galéria megtekintése

Erdélyben fogy a magyar voks

Kereskényi Gábor személyében négy év után ismét magyar polgármestere lesz a 37 százalékban magyar lakosú Szatmárnémetinek, nem sikerült viszont visszahódítani a kedvezőbb adottságú Marosvásárhelyt. A 43 százalékban magyarlakta „székely fővárosban” Soós Zoltán a voksok 40 százalékát kapta. A győzelemhez 1500 szavazat hiányzott, így viszont – hacsak el nem fogadják Soós óvását – megkezdheti ötödik mandátumát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott, független Dorin Florea. Amúgy a magyarok által lakott területeken általában alacsonyabb volt a részvétel, és nemcsak az országos átlaghoz, hanem a négy évvel korábbihoz képest is.

Az erdélyi magyar politikát továbbra is az RMDSZ dominálja, viszont elveszített néhány polgármesteri tisztséget.

 

Székelyudvarhelyen például Arros Orsolya harmadikként futott be Gálfi Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltje, illetve Bunta Levente, volt RMDSZ-es polgármester mögött.

Kereskényi Gábor polgári, európai várost akar faragni Szatmárnémetiből
Kereskényi Gábor polgári, európai várost akar faragni Szatmárnémetiből

Az RMDSZ 194, az MPP 15 polgármesteri tisztséget szerzett, jórészt az RMDSZ-szel kötött alkunak köszönhetően, de az erőviszonyokat a megyei pártlistákra leadott szavazatok aránya szemlélteti a legjobban. E szerint a szavazatok 87,47%-os feldolgozottságánál az RMDSZ 5,80, az EMNP 0,47, az MPP pedig 0,18 százalékon állt.

Az exit polloknak ellentmondó részleges eredmények szerint nemcsak Bukarestet, hanem a román főváros hat kerületét is szociáldemokrata (PSD) polgármester vezetheti a következő négy évben. Országos szinten a PSD a megyei listákra leadott voksok 39, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 33 százalékát szerezte meg. Ugyanakkor Erdélyen kívül sok képviselő-testületbe csak a két nagy párt jelöltjei jutottak be – figyelmeztetett Cristian Pirvulescu politológus, aki szerint az eredmények egyértelműen azt mutatják: Romániában javában zajlik a „kétpártrendszer kialakítása”.

A bukaresti közigazgatási és politikatudományi főiskola (SNSPA) professzora szerint mesterséges folyamatról van szó, amelyet a két nagy parlamenti párt irányít. A párt­alapítást Romániában liberalizálták – már három állampolgár bejegyezhet pártot –, viszont olyan választási törvényt fogadtak el, amely a kisebb alakulatoknak már a jelöltállítást is megnehezíti, a mandátumszerzést pedig jóformán lehetetlenné teszi – érvelt a politológus.

Áttörést hozott az egyesületi mentőakció Bukarestért

A bukaresti sajtó szerint a helyhatósági választások nagy revelációja a Mentsétek meg Bukarestet Egyesület. A fél éve bejegyzett párt a voksok 24 százalékát szerezte meg a fővárosban, a szociáldemokraták (PSD) 41, a nemzeti liberálisok (PNL ) 13 százalékot kaptak. A pártot Nicusor Dan matematikus alapította, aki az elmúlt évek során a városvezetés számos törvénytelenségét feltárta, perek tucatjával megelőzte műemlék épületek lerombolását, parkok beépítését vagy magánkézbe adását. A sikeren felbuzdulva a párt nevet változtat, és Mentsétek meg Romániát Egyesület néven indul az őszi parlamenti választásokon. Cristian Pirvulescu a Népszabadságnak úgy értékelte: az alapvetően urbánus párt vidéken aligha jelent majd fenyegetést a két domináns politikai alakulatra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.