galéria megtekintése

Csoda lenne, ha kibírnák sértegetés nélkül a pozsonyi csúcstalálkozót

Mit kezdjen magával az Európai Unió a britek nélkül? A mai pozsonyi találkozó nem fog választ adni a kérdésre, pedig ez lenne a célja.

Egységet mutatnának, de még soha nem voltak ennyire megosztottak az egynapos pozsonyi találkozójukra készülő uniós vezetők. A brit kollégájuk nélkül asztalhoz ülő állam- és kormányfőknek az lenne a feladatuk, hogy megszabják a 27 tagállam együttműködésének az irányát, és legalább jövő márciusig, az integráció megalapításának hatvanadik évfordulójáig meghatározzák, hogy mi a teendő.

Fotó: Yves Herman / Reuters

A szlovák fővárosban nem hoznak döntéseket, és nem fogadnak el közös nyilatkozatot. Már az is eredménynek számítana, ha elkerülnék egymás sértegetését, miután Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter megadta az alaphangot a Magyarország kizárására vonatkozó felvetésével.

 

Minden résztvevő egységet szeretne, de a saját programja alapján. A magyar kormányfő például a menekültek befogadására vonatkozó brüsszeli javaslatokat igyekszik – a visegrádi országok segítségével – megtorpedózni, és többségi támogatást szerezni a brüsszeli hatáskörök megnyirbálásához. Belga kollégája viszont a „szociális dömping" uniós szintű betiltásával akar előhozakodni, megakadályozandó, hogy a zömmel kelet-európai országokból érkezők olcsóbban dolgozhassanak az EU-ban, mint a helyi munkavállalók. A mediterrán országok a költségvetési fegyelem fellazításában reménykednek, a franciák még abban is, hogy zátonyra futtathatják az Egyesült Államokkal kötendő szabad kereskedelmi tárgyalásokat. A védelmi együttműködés friss terve elismerést aratott ugyan, de egyelőre bizalmatlanul mustrálják a katonai blokkokhoz nem tartozó tagállamok.

Az ülést vezető Donald Tusk, a kormányközi fórum elnöke azt javasolja, hogy az állam- és kormányfők szorítkozzanak az európai polgárok jólétét és biztonságát fenyegető kérdésekre. Tervei szerint a huszonhetek a bevándorlásról, a terrorizmusról és a globalizáció kihívásairól vitatkoznának. A külső határok megerősített védelmét, az EU-ba utazók szigorúbb ellenőrzését, a rendőrségek és a titkosszolgálatok közötti együttműködést, a magánpénzekkel megfejelt beruházások jelentős növelését minden kormány támogatja. Ennél több nem is várható Pozsonyban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.