galéria megtekintése

Elitellenes politikusnő takarítja ki a maffiafővárost

2 komment


Fenes Gábriel

Rómában földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) főpolgármester-jelöltje az olasz helyhatósági választások második fordulójában. Virginia Raggi a szavazatok 67,2 százalékával lett az örök város történetének első női főpolgármestere, megverve a Matteo Renzi miniszterelnök vezette Demokrata Párt (PD) jelöltjét, Roberto Giachettit.

Chiara Appendino: Ez nem protesztszavazat, ez a büszkeségről és változásról szólt
Chiara Appendino: Ez nem protesztszavazat, ez a büszkeségről és változásról szólt
MTI

– Minden római polgármestere leszek. Húszévnyi gyenge kormányzás után visszaállítom a városi intézmények átláthatóságát – mondta győzelmi beszédében a 37 éves ügyvédnő, aki mindössze öt éve lépett be az olasz politikába. Az elitellenes Ragginak nehéz dolga lesz, mivel a főváros úszik a korrupcióban. Sokan már csak Maffia Capitale néven emlegetik Rómát, ahol korábban több politikust, közszolgát és rendőrt vettek őrizetbe sikkasztás gyanújával. A korrupciós vádak tavaly elérték a baloldali főpolgármestert, Ignazio Marinót is, akinek lemondása után kormánybiztos vezette a várost. Ragginak a közlekedésben és hulladékszállításban is rendet kell raknia.

 

A baloldalt Torinóban is sokk érte, miután a populista M5S jelöltje, Chiara Appendino a szavazatok 54,6 százalékával legyőzte a negyedik legnagyobb olasz várost öt éve vezető demokrata párti jelöltet, ­Piero Fassinót.

– Történelmet írtunk. Ez nem protesztszavazat volt, ez a választás a büszkeségről és változásról szólt – nyilatkozta a 32 éves Appendino, aki nemzetközi gazdálkodást és menedzsmentet tanult a milánói Bocconi Egyetemen, 2010-ben csatlakozott az 5 Csillag Mozgalomhoz, 2011 óta pedig a torinói költségvetési bizottság alelnöke volt. Az új városvezető célja, hogy biztonságos, szolidáris és egészséges helyet varázsoljon az északnyugat-olaszországi megyeszékhelyből. Azt szeretné, ha minden torinói úgy érezné: a városháza olyan, mint az otthonuk, melynek „kapuja mindig nyitva áll" előttük.

Elemzők szerint a helyhatósági választások eredményei azt jelzik, hogy az olasz közvélemény egyre elégedetlenebb Matteo Renzi balközép kormányával. A Corriere della Sera napilap hétfőn egyenesen úgy fogalmazott, hogy a választók „leváltották" a Renzi-kormányt. A balközép jelöltjei mindössze Milánóban és Bolognában tudtak nyerni, Nápolyban pedig a köztudottan kormányellenes polgármester, Luigi de Magistris tarthatta meg a székét.

Az eredmény lehetőség is az 5 Csillag Mozgalomnak, melyet hat éve alapított Beppe Grillo komikus. Politikusai eddig csak kisebb városokban tudtak nyerni, jelöltjeinek azonban most valószínűleg segített, hogy a pártelnök a kampányban csak a háttérből figyelte az eseményeket. „Most mi jövünk. Ez még csak a kezdet" – írta Grillo szűkszavúan blogján. A helyhatósági választások eredménye jól mutatja, hogy a Demokrata Párt ellenfele a 2018-as általános választásokon már nem a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia, hanem az elitellenes M5S lehet. A jobbközép koalíció ugyanis egyetlen nagyvárosban sem tudott nyerni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.