkari főnöke csütörtökön állt a szenátus fegyveres erőket ellenőrző bizottsága elé beszámolni az ügyről
John McHugh, a hadseregért felelős védelmi államtitkár és Raymond Odierno tábornok, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek vezérkari főnöke csütörtökön állt a szenátus fegyveres erőket ellenőrző bizottsága elé beszámolni az ügyről
Gary Cameron / Reuters

Ami Fort Hoodot illeti, ez a kép nyilvánvalóan hamis. A amerikai hatóságok szerint 2001. szeptember 11. óta az Egyesült Államok területén elkövetett legnagyobb terrortámadás volt, amikor négy éve, 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan őrnagy tüzet nyitott a Fort Hood-i támaszponton, tizenhárom embert ölve meg. Hasan vallomásában azt állította, a szent háború, a dzsihád jegyében támadott. Tárgyalása tavaly ért véget, a 13 tagú esküdtszék bűnösnek találta és halálra ítélte. Jelenleg is halálsoron van. Az eset után a védelmi minisztérium elrendelte a katonai támaszpontok biztonságának felülvizsgálatát. A minap nyilvánosságra hozott vizsgálat számos szabálytalanságot és hiányosságot tárt fel. 2011 júliusában egy 22 éves közlegényt, Naser Jason Abdot tartóztattak le. Ő azt tervezte, hogy felrobbant egy éttermet Fort Hood közelében, amelyet gyakran látogatnak a katonák.

Az amerikai fegyveres erők egyre jobban aggódnak a bázisaik biztonsága miatt. Thomas Fuentes, az FBI egykori igazgatóhelyettese a CNN-nek ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy ezeken a bázisokon képezik azokat a katonákat, akiket az Egyesült Államok külföldre küld harcolni, és akik ezután ide is térnek vissza. „Visszajönnek, és azt kérjük tőlük, kapcsoljanak át magukban egy kapcsolót. Térjenek vissza a civil élethez, jöjjenek ki a családdal és a szomszédokkal, és sokaknak ez nem megy olyan könnyen, mint ahogy ez hangzik" – mondta Fuentes. Szerinte egy ötvenezres kisvárost kell elképzelni, ahol ugyanúgy van erőszak és lövöldözés, mint bármely más településen.

Belépési engedélyre váró pár a Fort Hood-i ámokfutás után. Mint egy ötvenezres kisváros
Belépési engedélyre váró pár a Fort Hood-i ámokfutás után. Mint egy ötvenezres kisváros
Deborah Cannon / Reuters

Az amerikai támaszpontokon katonák csak őrségben tarthatnak maguknál fegyvert. Ezt Fort Hoodban a 2009-es mészárlás és utána az őrségben lévő katonákon eluralkodó öngyilkossági után szigorították. Ha valaki a szolgálatin kívül még egy fegyvert tart, azt regisztráltatnia kell, és biztonságos helyen, a fegyverraktárban őriztetnie. Lopez tehát nem tarthatta volna magánál a fegyvert, amellyel gyilkolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.