galéria megtekintése

Ezer zloty volt a fizetség a besúgások után

7 komment


Miklós Gábor

El akarják venni a történelemben szerzett helyemet – így reagált Lech Walesa, aki továbbra is külföldön tartózkodik. A Szolidaritás egykori elnöke, volt lengyel államfő folyamatosan kommentálja mikroblogján a személyére vonatkozó és most nyilvánosságra hozott egykori belügyi iratokat.

Lech Walesa
Marco Bello / Reuters

Egymás sarkát taposták az újságírók, hogy a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) tanulmányozhassák a Lech Walesáról szóló kommunista belügyi iratok fénymásolatait. A nagy érdeklődésre való tekintettel negyven olvasóhelyet létesítettek, de ez is kevésnek bizonyult. A hat terjedelmes csomagot kitevő dokumentumok pénzért jutottak az IPN birtokába. Maria Kiszczak, a néhai kommunista belügyminiszter, Czeslaw Kiszczak belügyminiszter özvegye felajánlotta a papírokat – 90 ezer zlotyért (1 zloty = kb. 70 forint).

A most olvasható iratok 1971. január 4. és 1976. február 18. között keletkeztek. Két részből állnak: Walesa személyi dossziéja 183, a politikai rendőrség (SB) tisztjei által vezetett munkadosszié 576 oldalt tesz ki. A legütősebbnek az egykori hajógyári munkás saját kézzel írt nyilatkozata számít, amelyben vállalta az együttműködést. A dossziéban ott vannak a jelentésekért ellenszolgáltatásként kapott kiutalások, többnyire ezer akkori zloty átvételéről. Ezeket Bolek névvel ellenjegyezte.

 

A most 72 éves Walesa továbbra is tagadja, hogy jelentett, és hogy ezért pénzt kapott. Azt írja, hogy ezek a papírok hamisítványok. A titkosrendőrségi dokumentumokban az áll, hogy Walesa eleinte értékes információkat szolgáltatott, majd ellenállt, megtagadta az együttműködést. Czeslaw Kiszczak a dosszié­hoz – a levéltár akkori igazgatójának címzett – levelet fűzött, s ebben az írta: nem akarja, hogy a papírokat L. W. és mozgalma ellen felhasználják. A titkosrendőrséggel való együttműködésről szóló anyagokat csak Walesa halála után öt évvel szabad publikálni.

Kiszczak kézzel írt levele a Walesa-dosszié anyagai között
Jacek Turczyk / MTI/EPA

A Szolidaritás egykori vezetői Walesa 1980-as és az utáni tevékenységét tartják fontosnak. Azt, hogy a hajógyári munkás az elnyomás elleni erőszakmentes küzdelem és a békés rendszerváltás motorja, egyben jelképe lett. A kormányoldal körei viszont általános következtetéseket vonnak le. Slawomir Cenckiewicz – aki az IPN történészeként tette közzé a leleplezőnek szánt anyagot Walesa–Bolekről – most azt nyilatkozta, hogy az SB-vel való pár éves kapcsolat meghatározta a politikus további lépéseit is. Witold Wasz­czykowski külügyminiszter is azt sugallta, hogy a papírok bizonyíthatják: az egész lengyel rendszerváltást a kommunista titkosszolgálat manipulálta, sőt intézte.

„A hősünk marad”

Ha igazak a vádak, a nyilvánosság előtt kellene bevallania, milyen hibát követett el – mondja a 66 éves Wlodzimierz Kubiak. A gdanski férfi szerint, ha beigazolódik, hogy Lech Walesa a kommunista állambiztonság, az SB fizetett ügynöke volt, ez semmit sem változtat a Nobel-bé­kedíjas exállamfő megítélésében. – Nem teheti semmissé, amit Lengyelországért tett – jegyzi meg, hozzátéve, a dokumentumok felbukkanását gyanúsnak tartja. Azt sem érti, hogy a néhai belügyminiszter özvegye miért a Nemzeti Emlékezet Intézetéhez fordult, miért nem kereste meg inkább Walesát, ha pénzt akart. Agata Mazepus is szkeptikus az iratok hitelességével kapcsolatban.

– Felmerült bennem, hogy ez az egész a kormányzati kommunikációs gépezet gumicsontja, hogy a közvélemény ne a módosított alkotmánybírósági törvénnyel foglalkozzon – mondja a húszas éveiben járó lány. – Még ha ügynök volt is, akkor is mindig a hősünk lesz – hangoztatja a 27 éves Adam Czubaszek. A gdanski Európai Szolidaritás Központ (ECS) munkatársa szerint Walesa tekintélyét az ügynökmúlt sem csorbítaná. – Ha így volt, akkor is az 1970-es években működött együtt az SB-vel. Talán hibát követett el, ám ez mit sem számít. Nélküle nem lett volna rendszerváltás. (Veres Dóra, Gdansk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.