galéria megtekintése

Európa kapuja második napja zárva van

3 komment


Kovács Klára

Két napja nézik a karnyújtásnyira lévő bezárt kerítést azok a szír családok, akiket a macedón rendőrök már nem engednek át a határon. Az áteresztő pont előtti sátorból senki sem mozdul, mert ha menni lehet, ők lesznek az elsők. A kapu azonban már két napja nem nyílt ki. A görög oldalon feltorlódott több mint tízezer menekült pedig embertelen körülmények között tölti a napokat.

Közelharc az élelmiszercsomagokért - embertelen körülmények uralkodnak a rögtönzött menekülttáborban
Közelharc az élelmiszercsomagokért - embertelen körülmények uralkodnak a rögtönzött menekülttáborban
Móricz-Sabján Simon

– Ugyanazok az arcok néznek vissza második napja és még mindig a győzelem jelét mutatják – int egy fotóriporter a macedón áteresztő kapu mellett felhúzott sátor felé. A zárt ajtók ellenére meglepően nyugodt a hangulat.

 

Idomeni vasútállomásának környéke a franciaországi Calais-ra kezd emlékeztetni. Végeláthatatlan sátortenger terül el a szántóföldeken. Fekáliában és szemétben gázol több ezer menekült, már-már elviselhetetlen a bűz, a húszfokos melegben pedig egyre nő a fertőzés veszélye. Kevés az ivóvíz, és nincs elég mobilvécé sem, pedig mindennap két sorral több sátor épül fel a szántóföldön. Az élelmiszercsomagokért közelharcot vívnak a családok, szinte minden órára jut egy-egy kisebb verekedés, vannak, akik pedig direkt gerjesztik a feszültséget.

– Kobra! Nézze meg, kobrát találtunk. Engedjenek át, Görögország veszélyes hely! – emel a magasba egy szétvert fejű vízisiklót egy férfi a szögesdróttal bevont kerítés mellett. Addig kiabál, amíg néhány perc alatt tömeg nem veszi körül. De a határ túloldaláról a macedón rendőr csak egy visszafogott mosollyal válaszol, majd készít telefonjával egy fényképet a hőzöngőkről.

Kobrát kiáltottak, de siklót fogtak
Kobrát kiáltottak, de siklót fogtak
Móricz-Sabján Simon

A Magyarország déli határán felhúzott kerítésre kísértetiesen hasonlító macedón védvonal csak a vonatok számára nyílik ki. A sínek egy szakaszát – ahol a szerelvények közlekednek – kordon védi, oda senki sem mehet be. De vonat érkezésekor fokozott a figyelem, görög rendőrök százai ügyelnek arra, hogy még a pályaudvar sínei között sátrazók se tudjanak a szerelvény közelébe menni. Meglepő módon az átjutásra még próbálkozások sincsenek.

Nemrég megszűnt a menekültek buszos szállítása Szalonikiből a macedón határra. Míg korábban naponta több tucat busz érkezett menekültekkel a határ menti városkába, most egyetlen egy sem jár erre. Emiatt sokan vágnak neki gyalogosan a 80 kilométeres útnak. Őket útközben begyűjtik a rendőrök.

Görögország északi részén folyamatosan épülnek a menekülttáborok, amelyekben ezreket tudnak elhelyezni. A Szalonikitől északra fekvő Kilkis városa mellett katonák húztak fel néhány nap alatt sátortábort, és jelenleg is folyamatosan bővítik azt, az ENSZ pedig a határközeli Polykastro benzinkútján ad helyet ötszáz embernek. Az országban a következő hetekben 14 új befogadóállomás nyílik, ahol a tervek szerint 15-20 ezer embert helyeznek majd el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.