galéria megtekintése

Nem eltévelyedett háziasszony a női politikus

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Aligha lehet Margaret Thatcher egykori brit kormányfőre azt mondani, hogy észrevétlen maradt egy társaságban. Az 1982-ben Versailles-ban rendezett G7-csúcson Francois Mitterrand francia elnöknek mégis sikerült átnéznie a Vasladyn. Történt ugyanis, hogy a tanácskozás elején a szocialista elnök a részt vevő országok képviselőinek bemutatása során kihagyta az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét.

Mintegy húsz perc után döbbent rá az udvariatlanságra: „Oh Madam, nagyon sajnálom! Elfelejtettem bemutatni az Egyesült Királyság miniszterelnökét. Azt mondják, Isten először megteremtette Ádámot, majd a bordájából társat alkotott, hogy az a segítségére legyen. Biztos vagyok benne, hogy a miniszterelnök asszony is a segítségünkre lesz a tanácskozás során.”

A Vaslady. Már nem eltevélyedett háziasszony
A Vaslady. Több mint eltevélyedett háziasszony
Stringer / Reuters

A konzervatív vezető ekkor már nem látott a dühtől, de nem veszítette el hidegvérét, s amikor szót kapott, első dolga volt megdicsérni Mitterrand jó modorát, majd hozzátette. „Habár azt hiszem, az Egyesült Királyságban más Biblia van forgalomban. A miénkben Isten először megteremtette Ádámot, aztán, tanulva a hibájából, megalkotta Évát” – mondta Thatcher a Forbes magazin által felidézett, Michael Novak szlovák származású amerikai írónak elmesélt történet szerint.

 

Az Egyesült Királyságnak azóta sem volt női miniszterelnöke, s a legutóbbi, júniusi G8-csúcson is csupán egy női vezető – Angela Merkel német kancellár – képviselte a világ egyik gazdaságilag legfejlettebb országát. Globális szinten sokat változott azonban a helyzet,

a női politikusok a világ országainak többségében már nem számítanak eltévelyedett háziasszonyoknak.

Olyannyira nem, hogy jelenleg több mint húsz női elnök és kormányfő van – a tárcavezetőkről nem is beszélve – Chilétől Dél-Koreáig. Ha a világ összes parlamentjét nézzük, az ENSZ adatai szerint a női képviselők aránya mintegy 22 százalék, szemben a húsz évvel ezelőtti 11 százalékkal.

„Talán a Közel-Kelet és Észak-Afrika kivételével

ma már nem a gyengeség jele, ha nők vannak egy pártban.

Sőt, a pártok felismerték, hogy ezáltal kifejezetten progresszívnak, vonzónak tűnhetnek a választók szemében… lehet ebben valami ragályos is: ha egy párt azt látja, hogy egy riválisnak női jelöltje van, talán megfontolja ugyanezt, mert nem akar maradinak tűnni” – véli Farida Jalalzai, a témában több tanulmányt és könyvet publikáló politológus, példaként említve a legutóbbi chilei elnökválasztást. Sokak szerint a konzervatívok (UDI) harmadjára azért jelölték végül Evelyn Mattheit, hogy esélyük legyen a szocialisták jelöltje, Michelle Bachelet – a jelenlegi elnök – ellen. Hasonlókat mondanak az idei lengyel elnökválasztásról is, ahol egyesek szerint a népszerűségét vesztett baloldal a politikában tapasztalatlan, de csinos Magdalena Ogórekkel – hiába szerzett történészdoktorátust, a sajtóban csak többnyire Barbie-nak nevezték – próbálta vonzóvá tenni a Demokratikus Baloldali Szövetséget.

Cristina Fernandez de Kirchner argentin, Michele Bachelet chuilei és Dilma Rousseff brazil elnök
Cristina Fernandez de Kirchner argentin, Michelle Bachelet chilei és Dilma Rousseff brazil elnök
Eliseo Fernandez / Reuters

Néhány évtizede azonban az elnökválasztási hajrá a politikai ambíciókkal rendelkező nők számára csak álom volt. A lapunknak nyilatkozó Jalalzai szerint az ugrásszerű növekedés a 90-es években kezdődött, annak ellenére, hogy

1960-ban Srí Lankán – akkor Ceylon – Sirimavo Bandaranaike személyében megválasztották a modern világ első női kormányfőjét.

A hatvanas években csupán két politikus követte őt, Indira Gandhi (1966-ban) Indiában és Golda Meir (1969) Izraelben. A 90-es években azonban jelentős változás állt be. „Részben a kvótarendszernek köszönhetően megnövekedett a női törvényhozók száma. Másfelől több országban is ekkorra omlottak össze a diktatúrák, s gyakran női aktivistákból lettek vezetők. Számos függetlenségi vagy demokratikus mozgalomnak voltak fontos női vezetői, akik aztán esélyt kaptak az új rendszerben” – mondja az amerikai Missouri St.-Louis Egyetem oktatója.

