galéria megtekintése

Felgyújtotta az orosz titkosszolgálat bejáratát a hírhedt művész-aktivista

1 komment

Ny. M.

Pjotr Pavlenszkij megint hallatott magáról - ezúttal szerencsére nem meztelenül szögezte magát a földhöz, és a száját se varrta össze.

Nem sok maradt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai főhadiszállásának bejáratából - köszönhetően az orosz botrányhős Pjotr Pavlenszkijnek. A magát politikai művész-aktivistaként meghatározó férfi a Novoje Vremja (Új idők) tudósítása szerint vasárnap éjjel egy kanna benzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta az orosz titkosszolgálat székházának fa kapuját. A performansszal arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy az orosz titkosszolgálat terrorizálja a lakosságot.

Forrás: Twitter

A Dozsgy tévécsatorna tudósítása szerint Pavlenszkij éjjeli kettőkor jelent meg kezében egy kannával a Lubljankán, az egykori rettegett KGB utódszervezetének székházáhál. Miután felgyújtotta a kaput, a rendőrök szinte azonnal a helyszínre érkeztek és mindenkit bevittek: a botrányhőst, a Dozsgy riporterét és egy másik tudósítót is. Ezzel azonban nem sikerült megakadályozni sem azt, hogy a bejárat szinte teljesen kiégjen, de azt sem, hogy a performansz híre futótűzként terjedjen a közösségi oldalakon.

 

Az újságírókat reggel kiengedték, Pavlenszkijt azonban "kisebb súlyú huliganizmus" miatt a fogdában tartották. 

Az akcióról videó is készült, melyen Pavlenszkij arról beszél: az FSZB oroszok millióit tartja rettegésben, akiket bármikor lehallgathatnak és letartóztathatnak.

A titkosszolgálat székházának bejárata pedig az aktivista szerint "kesztyűt szimbolizál, melyet a tömeg arcába dobtak, mint terrorista fenyegetést".

Pavlenszkij korábbi "előadásaihoz" képest ez még kifejezetten visszafogottnak tekinthető.

2012-ben például a Pussy Riot orosz punk banda tagjainak letartóztatása ellen azzal tiltakozott, hogy szó szerint bevarrta a száját, amikor a szentpétervári Kazanyi Székesegyház előtt (egy "A Pussy Riot fellépése Jézus Krisztus híres akciójának ismétlése" feliratú táblával a kezében) demonstrált. De legalább akkor nem vetkőzött le hozzá. 

Fotó: Reuters/Trend Photo Agency/Handout

2013-ban szintén Péterváron a helyi bíróság épülete előtt meztelenül, szögesdrótba csavarva heveredett a földre - akkor az elnyomó jogrendszer ellen tiltakozott.

Fotó: Artur Bainozarov / Reuters

Ugyanebben az évben a moszkvai Vörös térre, a Kreml elé cövekelt le a földre szintén meztelenül - ráadásul szó szerint: az utcakőhöz szögezte a herezacskóját, mivel úgy gondolta, mi sem jobb módja annak kifejezéséhez, hogy az orosz társadalmi apátia rendőrállam kialakulásához vezethet.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Tavaly februárban volt a következő nevezetes akciója (ami miatt máig eljárás folyik ellene): a "Szabadság" című performansz során társaival gumiabroncsokból tüzet rakott egy moszkvai hídon, Pavlenszkij pedig fémlemezeken dobolva igyekezett az ukrán forradalom szimbolikus helyszíne, a Majdan hangjait felidézni, így vállalva szolidaritást az ukrán kormányellenes tüntetőkkel.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Pavlenszkij (eddigi) legnagyobb port kavart akciója tavaly októberben történt. A "Szegregáció" című tüntetésen meztelenül kiült a  moszkvai Szerbszkij pszichiátriai intézet kerítésének tetejére, majd egy hatalmas késsel lenyiszált a füléből egy darabkát.

Fotó: Maxim Zmeyev / Reuters

Ezzel arra próbálta felhívni a figyelmet - gyanítjuk, sikerrel -, hogy szerinte Oroszországban a hatalom számára nemkívánatos személyeket ugyanígy "vágják le a társadalomról", politikai célokra használva az igazságügyi elmeszakértői véleményeket és orvosi diagnózisokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.