galéria megtekintése

Gyanús pénzeket találtak a szlovák belügyminiszter bankszámláján

Előállította a szlovák rendőrség az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) egyik parlamenti képviselőjének asszisztensét, akinél házkutatást is tartottak.

Filip Rybníček a Tatra Banka alkalmazottjaként belenézett Robert Kaliňák belügyminiszternek a pénzintézetben vezetett számlájába, az egyenlegről szóló dokumentumok fénymásolatát pedig  átadta a Denník N pozsonyi napilapnak. Így derült ki, hogy a tárcavezető az elmúlt években összesen 260 ezer eurót kapott „kölcsön visszafizetése” címen Ladislav Bašternáktól. A kormánypárti Smer-SD holdudvarába tartozó milliárdos vállalkozótól – akit adócsalással gyanúsítanak – többek között Robert Fico kormányfő is luxuslakást bérel. Kaliňák a múlt heti parlamenti vitában és máskor is azt állította, hogy sosem fogadott el pénzt, nincs is semmilyen kapcsolatban a milliárdossal.

Robert Kalinák tavaly októberben Ban Ki Munnal, az ENSZ főtitkárával. A kapcsolatot is letagadta
Robert Kalinák tavaly októberben Ban Ki Munnal, az ENSZ főtitkárával. A kapcsolatot is letagadta
David W. Cerny / Reuters

A rendőrség a banktitok megsértése miatt indított bűnvádi eljárást a parlamenti asszisztens ellen, Richard Sulík, az SaS elnöke viszont hazafias tettnek minősítette Rybníček cselekedetét, mert az igazságra derített fényt. Felszólította a kormányfőt, hogy azonnal menessze a belügyminiszterét.

 

OLVASÓLISTA

Kultúra
Június
Vélemény
Rend vagy káosz
Kultúra
Atyai szeretet
Vélemény
Kvótadal

Matús Kostolný, a Denník N főszerkesztője szerint jogállamban és normális politikai versenyben ilyen cselekedet elképzelhetetlen lenne, mert törvénysértő. Ám ezt a módszert nemrég éppen Fico alkalmazta, aki a márciusi parlamenti választások előtti kampányban adócsalónak nevezte egyik bírálóját, Igor Matovičot, az ellenzéki Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO) elnökét, s olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyekről legfeljebb az adóhatóságok, esetleg a rendőri szervek tudhattak, de az ügy vádemelésig sem jutott el. „Most meg a miniszterelnök amiatt háborog a belügyminiszterrel együtt, hogy akadt, aki követte a példáját” – mutatott rá a neves szlovák publicista.

Négy évvel ezelőtt az egyik pozsonyi nagyvállalkozó luxuslakásokat épített, amelyek közül hetet Bašternák vásárolt meg, állítólag összesen 12 millió euróért. Miután visszaigényelte és felmarkolta a 2 milliós általános forgalmi adót, ezeket a lakásokat 1,5 millió euróért adta el. A Denník N oknyomozó riporterei leplezték le ezt a nyilvánvaló adócsalást. Ráadásul a 12 millió euró átutalásáról semmiféle dokumentumot sem találtak.

Bašternák azt állította, hogy készpénzben fizetett, amit senki sem hitt el, hiszen egyetlen pénzintézetben sem tartott ekkora összeget. Sokkal valószínűbb változat az, hogy a lakások árát hivatalosan alaposan felsrófolták, a visszaigényelt áfán pedig ketten osztoztak. Az oknyomozó riport megjelenése után a rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal is nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kaliňák utasítására rövid időn belül bizonyítékok hiányában abbahagyták a kutakodást.

Belekeveredett a botrányba Fico is, aki a közeli Bonaparte lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyért saját bevallása alapján havi 2650 eurót fizet, ezenkívül a rezsit is téríti. Ezt a lakóparkot éppen Bašternák cége építette. Az ellenzékiek a kormányfőtől azt követelték, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, bizonyítsa be, hogy valóban ekkora összeget fizet. Egyébként pedig költözzön el máshova. Igor Matovič közölte: ha az utóbbi felszólításnak nem tesz eleget, akkor júliustól – amikor Szlovákia fél évig az Európai Tanács soros elnöki tisztét tölti majd be – minden magas rangú brüsszeli és más uniós vendégnek személyesen hívja fel a figyelmét arra, hogy a miniszterelnök adócsaló házában lakik.

A pozsonyi ellenzék kedden rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, amelyen a belügyminiszter azonnali távozását követelték. Indítványukat azonban a kormánypártiak – köztük a Most-Híd képviselői is – leszavazták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.