galéria megtekintése

Még a botrányok sem érdeklik az EU-tagság feladását hirdető párt híveit

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Az élet egyre inkább igazolja David Cameront, aki még 2006-ban a „bolondok, őrültek és titkos fajgyűlölők gyülekezetének” nevezte az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP).

Az azóta a miniszterelnöki tisztségbe avanzsált konzervatív politikus nem vonta vissza megjegyzését, bár később a Downing Street 10. pontosított, hangsúlyozva, Cameron sosem nevezte a UKIP minden tagját rasszistának. Támogatóikról nem is beszélve, tehetjük hozzá, hiszen egy vasárnap, a The Sunday Times hasábjain közölt felmérés szerint a megkérdezett britek 51 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Farage (középen) és társai egyik jelöltjük győzelmét ünneplik
Farage (középen) és társai egy UKIP-jelölt győzelmét ünneplik. Kemény harc volt
Suzanne Plunkett / Reuters

Az európai parlamenti választásból a legnagyobb brit képviselőcsoporttal kikerült, az elmúlt hónapokban két parlamenti pótválasztáson is sikeres párt jelenleg a 2015. májusi választáson indítandó jelöltjeinek kiválasztásán fáradozik.

 

A pártnak az elmúlt hetekben hozott számos szerencsétlen döntés kéjes örömet okoz a UKIP-pal szemben ellenséges médiának. Ám jottányit sem változtatott a Nigel Farage által vezetett párt híveinek véleményén.

A tipikus brit „visszafogott megállapítás” kategóriájába tartozik, hogy a jelöltállításért felelős David Soutter a napokban beismerte: pártja „fegyelmi problémákkal” küzd.

A politikus a párt walesi konferenciáján beszélt arról, hogy munkaidejének felét nem a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztásával, hanem azoknak a „sült bolondoknak” a kigyomlálásával tölti, akiknek nem lenne helyük soraikban. A beszédről készült felvétel persze eljutott a sajtóhoz.

Soutter többek között a párt főtitkárára, Roger Birdre utalt. A 41 éves vezetőt felfüggesztették tisztségéből, mert állítólag szexuális ajánlatot tett egy jelöltnek, Natasha Bolternek. Az ügyben indított vizsgálat nem is a nemi kapcsolatra irányul, hanem arra, miért tupírozta fel a főtitkár a jelölt értékeit.

Az önreklámozásban kimagasló fiatal nőről az eset kapcsán kiderült, nemhogy az Oxfordi Egyetem rangos politológia, filozófia, közgazdaságtan alapszakára, hanem még a város „mezei” főiskolájára sem járt.

A hazugságon kapott nőn kívül Kerry Smith is eltűnt a süllyesztőben. A férfi politikust a UKIP által kiemelt fontosságúnak tekintett essexi választókörzetre szemelték ki. Az ő vesztét is sajtóleleplezés okozta: újságírók kezébe került egy telefonbeszélgetés szövege, amelyben Smith más ízléstelen vicceken túlmenően „buzikként” emlegette a párt meleg tagjait.

Farage a védelmére kelt, de a vezetés néhány tagja „a kemény munka és a közelmúltban elért sikerek aláásását” látta volna a „rasszista és homofób személy” karrierjének támogatásában. Smith azzal indokolta felháborító szóhasználatát: hátfájása miatt magas morfiumtartalmú fájdalomcsillapítót szedett.

Az ugyanerre a választókörzetre kiszemelt Neil Hamilton sem volt szerencsésebb. Az ő bukását egy hírmagazin okozta, dokumentumokkal igazolva: a volt konzervatív államminiszter hamis költségtérítési számlákat nyújtott be. Az ellentmondásos politikus egyszer már megbukott, miután tetemes összegeket fogadott el Mohamed al-Fayedtől, a Harrods áruház akkori tulajdonosától parlamenti kérdések feltételéért.

Ahogy erre a napokban a The Guardian is emlékeztetett, a minden balhé ellenére változatlanul nonstop vigyorgó Farage hasonlóan nehéz napokat élt át az európai parlamenti választás előtt, mégis látványos győzelmet aratott. A közvélemény-kutatók most sem érzékelnek visszaesést, a UKIP stabilan 15 százalékon áll.

A lap ennek egyik lehetséges okát abban látja, hogy a UKIP anyagilag küszködő, a többi párt által elhanyagolt támogatói nem vesznek tudomást „a westminsteri falut” izgalomba ejtő sztorikról.

Az alaposabb magyarázat azonban az lehet: ezen választóknak sok minden elfogadhatatlan a modern Nagy-Britanniában, így az EU-tagság megkérdőjelezhetetlensége is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.