Ezek közül Latin-Amerika és Afrika több női elnököt és kormányfőt adott az elmúlt évtizedekben. Afrikában jelenleg a Közép-afrikai Köztársaságot és Libériát, Latin-Amerikában Chilét, Brazíliát és Argentínát vezetik nők. (Az ENSZ szerint a világon egyébként Ruandában a legmagasabb a nők száma a parlamentben, 63,8 százalék az arányuk az alsóházban.) Érdekes, hogy mindez annak ellenére alakult így, hogy a Világgazdasági Fórum által készített, nemek közötti egyenlőséget vizsgáló jelentés szerint e tekintetben ezek a régiók nem példaértékűek.

„Erre egyszerű a magyarázat:

éveken át azért kerültek nők a legmagasabb pozícióba, mert a férjük vagy az apjuk korábban elnök vagy kormányfő volt. Sokáig ez volt a trend,

és néhány kivételtől eltekintve Ázsiában még most is így van” – véli a szakértő. Elég csak az „elsőkre”, Gandhira, Bandaranaikére vagy Isabel Martínez de Perónra, Argentína első női elnökére gondolni.

A Nobel-békedíjas libériai államfő, Ellen Johnson Sirleaf. Afrikában még a gyengeség jele
A Nobel-békedíjas libériai államfő, Ellen Johnson Sirleaf. Afrikában még a gyengeség jele
Francois Lenoir / Reuters

Jalalzai elismeri, hogy a trend némileg változott, ám csak módjával. „Latin-Amerikában a női vezetők gyakran a nagy népszerűségnek örvendő, leköszönő elnökök választottjai. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem demokratikus választások útján nyernek. De nagy a különbség aközött, hogy valaki a »semmiből« tűnik fel, vagy mondjuk Luiz Ignacio Lula da Silva (Brazília korábbi munkáspárti elnöke)mutat rá... Az emberek szeretik, ha egy platformon belül folytonosság van” – mondja Jalalzai, akinek augusztusban jelenik meg legújabb, latin-amerikai elnöknőkről írott könyve az Egyesült Államokban. Hozzáteszi azért, hogy természetesen férfiaknál ugyanúgy szerepet játszhat a rokoni kötődés vagy a „kiválasztottság”, ám arányaiban gyakrabban fordul elő a nők esetében.

Cristina Fernández de Kirchner esetében mindkét „trend” szerepet játszott, hiszen férje, Néstor Kirchner 2007-ig Argentína elnöke volt (2010-ben hunyt el), utána felesége – aki a politikai életben is társa volt – került az elnöki székbe.

„Akkoriban azt mondták, hogy egyedül képtelen lesz megbirkózni a feladattal. Ehhez képest most az ellenkezőjéért kritizálják. A Noticias nevű lapban a minap megjelent egy karikatúra Cristináról, amelyen azt sejtetik, hogy épp maszturbál. A skicc azt sugallja, hogy visszaél a hatalmával. Nehéz egy hatalmat gyakorló nőnek pozitívan kijönnie a dologból: vagy azt feltételezik, hogy nőként nem tud majd kormányozni, vagy azt, hogy visszaél a hatalmával”

– mondja a Népszabadságnak Buenos Airesből Laura Masson szociálantropológus, akinek a nők politikai részvétele a szakterülete.Mint mondja, az emberek gyakran a politikai ellenérzésüket „csomagolják” szexizmusba, „ez az egyik legkézenfekvőbb támadási felület”.

Nincs két egyforma történet. Angela Merkel német kancellár Barack Obama amerikai elnökkel
Nincs két egyforma történet. Angela Merkel német kancellár Barack Obama amerikai elnökkel
Michael Kappeler / Reuters

A szakértő szerint Argentínában a 70-es évek feminista mozgalmai, majd az egyetemi női csoportok és civil szervezetek indítottak útjukra egy lassú kulturális változást, amelyet egyesek még mindig nehezen emésztenek meg. Fernández még a nyelvtant illetően is megosztotta az embereket: elnöknek (presidente) vagy elnöknőnek (presidenta) nevezzék-e? Masson szerint sokan visszautasítják az elnöknő megnevezést, mivel annak spanyol megfelelője nem létezik a szótár szerint. „Hihetetlen, hogy a nemeket érintő kérdésekben milyen nagy az ellenállás a nyelvtanban. Bezzeg amikor az internetes keresés szinonimája lett a guglizás (googlear), senki nem botránkozott meg, és nem ágált ellene csak azért, mert nem szerepel a szótárban” – mondja Masson, rámutatva, hogy a konzervatív sajtó elnökként utal a peronista Kirchnerre, míg a liberális elnöknőként.

