galéria megtekintése

Fémkígyók szögesdróttal

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 09. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Európa külső karéjain, az USA déli részén vagy India északkeleti részén – esetenként akár ezer kilométeren át futó – biztonsági kerítésekkel próbálnak gátat vetni az illegális bevándorlásnak. Sokakat sikerül „elhárítani”, de a problémát a falak nem oldják meg.

Nincs az a fal, amely örökké tartana – Angela Merkel szerint ez az 1989 novemberében leomlott berlini fal egyik legfőbb „üzenete”. A német kancellár optimizmusa ellenére mégis épültek és épülnek falak. Különösen a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után gyorsultak fel az ilyen jellegű, elsősorban (nemzet) biztonsági szempontokkal és/vagy a fenyegető menekülthullámokkal indokolt beruházások – idézte a The Washington Post a határkérdés szakértőjét, Élisabeth Vallet-t. A montreali Québeci Egyetem kutatója szerint jelenleg közel ötven fal és kerítés található a világban, a szaporodó konfliktusok miatt ezek száma csak nőni fog.

Melilla szögesdrótja Spanyolország és Marokkó határán. Állandó a küzdelem a migránsok és a hatóságok között
Melilla szögesdrótja Spanyolország és Marokkó határán. Állandó a küzdelem a migránsok és a hatóságok között
Jesus Blasco de Avellaneda / Reuters

Az Európai Unió külső határai mentén is húztak fel a menekülteket „feltartóztatni hivatott” biztonsági falakat, illetve kerítéseket. A szófiai kormány a 160 kilométer hosszú bolgár–török határ mentén kezdett kialakítani – közel négy méter magas, szögesdrótokkal megerősített – kerítést. A görög–török határon, az Évrosz folyó mentén is épült egy tíz kilométer hosszú fal: mindkét építményt azzal a szándékkal emelték, hogy segítsen megállítani a Törökország felől érkező menekültáradatot. A törökök szintén gondolkodnak falban, ők a déli szomszéddal, Szíriával futó 900 kilométer hosszú határ egyes szakaszain kezdtek falat felhúzni.

 

Spanyolország két észak-afrikai enklávéját, Ceutát és Melillát szintén kerítések védik – ezek szögesdróttal megerősített fémkígyók. A Marokkó felől érkező gazdasági menekültek rendszeresen megrohamozzák, és a hatméteres magasság sem riasztja őket vissza. A legvéresebb incidens 2005 szeptemberében történt, akkor egyes jelentések szerint tizennyolcan haltak meg, miután két tűz közé szorultak: a marokkói határőrség éles lőszerrel, a spanyol csendőrség gumilövedékekkel vette célba az ostromlókat.

A leghíresebb, vagy inkább leghírhedtebb biztonsági kerítés az Egyesült Államok és Mexikó között húzódik, a 3200 kilométer hosszú határ 1100 kilométeres szakaszán. A kábítószer-csempészet és az illegális bevándorlás megugrása miatt az ötlet már az 1990-es években felmerült, de törvény csak George W. Bush elnöksége alatt született. Az amerikai adófizetők pénzéből az első „kapavágás”, azaz 2006 óta becslések szerint 1,2 milliárd dollárt költöttek rá, a fenntartási költségeket 50 milliárd dollárra teszik. Mexikó és a latin-amerikai államok a kezdetektől élesen tiltakoztak a több mint hat méter magas kerítés ellen. Barack Obama elnök 2010-ben leállította a kerítés újabb szakaszainak építését, a szövetségi forrásokat a határőrség felszerelésének modernizálására költik.

A leghosszabb határkerítés Ázsiában, India és Banglades között fut. Újdelhi szintén a csempészet és az illegális bevándorlók visszaszorításával indokolta az 1986-ban megszavazott, de csak 1993-ban építeni kezdett kerítést. India és Banglades között a határ hossza meghaladja a 3400 kilométert, eddig majd 29 milliárd dollárért, közel 2500 kilométeren húzták fel a három méter magas – szögesdrótból és betonelemekből álló – választóvonalat. Gyakoriak a véres incidensek, a bangladesi menekülteket az indiai fegyveres erők csak sortűzzel tudják feltartóztatni.

Egészen más módszert alkalmaz Ausztrália, a kontinensnyi ország a „falakat” az óceánon húzta fel. A tengeren érkező menekülteket a haditengerészet az ausztrál partoktól 1500 kilométerre északnyugatra lévő Karácsony-szigetre, illetve a szintén távoli Pápua Új-Guineára viszi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.