galéria megtekintése

A szabadság volt az ára a virágzó gazdaságnak

2 komment

Miklós Gábor

Vasárnap temetik Szingapúr első miniszterelnökét, gyakorlatilag a városállam alapítóját, akinek ravatala előtt szerda óta hosszú sorokat kiállva tisztelegnek honfitársai. Óriási többségük nem ismert rajta kívül más vezetőt.

A történelem óriása – írta a kilencvenegy évesen elhunyt Li Kuan Júról Barack Obama. Az amerikai elnök nyilván ismerte Henry Kissinger jellemzését a most elhunyt szingapúri vezetőről. A volt külügyminiszter szerint Li egy „kis ország nagy államférfija" volt. Li Kuan Júról most rengeteg cikk jelenik meg, készülhettek rá egy ideje a szerzők, hiszen súlyos beteg volt. A szingapúriak hetek óta virágokat vittek a kórház elé, ahol ápolták.

Li Kuan Júnak köszönhetően Szingapúr szegény brit gyarmatból lett virágzó ország
Li Kuan Júnak köszönhetően Szingapúr szegény brit gyarmatból lett virágzó ország
Edgar Su / Reuters

A világsajtó régóta próbálja feldolgozni a szingapúri sikersztori tanulságait. Mit tanulhat a világ abból a változásból, amelyet Li hajtott végre a délkelet-ázsiai kikötővároson? Önéletrajza első kötetének azt a címet adta: Szingapúr története. A második kötet a Harmadik világból az elsőbe címet viseli.

És ez igaz is, hiszen Szingapúr ötven éve még szegény brit gyarmat volt Délkelet-Ázsiában, amely éppen csak kilábalt a második világháborús japán megszállás következményeiből. Kínai többségű, de több etnikum (malájok, indiaiak és sokféle bevándorló) lakta államként belső feszültségek miatt zavargások törtek ki. Az is gondot okozott, hogy kikötőjéből kivonult őfelsége hadiflottája. Szingapúrt kizárta magából a maláj államok szövetsége is.

 

A siker kulcsa a gazdaság

Li 1959 óta vezette az államot – először még csak a gyarmati önkormányzat főminisztere volt. Elangolosodott kínai családban született 1924-ben, úgy tudni, hogy „Harry Lee" csak 31 éves korában tanulta meg a kínai mandarin nyelvet. Cambridge-i jogi tanulmányok után tért haza, s lépett azonnal politikai pályára. Megalapította a Népi Akciópártot (PAP), amely azóta is kormányozza az országot. Minden választáson győznek. (Li egyszer azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy „az egy ember, egy szavazat" elv jó lenne, de ezt örökölték a britektől.)

Megawati Sukarnoputri, Indonézia volt elnöke Li Kuan Jú ravatala előtt
Megawati Sukarnoputri, Indonézia volt elnöke Li Kuan Jú ravatala előtt
Edgar Su / Reuters

A politikai siker fő oka az elképesztő gazdasági fejlődés. Lee évtizedei alatt a városállam elsőosztályú szolgáltatásokat nyújtó kikötőt kínált a globalizálódó kereskedelemnek. Megnyílt a nemzetközi nagyvállalatok előtt, s gyorsan egyike lett a kelet-ázsiai „kis tigriseknek". Évi hatvanezer dolláros egy főre jutó mai nemzeti jövedelmével már senki nem mondaná gazdaságilag kicsinek az 5 és fél millió lakosú országot.

Szabadság csak módjával

A szingapúri politikai rendszer nem ismeri a váltógazdálkodást. A választói körzetek átszabása, az ellenzéki politikusokra nehezedő nyomás, a média szinte totális ellenőrzése (beleértve a külföldi sajtó cenzúráját) garantálja a választási győzelmeket. A középosztály elégedetlenségét a rendőri intézkedésnél is hatásosabban fojtja el az adóhivatali ellenőrzés. Az állam gondoskodik polgárairól, de beavatkozik a magánéletükbe – nem csak a rágógumi tilos. Li úgy vélte, tisztviselői nem lesznek korruptak, és nem mennek a magánszektorba, ha jól megfizeti őket.

Li Kuan Jú és a szingapúri modell az ideálja minden politikusnak, aki nem kedveli a demokrácia kötöttségeit, de imádja a rendet. A szabadságot a gazdaság szereplői számára megadja, az állampolgároknak viszont csak módjával méri. A sikeres szingapúri gazdasági fejlődés tette az utóbbi harminc évben a kínai vezetés számára zarándokhellyé a városállamot, ahol a helyi egyetemek külön államigazgatási kurzusokat tartanak a kommunista pártfunkcionáriusoknak.

Esernyővel védik magukat a nap ellen a szingapúriak, miközben arra várnak, hogy a ravatal közelébe kerülhesennek
Esernyővel védik magukat a nap ellen a szingapúriak, miközben arra várnak, hogy a ravatal közelébe kerülhessenek
Edgar Su / Reuters

Különösen dicsérik most, hogy a nemzetközi kitekintés és a „keleti", vagy „ázsiai" értékek egyaránt fontosak voltak számára. Tehát országát világgazdasági szereplővé tette, de szigorúan korlátozta a politikai részvétel és a demokrácia esélyeit. (Li nem tette egypártrendszerré Szingapúrt, bizonyos lehetőséget hagyott az ellenzéknek, elsősorban azért, hogy a kormánypárt ne süllyedjen korrupcióba.) Érthető, miért vélik úgy egyes európai politikusok, hogy Li „központi erőterét" alkalmazva sikeresek lehetnek a gazdaságban, a demokrácia által jelentett korlátok nélkül.

A rendszer folyamatosságát az alapító azzal garantálta, hogy már régen átadta az állam formális vezetését legidősebb fiának, miközben a háttérből tovább irányította az ügyeket. Természetesen nincs szó az észak-koreaival azonos dinasztikus öröklésről – az ifjabb Li érdemei alapján lett miniszterelnök Szingapúrban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.