A tíz legbefolyásosabb ember a világon

A Forbes magazin a tavalyi évben is megválasztotta a világ legbefolyásosabb embereit, a top 10-es listába két nő került be.

  1. Vlagyimir Putyin orosz elnök
  2. Barack Obama amerikai elnök
  3. Hszi Csin-ping kínai elnök
  4. Ferenc pápa katolikus egyházfő
  5. Angela Merkel német kancellár
  6. Janet Yellen, az ameriki jegybank szerepét betöltő FED elnöke
  7. Bill Gates, a Microso alapítótulajdonosa
  8. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke
  9. Sergey Brin, a Google alapító társtulajdonosa
  10. Larry Page, a Google elnök-vezérigazgatója és alapító társtulajdonosa

De vajon fontos-e hangsúlyozni, hogy nő a vezető – akár nyelvtanban, akár tágabb kontextusban –, vagy nemtől függetlenül a kormányzásra és az intézkedésekre kell koncentrálni? Jalalzai szerint nem szabad úgy tenni, mintha ez nem számítana. „Azért fontos, mert rávilágít azokra az akadályokra, amelyekkel sok nőnek még manapság is meg kell küzdenie. Csakúgy, mint a férfiakkal és nőkkel szembeni teljesen eltérő elvárásokra. A pozitív példák miatt is fontos erről beszélni. Egyes nők úgy érezhetik, hogy ha mondjuk Dánia miniszterelnökének sikerült elérnie idáig (Helle Thorning-Schmidt a múlt hónapban köszönt le), akkor nekik is fog” – véli Jalalzai. De hogy mégis mit és hogyan hangsúlyoznak ki egy női vezetőn, nem mindegy. Erről a rendkívül sokat támadott Julia Gillard ausztrál munkáspárti exkormányfő tudna csak mesélni. Távozása után elpanaszolta, hogy gyakran érték szexista támadások,

főként, mert nem titkolta, hogy nem akar gyermeket.

Az egyik legbotrányosabb támadás 2013 nyarán érte. A queenslandi Liberális Nemzeti Párt (LNP) vacsorát adott a támogatóinak, ám amikor a vendégek kezükbe vették az étlapot, percekig emésztették az előételt. „Julia Gillard, Kentucky sült fürj – avagy kis mell, hatalmas comb” – ajánlotta az LNP.

Julia Gillard volt ausztrál miniszterelnök. Rengeteg hímsoviniszta támadás érte a hivatali ideje alatt
Julia Gillard volt ausztrál miniszterelnök. Rengeteg szexista és hímsoviniszta támadás érte a hivatali ideje alatt
Dan Himbrechts / Reuters

Talán mégsem tettünk meg olyan hosszú utat Ádám és Éva óta.

Az északi modell titka

A nemek közötti egyenlőség éllovasai kétségkívül az észak-európai országok. Erről „papírjuk” is van, hiszen a Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi, nemek közötti egyenlőséget vizsgáló jelentésének (Global Gender Gap Index) első öt helyét Izland, Finnország, Norvégia, Svédország és Dánia foglalta el 2014-ben. Jól szemlélteti a helyzetet, hogy a finn kormányban például 50, a svéd kabinetben 57 százalék a női tárcavezetők aránya.

A nők helyzete azonban nemcsak a politikai életben, hanem a mindennapokban is irigylésre méltó. A kisgyermekes anyáknak – és apáknak – biztosított bőkezű szülési szabadságról, valamint a szülők gördülékeny munkaerő-piaci visszatéréséről gyakran olvasni a világsajtóban. Saadia Zahidi, a WEF nemi paritásért felelős igazgatója a Huffington Postban megjelent publicisztikája szerint az északi recept több komponensből áll: a munkaerőpiacon igen magas a nők aránya, a férfiak és nők közti jövedelemkülönbség az egyik legalacsonyabb a világon, s a nők előtt a gyakorlatban is nyitva állnak a vezetői pozíciók.

Bár az éllovas országok között vannak különbségek, általánosságban elmondható, hogy a szociális intézkedéseknek köszönhetően a szülőknek nem feltétlenül kell választaniuk a család és a karrier között, az otthoni teendőket is közösen látják el, és ennek köszönhetően több nő tud jelen lenni a munkaerőpiacon.

A régióban hagyománya van a progresszív gondolkodásnak: Norvégiában 1913-ban, Izlandon és Dániában 1915-ben, Svédországban 1919-ben járulhattak először nők az urnákhoz. A pártok pedig már az 1970-es években bevezették az önkéntes kvótarendszert, ami a női képviselők ugrásszerű növekedését eredményezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.