galéria megtekintése

Elvennék a hatalmat az olasz szenátustól

4 komment


Fenes Gábriel

A miniszterelnök szerint végre stabilitást hozna Rómában, ha csak egy választott testület lenne az országban. Politikai jövőjét tette fel az erről szóló népszavazásra.

Matteo Renzi már bánja, hogy saját és kormánya sorsát az alkotmánymódosításról rendezett népszavazás sikeréhez kötötte – írja a ­Reuters. Ám már nincs választása: a legfelsőbb olasz bírói fórum múlt héten áldását adta a voksolásra, így várhatóan novemberben az urnákhoz járulhatnak az olaszok és véleményt nyilváníthatnak arról, akarják-e a szenátus hatalmának jelentős megnyirbálását.

Matteo Renzi. Stabilitást hozna
Matteo Renzi. Stabilitást hozna
Remo Casilli / Reuters

Renzinek mindezzel az a célja, hogy stabilitást hozzon végre az elképesztően bizonytalan olasz politikába, hiszen a második világháború óta nem volt olyan olasz kormány, amely kitöltötte volna a mandátumát. A politika kiszámíthatatlansága pedig a gazdasági fejlődést is visszaveti, az államadósság Görögország után a második legmagasabb Európában. A kormányfő szerint ennek egyik oka, hogy a szenátus megvonhatja a bizalmat a kormánytól, és megvétózhat törvényeket. Az olasz parlament 1946 óta kétkamarás, a két ház pedig egyenlő hatalommal rendelkezik. Renzi elvenné a szenátustól a vétójogot, és alapvetően megszüntetné mint második választott testületet. A 315 tagú szenátus létszáma 100-ra csökkenne, és a felsőház tagjait a közvetlen választás helyett a tartományok 95 küldötte, valamint az államfő által kinevezett öt szenátor adná.

 

– Az alkotmányos reform kulcs­eleme Renzi 2014-ben elindított politikareform-csomagjának – magyarázta a Népszabadságnak Vincenzo Scarpetta, az Open Europe londoni elemzőintézet olasz politikai szakértője. Scarpetta szerint a Demokrata Párt vezette baloldali kormány számára sok gondot okoz, hogy a felsőházban nincs többsége, így a fontos törvényjavaslatok nem mennek át könnyen a szenátorokon. – A két háznak ugyanannyi hatalma van, ami lelassítja a jogalkotási folyamatot – jegyezte meg az elemző.

– A szenátorok problémát jelentenek a jelenlegi kormány számára – mondta lapunknak Gianfranco Pasquino, a Bolognai Egyetem nyugalmazott professzora, aki szerint Renzinek a jogalkotás könnyítésén kívül még egy indoka van az alkotmánymódosításra: a szenátorok túl sokba kerülnek. Ráadásul a voksolás már presztízskérdés számára.

– Ha a népszavazáson a nemek győznek, akkor Renzinek nem lesz maradása, mert korábban személyes üggyé tette az alkotmánymódosítást – hangsúlyozta Scarpetta, aki hozzátette, hogy ha az olaszok igennel voksolnak, az óriási siker a kormány számára, amely a 2018-as általános választásokig kulcsfontosságú reformokat tudna elfogadtatni. Róma nagy problémákkal küzd, az olasz gazdaság egyáltalán nem tudott növekedni a 2016-os év második negyedévében. – Az olasz bankrendszerben, a munkaerőpiacon és a beruházásokban is beavatkozásokra lenne szükség – jegyezte meg Scarpetta. Pasquino egyetértett kollégájával abban, hogy ha Renzi nem kap támogatást az alkotmánymódosításhoz, le kell mondania. – Nehéz lenne megjósolni, hogy ezután mi lenne. Az előre hozott választásokra elég kicsi az esély – magyarázta a politikatudós. A közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény várható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.