galéria megtekintése

Eldózerolják a menekülttábort, marad a bizonytalanság

0 komment


Veres Dóra

Mintha semmi sem történt volna az elmúlt négy hónapban: nyoma sincs a sátraknak, a menekültek által korábban elfoglalt vasúti kocsiknak a görög–macedón határ mentén fekvő Idomeni melletti tábor azon részén, amelyről kedden és szerdán is több mint kétezer embert telepítettek ki.

– Ha a görög hatóságok ebben az ütemben folytatják a terület megtisztítását, a hét végére semmi sem lesz itt – mondta a Népszabadságnak Kathy Authersuch, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet Idomeniben tartózkodó munkatársa (kis képünkön). Atrocitásokról nem tud, ám úgy véli, olyan szervezetten és nagy rendőri erővel vezénylik le a görög hatóságok a tábor kiürítését, hogy a menekülteknek esélyük sincs csoportokba verődve ellenállni.

Eldózerolják a sátrakat Idomeniben
Yannis Kolesidis / Reuters

A hatóságok lezárták a kiürítésre váró területet, amelyre nem léphetnek be újságírók, és a segélyszervezetek embereit is csak korlátozottan engedik be. – A kis rendelőintézetünk továbbra is működik, de míg korábban az MSF száz munkatársa dolgozott itt, most húsznál is kevesebben vannak, a segítséget kérők száma viszont nem csökkent – mondta Authersuch. Míg eddig a komolyabb eseteket Idomeni kórházába szállították, majd visszavitték a családhoz, most inkább kivárnak.

 
Kathy Authersuch

– A hatóságok egyértelművé tették, hogy aki elhagyja a területet, annak nincs visszaút. Hiába jött hozzánk kedden egy két és fél éves kisfiú, akinek valószínűleg eltört a keze. Meg kellene röntgenezni, de nem kockáztattunk – magyarázta Authersuch. Elmondása szerint a görög rendőrök négy-ötfős csoportokban „keresik fel” a sátrak lakóit, akik nem mernek ellenkezni. Az MSF terepmunkása semmit sem tud az állítólag Szaloniki mellett felhúzott menekülttáborokról. Ezekbe kedden közel százan nem voltak hajlandóak beköltözni, és az AFP jelentése szerint Szaloniki belvárosa felé mentek.

– Ha megint egy táborban kötök ki, senki sem tudja, meddig kell ott maradnom. Három hónapig éltem Idomeniben, csak ettem és aludtam. Dolgozni akarok – nyilatkozta az AP-nek a 26 éves, aleppói egyetemista, Ahmad Kajata, aki még a kitelepítés előtt elhagyta Idomenit. A várostól hat kilométerre fekvő Evzoni mellett, egy rögtönzött táborban vert sátrat. Nem bízik már abban, hogy legális úton átjuthat a határon, inkább 800 eurót fizet egy embercsempésznek, aki elviszi Belgrádba. A szerb fővárostól szerinte már igazán nincs messze a vágyott úti cél, Németország.

Integrációs törvény készül Berlinben

Németország nem akar párhuzamos társadalmakat és gettókat, ezért készítette el a kormány a menekültek integrációjáról szóló törvényjavaslatát – mondta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter. A dokumentum tervezetét bemutatva hangsúlyozta: a kormány el akarja kerülni a társadalmi feszültségek kialakulását. Megnyitják az integráció lehetőségét a Németországban maradók előtt, de meg is követelik tőlük, hogy hozzájáruljanak az ország fejlődéséhez. A Merkel-kormány nem akar „szívóhatást” kiváltani a munkavállalási lehetőségeket szélesítő jogszabállyal, nem azt üzeni, hogy „gyertek mind ide, mert remekül integrálunk mindenkit”, hanem arra törekszik, hogy „a legjobbat hozza ki” a migrációs válság miatt előállt helyzetből – mondta a belügyminiszter. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.