galéria megtekintése

Futás a „pórázfesztiválon”

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

– Könnyebben tudunk elmenekülni – magyarázza Hajni, hogy mit tart jónak az EU-tagságban. Nem éppen ünnepi gondolat, pedig Budapest belvárosában éppen a csatlakozás 10. évfordulóját ünneplik. Az önfeledt szórakozást szolgálja az ugráló vár is, amely mellett a fiatal nő a kisfiára vigyáz. Miután megszűnt a cég, ahol adminisztrátorként dolgozott, és száz alkalmazott maradt állás nélkül, Hajni Ausztriában is sok helyre elküldte az önéletrajzát. Ott nem kapott munkát, és Magyarországon sikerült újra elhelyezkednie, de az osztrák álmot nem adja fel. Menne a raktárosként dolgozó férje is, bár neki a némettudását kellene még csiszolnia. A fiuk mindenképpen jól járna; nem, testvére nincs.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Egy gyerek elég Magyarországon –legyint lemondóan.

 

Ünnepi hangulatot mintha az időjárás sem akarna. Egész reggel szakadt az eső, most a vizes füvön téblábolnak az Európa-napra ellátogatók. Az Erzsébet tér csak akkor élénkül fel, amikor megérkeznek a „10 év – 10 km” futóverseny résztvevői: percek alatt izzadt, lihegő emberek népesítik be a pázsitot, egyesek félmeztelenül próbálnak lehűlni.

– Szépek a helyszínek – foglalja össze Csilla és Gabó, miért jöttek futni egy esős vasárnap reggelen. És tényleg, a verseny útvonala tíz, EU-támogatásból felújított építmény mellett halad el (például: Zeneakadémia, Rudas gyógyfürdő, Várkert Bazár, Margit híd). A csatlakozásról a vállalkozóként dolgozó Csillának is az jut eszébe, hogy sok pénzt kapunk az uniótól, ám az összegek nem mindig a megfelelő zsebekbe vándorolnak. Az autista gyermekeket fejlesztő Gabó szerint az EU csatlósai vagyunk, és csak elfogadjuk, amit ránk kényszerítenek. Egyszóval tíz évvel ezelőtt szebb reményekkel indultak neki a tagságnak, de úgy búcsúznak: tíz év múlva találkozunk ugyanitt.

Nyögvenyelősen indulnak be a programok, a békéről (!) meghirdetett bábelőadásra úgy kell toborozni a kisebbeket. Amikor kiderül, hogy a székeket letörölték, és már nem csuromvizesek, néhányan bátortalanul leülnek. Néhány méterrel arrébb, a Miniszterelnökség feliratú sátorban szerencsekerék várja a vetélkedők szerelmeseit. A kérdések – merthogy bizonyos dolgokat azért a kormány is kedvel az unióban – a brüsszeli pénzből megvalósult fejlesztésekre vonatkoznak.

EU-pártinak vallja magát Gábor, aki még a munkahelyére (egy gazdasági könyvkiadóhoz) is futva jár. Ő is csalódott, tíz év alatt több változást várt, és úgy érzi, hogy Magyarország nem élt a lehetőségekkel. Ám mindjárt egy előnyét is látja a tagságnak: szerinte ez olyan póráz a kormányon, amely – akár tetszik, akár nem – az európai normák felé húzza.

S ha már Európa-nap és utcafesztivál (na jó, a fesztivál szó a hivatalos programban szerepel, a valóságban nyomát sem látni), némi lagymatag propagandát a május végi EP-választás is kap. Aki vonzódik a színes prospektusokhoz, ezekből korlátlan mennyiségben felmarkolhat. Itt van például az Európai parlamenti választások 2014 című, amelynek Miért menjek el szavazni? fejezete efféle mondatokkal győzködi az állampolgárokat: „A lisszaboni szerződés hatálybalépésével (2009) az Európai Parlament erős társjogalkotóvá vált, és meghatározó szerepet játszik az európai szintű döntések kialakításában.” Lisszaboni szerződés, társjogalkotó – ki ne kapna azonnal kedvet a voksoláshoz?

Legalább a kisgyerekek elütik valahogy az időt, a bábszínház után mesezenekar szórakoztatja őket. És egyáltalán, történik valami, ami egy borongós vasárnapon kész (európai) ajándék. A szervezők legnagyobb ötlete mégis a futóverseny, amelyen –számol be később Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője – több mint 2500-an álltak rajthoz. A népes vendégsereg látványa így az egész délelőttöt végigkíséri.

Lelkesen fut a többiekkel a holland Brian is, aki már két éve él Budapesten. Adótanácsadóként dolgozik egy könyvvizsgáló cégnél, s noha a fizetése alacsonyabb, mint hasonló munkakörben Nyugat-Európában lenne, azzal vigasztalja magát, hogy itt az élet is olcsóbb. Magyar menyasszonyával együtt azt tervezik, hogy az Egyesült Államokban keresnek majd állást. S hogy mit gondol Budapestről? – Ma is gyönyörű épületek mellettünk futottunk el, de a város bizonyos részein még látszik, hogy Kelet-Európában vagyunk. És még egy különbség: a magyar nyugdíjasok nagyon szeretnek a régi időkről nosztalgiázni, hogy milyen jól éltek a kommunista rendszerben – teszi hozzá.

Hivatalos megnyitót is becsempésznek az utcafesztiválba. Ahol az előbb még a jókedvű mesezenekar játszott, immár Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára fejtegeti, hogy az EU-tagság igenis siker. Három érvet is felsorakoztat: béke, biztonság, döntésképesség visszanyerése. Ez természetesen igaz, de az Európa-nap látogatóival beszélgetve az ember szinte mindig ugyanoda lyukad ki: a várva várt változás elmaradt, uniós tagként sem élünk jobban.

A 2500 versenyző között óhatatlanul akadnak derűlátóbb résztvevők is. – Örülünk, hogy az EU tagjai vagyunk, és nem szeretnénk kilépni – mondja széles mosollyal Melinda, a közgazdász és András, a vállalkozó. Férj és feleség között teljes az összhang: egyértelműnek tartják, hogy Magyarországnak az unióban a helye, kis országként nem is engedhetné meg magának a kívül maradást. A kilépést azonban nem véletlenül hozzák szóba. Sok vitájuk volt erről, na és persze más politikai kérdésekről is. Azt már Melinda szomorkás mosollyal idézi fel, hogy a baráti társaságuk emiatt kettévált, és azóta inkább kerülik az ilyen témákat. Aztán egy pillanat alatt visszatér az arcukra a vidámság, és közlik: – De most ünnepelünk!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.