galéria megtekintése

Jemenben kezd elszabadulni a pokol

4 komment

NOL

A délnyugat-ázsiai országban véres harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű egységek között, Szaúd-Arábia vezetésével Hádi oldalán nemzetközi koalíció is beszállt a konfliktusba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságai (ICRC) szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. Hétfőn a déli kikötőváros, Áden partjainál megjelent és tüzet nyitott egy idegen hadihajó.

Hétfőn kényszerűségből le kellett állítania a Jemenbe tartó segélyt a Vöröskeresztnek azok miatt a harcok miatt, amelyek a tűzszünetről szóló felszólítások ellenére két hete folynak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű egységek között.

Rengetegen menekülnek az ádeni harcok elől
Rengetegen menekülnek az ádeni harcok elől
Khaled Abdullah / Reuters

Erről szóló bejelentésében a nemzetközi szervezet azt mondta, a gyógyszerrel, élelemmel és vízzel teli repülőgépek felszállásra készen várakoznak, de mivel „logisztikai problémák" miatt landolni már nem tudnának, nem kapják meg zöld jelzést az indulás előtt.

 

A ICRC-nek vasárnap Szaúd-Arábia adott engedélyt a segélyszállításra, Bár a nemzetközi szervezet orvosokat is küldene a sérültek ellátásáért, a harcok mind a jelenleg főként a kikötőváros, Áden körül zajló harcok mind a két missziót veszélyeztetik. Claire Feghali szóvivő szerint Jemenben humanitárius katasztrófa fenyeget, ha a 48 tonnányi egészségügyi felszerelés egy-két napon belül eljut az érintettekhez. Az ICRC ennek érdekében huszonnégy órás tűzszünetre szólított fel

Az iráni támogatást élvező húszik két hete hatoltak be Ádenbe, ahol elfoglalták a korábban már evakuált elnöki rezidenciát is. Előrenyomulásuknak azok a légitámadások sem tudtak véget vetni, amelyek 12 napja hajt végre ellenük a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció.

A húszik a Jement is elérő forradalomsorozat, z arab tavasz alatt megbuktatott és száműzetésbe vonult exelnököt, Ali Abdulah Szálehet szeretnék újra hatalomban látni, a tíz országból álló arab koalíció viszont a jelenleg regnáló Hádit ismeri el legitim államfőnek. A koalíció egységei pénteken fegyvereket és távközlési eszközöket dobtak le helikopterekről az Ádeni-félszigeten harcoló szövetségeseiknek, hétfőn pedig a kikötőváros partjainál megjelent egy idegen hadihajó, amely tüzet nyitott a húszik városban kialakított állásaira.

Az utcáról utcára zajló harcok miatt Ádenben napok óta nincs víz és áram.

Hogyan boldoguljunk ezek nélkül? – idéz a Guardian egy városbeli nőt.

Szaúd al-Fejszál herceg, rijádi külügyminisztere szerint az offenzívát addig folytatják, amíg nem sikerül helyreállítani Hádi hatalmát. Az elnököt szaúdi különleges erők menekítették ki Ádenből.

Húszi harcosok egy szaúdi beavatkozás elleni tüntetésen Szanaában
Húszi harcosok egy szaúdi beavatkozás elleni tüntetésen Szanaában
Khaled Abdullah / Reuters

A konfliktus tavaly ősszel kezdődött, a húszik szeptemberben vették be a jemeni fővárost, Szanaát, Hádi ekkor menekült Ádenbe, Jemen második legnagyobb városába. Az ENSZ szerint a harcokban eddig körülbelül ötszáz ember életét vesztette, rengetegen megsebesültek.

„A harcok azonnali beszüntetésére lenne szükség, hogy az ádeni családoknak élelmiszert, vizet és orvosi segítséget lehessen eljuttatni" - mondta Robert Mardini ICRC-elnök, hozzátéve, minél előbb lehetővé kell tenni a mentőalakulatoknak, hogy belépjenek az országba, különben az áldozatok száma még az eddiginél is magasabb lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.